Raluca Turcan, anunt despre majorarea salariului minim. Cati bani vor primi in plus romanii

Guvernul a hotarat ca salariul minim va creste de la inceputul anului 2022. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat la finalul sedintei de Guvern de luni ca majorarea va fi de peste 10%, adica aproximativ 130 de lei net.

Astfel, salariul minim va ajunge la 2.550 de lei, iar un angajat va primi un salariu net de 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decat in prezent.

“Astazi (luni – n.r.), Guvernul a adoptat majorarea salariului minim in plata la nivelul lui 2022. (…) Aceasta majorare va fi cu 10% in valoare neta, iar ca valoare bruta salariul minim in plata la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe luna. Sunt rezultate pozitive, intrucat aceasta majorare a salariului in plata la nivel brut reprezinta o majorare cu aproximativ 250 de lei fata de nivelul actual si de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni. (…) Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare crestere care s-a facut in ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decat cea de anul trecut”, a declarat Raluca Turcan, la finalul sedintei de Guvern.

Ministrul Muncii a adaugat ca exista la nivel de tara aproximativ 1,2 milioane de angajati platiti cu salariul minim, ceea ce inseamna 22,9% din cei 5,6 milioane de salariati activi.

Guvernul a modificat Codul Muncii.

„Asadar am definit munca subdeclarata, sanctiunea aplicabila pentru depistarea muncii subdeclarate este intre 8.000 si 10.000 de lei pentru fiecare salariat. In acelasi timp am extins perioada de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere platite de la 60 la 90 de zile pentru a evita blocarea desfasurarii raporturilor de munca a agentilor economici si a flexibiliza raporturile de munca. In cazul in care angajatorul depaseste cu mai mult de o luna termenul stabilit in contract pentru plata salariului, sanctiunea prevazuta este intre 5.000 si 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul si de asemenea sanctionam si intarzierea la plata a salariului din partea angajatorilor”, a transmis ministrul Muncii.

Autor