Anunt oficial. Cu cat vor creste pensiile si alocatiile pentru copii de la 1 ianuarie 2022

Potrivit ministrul interimar al Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, pensiile vor fi indexate cu minimum 6% anul viitor, in timp ce alocatiile vor fi majorate cu 20% de la 1 ianuarie 2022.

“Un efort realist si sustenabil bugetar pentru anul viitor inseamna: cresterea alocatiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta; de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intentia fiind ca aceasta crestere sa fie mai mare; vom mentine directia de crestere a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali”, a declarat Raluca Turcan.

Aceasta a mentionat ca oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea cresterii preturilor este majora, dar Guvernul trebuie sa pastreze echilibrul bugetar, investitiile si perspectiva de crestere economica, pentru ca acestea reprezinta real baza cresterii veniturilor.

“Acum alocam in total doar pentru pensii, alocatii, asistenta sociala si somaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii si asistenta sociala este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitarile PSD de majorari ar presupune pentru anul 2022 inca 16 de miliarde de lei in plus fata de 133 de miliarde de acum. De unde am putea aloca acesti bani? Din investitii? Am arunca in aer singurul motor real de crestere economica! Singurul raspuns credibil este din cheltuirea atenta a fiecarui leu public sau euro intrat in tara. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizarii, asistenta sociala tintita, atragerea banilor din PNRR si exercitiul financiar european viitor”, a mai spus Raluca Turcan.

“Guvernul a reusit in acest an sa ia masuri pentru cresterea veniturilor si sprijinirea celor care au nevoie de asistenta sociala de calitate, cat si pentru depasirea perioadei dificile generata de criza sanitara si criza internationala a preturilor.

Citeste si articolul :   Nicolae Banicioiu: In timp ce unii pacienti veniti cu boala din import, ocupa paturile spitalelor, pacientii Romaniei nu au loc sa fie tratati acolo unde si-au platit luna de luna contributia Cas

Concret: am pus in aplicare masuri active, de sprijin, pentru angajati si angajatori, in valoare de 7,3 miliarde lei, cu care am protejat 1,4 milioane de locuri de munca; am realizat majorarea alocatiilor copiilor cu 20% la inceputul anului, care a insemnat un efort suplimentar de 350 milioane lei lunar; in sprijinul consumatorilor vulnerabili la cresterea preturilor la energie, am alocat 426 milioane lei acest an, iar pentru 2022 vom avea o alocare de 720 de milioane lei; am gasit deschidere la dialog din partea partenerilor sociali pentru cresterea salariului minim, la 2.550 de lei, de la 1 ianuarie 2022, care inseamna un impact pozitiv pe buget consolidat de 1,7 miliarde lei”, a conchis Raluca Turcan.

Autor