Beneficiile pentru sanatate ale cimbrului

Principalii constituenti ai cimbrului

Cimbrul contine o esenta aromatica de compozitie variabila in functie de mostenirea genetica a plantei. In functie de caz, putem gasi o cantitate mare de timol, geraniol sau linalol.

Aceasta planta este bogata in ulei esential . Continutul sau maxim este la inceputul dupa-amiezii, in cele mai calde ore ale zilei. Utilizarea uleiului esential care provine din frunzele si florile adesea uscate este foarte frecvent terapeutica.

Uleiul esential de cimbru este bogat in fenoli si ii confera proprietatile sale terapeutice. Randamentul sau este de 1 pana la 40%, cu aproximativ 30% timol si 5 pana la 85% carvacrol, in functie de caz. Astfel, acesti fenoli ofera proprietatile fungicide, bactericide, vermicide, carminative si stomachice. De asemenea, este compus din monoterpene bogate in linalol.

Cimbrul are, de asemenea, taninuri, flavonoide, acizi fenolici si triterpene.

Beneficiile cimbrului

Actiunea cimbrului asupra sferei digestive

Cimbrul ar fi eficient impotriva bacteriei Helicobacter pilori, asociata cu domeniul ulcerului gastric.

Citeste si articolul :   Consumati un avocado pe zi pentru a pierde in greutate, pentru a va proteja impotriva diabetului, pentru a evita cancerul si multe altele

In ceea ce priveste sfera digestiva, cimbrul este atat un tonic , cat si un antispastic care va ajuta digestia si va calma contractiile nervoase ale intestinului si stomacului. De asemenea, ajuta la reducerea gazelor, la prevenirea fermentatiei si la stimularea apetitului.

Infuzia sa este recomandata dupa masa pentru a reduce somnolenta datorata digestiei si a reveni la treaba mai repede.

Utilizarea cimbrului ca antiseptic

Cimbrul este o planta expectoranta si spasmolitica utilizata pe scara larga in timpul simptomelor de raceala si tuse. Este considerat un puternic antibacterian , fungicid si antiviral remarcabil.

Cimbrul este adesea folosit ca remediu pentru boli asemanatoare gripei , tuse convulsiva si bronsita. Se foloseste pentru dureri reumatice, suprainfectii cutanate sau mucoase si leucoree.

Cimbru: un bun stimulent

Cimbrul ajuta la stimularea starii generale fizice si psihice. Ar alunga astenia, angoasa, anxietatea si frica. Se spune ca creste abilitatile cognitive si stimuleaza inteligenta .

Cimbrul sustine functiile de detoxifiere prin promovarea transpiratiei si a diurezei. Aceasta planta este recomandata in episoadele de eliminare a toxinelor din organism.

Citeste si articolul :   8 beneficii ale consumului de iaurt simplu

Utilizarea cimbrului ca dezvaluitor de frumusete

Cimbrul imbunatateste sanatatea pielii . Se foloseste in afectiunile pielii pentru a ajuta la calmarea neplacerilor cauzate de herpes, infectii fungice, zona zoster sau rani. Planta ar ajuta la dezinfectarea, eliminarea ciupercilor, bacteriilor si drojdiilor.

Cimbrul este folosit in timpul “bailor de plante” de catre stilisti  pentru actiunea sa tonica asupra scalpului care va ajuta la stoparea si prevenirea caderii parului, ii va da volum si ii va maximiza regenerarea.

De asemenea, este folosit ca ingrijire dentara pentru intarirea gingiilor, imbunatatirea respiratiei si prevenirea cariilor.

Retete

Infuzie pe baza de cimbru : Folositi 20 pana la 30 de grame de cimbru pentru 1 litru de apa clocotita. Infuzati timp de 10 minute si bucurati-va.

Recomandat de 3 pana la 4 ori pe zi

Lotiunea de par pe baza de cimbru : Decoct concentrat din 100 de grame de plante la 1 litru de apa care se va reduce la jumatate. Aplicati lotiunea rece sau calduta, masati si clatiti

Autor