14 semne de avertizare ale deficitului de vitamina B12 la femei

De la varsta de 40 de ani, unele femei sunt predispuse la oboseala cronica, stres constant si dureri de cap repetitive. Ce se intampla daca s-ar datora unui deficit de vitamine? De fapt, corpul uman are nevoie de o cantitate precisa de vitamine si minerale pentru a functiona optim. Dar in zilele noastre, unii oameni mananca alimente procesate bogate in zaharuri, grasimi, aditivi . In acest articol, aflati despre cele 14 simptome ale deficitului de vitamina B12.

Complexul de vitamina B se refera la un set de 8 vitamine esentiale pentru organism. Gasim vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B8 (biotina), vitamina B9 (acid folic sau folic), precum si vitamina B12 (cobalamina sau cianocobalamina). Dupa cum indica Marie-Laure André, dietetician-nutritionist, vitamina B12 contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a creierului. Cu toate acestea, deficitul de vitamina B12 este foarte frecvent la inaintarea in varsta si poate avea consecinte grave in unele cazuri. Intre 10 si 30% dintre persoanele cu varsta peste 50 de ani pot suferi de un deficit al acestei vitamine fara sa-si dea seama. Pentru ca odata cu inaintarea in varsta, absorbtia acestei vitamine devine din ce in ce mai dificila.

Care este rolul vitaminei B12 in organism?

Vitamina B12 este una dintre cele opt vitamine apartinand grupei B. Se gaseste, in general, in produse de origine animala, cum ar fi maruntaiele (carne de vita, ficat, rinichi), pesti (hering, somon, ton) si crustacee (stridii) si in oua. In plus, aceasta vitamina se gaseste in alge precum spirulina , pe care vegetarienii le consuma pentru a nu suferi de un deficit de vitamina B12. Dupa cum explica Marie-Laure André, vitamina B12 este implicata in mai multe procese ale corpului.

Citeste si articolul :   Medic roman, despre pierderea mirosului: Cand este simptom de coronavirus si cand de o simpla viroza

„Este esentiala pentru sinteza neurotransmitatorilor, precum si pentru mentinerea integritatii sistemului nervos, in special invelisul de mielina care protejeaza nervii si le permite sa functioneze”, explica specialistul. In plus, participa la sinteza ADN-ului si la formarea celulelor rosii din sange, celule sanguine care sunt responsabile de transportul oxigenului pentru a-l aduce la toate celulele corpului. Astfel, o deficienta a vitaminei B12 poate duce la anemie , o afectiune caracterizata prin macrocite si celule albe din sange anormale. In plus, vitamina B12 are proprietati antialergice, analgezice si antidepresive.

Publicitate

Care sunt cele 14 simptome ale deficitului de vitamina B12?

Deficitul de vitamina B12 poate da nastere la simptome specifice:

Oboseala semnificativa

O stare de slabiciune generalizata

Anemie

Respiratie scurta

Palpitatii

Greata

Tulburari digestive cu episoade de constipatie si gaze

Varsaturi

Dureri de stomac

Pierderea poftei de mancare

Dificultati la mers

Tulburari de dispozitie

Pierderea memoriei

Dementa in cazuri severe

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul deficitului de vitamina B12 se bazeaza pe analize de sange. Dupa cum este descris in Manualul MSD , atunci cand testele releva prezenta globulelor rosii mari , se suspecteaza un aport insuficient de vitamina B12. In plus, daca pacientii prezinta simptome care indica leziuni ale nervilor, cum ar fi furnicaturi sau pierderea simtului , se vor sugera analize de sange. Medicii masoara, de obicei, si nivelurile de folat din sange, deoarece folatul poate provoca prezenta de celule albe mari din sange. Atunci cand deficitul de vitamina B12 este confirmat la seniori, nu se efectueaza o examinare suplimentara. Dar la pacientii mai tineri, pot fi necesare alte teste pentru a identifica cauza acestei deficiente. Uneori medicul va opta pentru o endoscopie pentru a examina intestinul si colonul si pentru a vedea daca exista distrugerea celulelor gastrice.

Care sunt cauzele deficitului de vitamina B12?

Un deficit de vitamina B12 se poate datora mai multor cauze:

Citeste si articolul :   6 boli care sunt cel mai greu de diagnosticat

Consum insuficient de produse de origine animala

Deficitul de vitamina B12 se poate dezvolta la vegani, cu exceptia cazului in care iau suplimente pentru a umple golul. In plus, daca o mama vegana isi alapteaza bebelusul, bebelusul poate suferi de deficit de vitamina B12 . Prin urmare, femeile insarcinate care urmeaza o dieta vegana ar trebui sa o discute cu medicul lor pentru a evita o posibila deficienta a vitaminei B12 la copilul lor.

Absorbtie slaba

Unele persoane sunt expuse riscului de deficit de vitamina B12 din cauza absorbtiei slabe a alimentelor care contin aceasta vitamina. Mai multe conditii pot duce la o absorbtie slaba:

Cresterea excesiva a bacteriilor intr-o parte a intestinului subtire

Tulburari de malabsorbtie, cum ar fi in boala celiaca sau in anumite tulburari pancreatice

Boala inflamatorie cronica a intestinului

O infestare cu tenie de peste

SIDA

Chirurgie bariatrica

Chirurgie pentru indepartarea unei parti a intestinului subtire

Expunerea la oxid de azot

O scadere a aciditatii gastrice, care se gaseste in special la varstnici

Luarea anumitor medicamente (antiacide si metformina)

Lipsa factorului intrinsec datorita anticorpilor anormali produsi de sistemul imunitar care ataca celulele gastrice

Spatiu de stocare insuficient

Anumite probleme hepatice pot afecta depozitarea vitaminei B12. Intr-adevar, aceasta vitamina este stocata in principal in ficat, iar bolile hepatice pot duce la o asimilare slaba a vitaminei .

Care sunt consecintele unui deficit de vitamina B12?

Deoarece vitamina B12 este necesara pentru formarea celulelor sanguine mature, o deficienta poate provoca anemie. In plus, persoanele care sufera de anemie pot prezenta paloare constanta, slabiciune si oboseala . In plus, anemia profunda poate provoca dificultati de respiratie (dispnee), ameteli si batai rapide ale inimii. Uneori apare splina marita si ficatul marit. In plus, adultii tineri cu anemie pernicioasa, care apare in absenta factorului intrinsec, prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de stomac si alte tipuri de cancer gastro-intestinal.. Pentru persoanele cu leziuni ale nervilor, picioarele sunt adesea afectate mai mult decat bratele. In plus, pot aparea furnicaturi la nivelul picioarelor si mainilor, iar pierderea simtului poate aparea la nivelul bratelor, mainilor si picioarelor. Uneori pot aparea pierderi de reflexe si slabiciune musculara si pot duce la dezechilibru la mers. Pe de alta parte, un deficit profund de vitamina B12 poate provoca confuzie, iritabilitate si depresie. In cazurile severe, unii merg atat de departe incat sa experimenteze delir, paranoia sau chiar tulburari ale functiei mentale, cum ar fi dementa .

Citeste si articolul :   Ai tensiune arteriala crescuta: mananca aceste 10 alimente si vei fi sanatos

Care sunt alimentele de consumat pentru a lupta impotriva acestei deficiente?

Deoarece vitamina B12 este esentiala pentru o sanatate optima, poate fi util sa stim ce alimente contin cel mai mult pentru a preveni aceasta afectiune. Conform manualului MSD si a laboratorului Lescuyer , iata o lista de alimente bogate in vitamine B12:

Ficat

Carne de vita

Pasari de curte

Galbenusul de ou

Pestele

Crustaceele

Lapte

Branzeturi

In plus, daca deficienta este diagnosticata, vitamina B12 poate fi administrata sub forma de suplimente alimentare. „Apoi va fi necesar sa faceti o cura de atac de cel putin doua luni , cu o rata de o data pe zi, o data pe saptamana sau o data pe luna, in functie de amploarea deficientei”, specifica nutritionistul Marie-Laure André.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.