7 semne ale accidentului vascular cerebral(AVC) pe care nu ar trebui sa le ignori

Pentru o mai buna prevenire a accidentului vascular cerebral, este imperativ sa cunoasteti semnele de avertizare si factorii de risc. Aproape 30% dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice de lunga durata urmeaza atacuri ischemice tranzitorii, ale caror simptome pot trece neobservate. Iata cum sa le recunoasteti si sa actionati la timp.

Limitarea consecintelor ingrozitoare ale accidentului vascular cerebral necesita sprijin urgent din partea serviciilor de urgenta.

Ce este un accident vascular cerebral?

Afectand vasele de sange responsabile de livrarea sangelui la creier, accidentul vascular cerebral se refera la o tulburare vasculara a creierului. Consecintele sale pot fi foarte grave daca nu este ingrijita la timp. Potrivit Inserm , aceasta este cauza principala a dizabilitatii dobandite la adulti. Se estimeaza ca 20% dintre victime mor in anul urmator. Dupa boala Alzheimer, este, de asemenea, a doua cauza principala de dementa. In plus, accidentul vascular cerebral poate aparea la orice varsta. Institutul releva insa ca numarul cazurilor care afecteaza tinerii este in crestere, cu 10% dintre pacienti sub 45 de ani si 25% sub 65 de ani.

Publicitate

Care sunt diferitele tipuri de accident vascular cerebral?

Potrivit Institutului National de Sanatate si Cercetare Medicala, trebuie facuta o distinctie intre accidentul vascular cerebral ischemic (infarct cerebral) si accidentul vascular cerebral hemoragic .

Accidentul vascular cerebral ischemic afecteaza 80% din cazuri si apare atunci cand o artera este blocata de un tromb (cheag de sange). Rezultat: circulatia sangelui este blocata. Mai vorbim de embolie cerebrala sau tromboza. Aproape 25% din cazuri rezulta din aritmie cardiaca, 25% din patologia arterelor cerebrale mici, 25% din ruperea unei placi ateromatoase si un sfert din alte cauze inclusiv disectia arterelor vertebrale si carotidei. Potrivit aceleiasi surse, ar fi principala cauza responsabila pentru accidentul vascular cerebral ischemic la adultii tineri.

Accidentul vascular cerebral hemoragic reprezinta 20% din cazuri. Ele pot fi cauzate de o artera rupta, ducand la un anevrism rupt sau o hemoragie intracerebrala. Acesta din urma poate fi spontan sau secundar unei malformatii vasculare, traumatisme sau tumori. Retineti ca principala cauza a hemoragiei intracerebrale spontane este boala arterelor mici asociata cu un factor de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arteriala.

Citeste si articolul :   Anemie cu deficit de fier

Prevenirea accidentului vascular cerebral: care sunt semnele unui atac ischemic tranzitoriu?

AIT sau atacul ischemic tranzitoriu este un accident vascular cerebral cu simptome care dureaza de obicei doar cateva minute, uneori trec neobservate sau sunt confundate cu stare de rau. Cu toate acestea, acestea din urma sunt indicatori reali, deoarece aproape 30% dintre infarctele cerebrale durabile sau accidentele vasculare cerebrale ischemice urmeaza astfel de episoade.

Potrivit prof. Pierre Amarenco , seful sectiei de neurologie a spitalului Bichat, „fumul din vulcan este cel care anunta dezastrul”. In acest sens, este imperativ sa-i acordam atentie. Gestionarea urgenta a atacurilor ischemice tranzitorii ar reduce la jumatate riscul unui accident vascular cerebral viitor. In plus, Inserm precizeaza ca acesta din urma este deosebit de mare in zilele si orele urmatoare unui AIT, cu un risc de aproape 10% la o luna si de 5% in primele 48 de ore.

Simptomele atacului ischemic tranzitoriu sunt tranzitorii si pot scapa de vigilenta victimei. Acestea implica:

Tulburari de echilibru

Paralizie partiala (o parte sau un membru)

Scadere unilaterala, brusca a vederii sau vedere dubla

Probleme de sensibilitate pe o parte sau pe un membru

Dificultate de exprimare si vorbire

Intelegerea tulburarilor

Aceste semne, care tind sa dispara fara a lasa sechele, cresc semnificativ riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, o persoana care are unul sau mai multe AIT are de 9,5 ori mai multe sanse de a avea un accident vascular cerebral , comparativ cu o persoana de acelasi sex si varsta care nu a avut niciodata AIT . Prin urmare, este imperativ sa reactionati rapid consultand urgent un medic.

Accident vascular cerebral: 7 semne de avertizare pentru a actiona rapid

Considerat o adevarata urgenta, accidentul vascular cerebral da nastere unor simptome care variaza in functie de dimensiunea partii afectate si de localizarea leziunii. Aceste semnale de avertizare pot aparea treptat (de la cateva minute pana la cateva ore) sau, dimpotriva, pot aparea brusc. Printre acestea, Inserm citeaza 7 semnale care nu trebuie ignorate:

Citeste si articolul :   9 semne ca aveti deficienta de magneziu (si cum sa o remediati)

Dureri de cap neobisnuite si foarte violente

Amorteala sau pierderea senzatiei la nivelul fetei, piciorului sau bratului

Paralizie, slabiciune musculara a fetei sau a unuia sau mai multor membre

Tulburari de vedere: orbire unilaterala (pierderea vederii la un ochi), diplopie (vedere dubla), hemianopie (pierderea a 50% din campul vizual pentru fiecare ochi)

Tulburari de limbaj, dificultati de vorbire, de articulare (disartrie), de a gasi cuvinte sau de a intelege pe celalalt (afazie)

Cunostinta si vigilenta afectate, variind de la somnolenta la coma

Probleme de coordonare ale membrelor si tulburari de echilibru (caderi, ameteli etc.)

Daca aveti indoieli cu privire la aceste simptome (pentru dumneavoastra sau pentru o persoana draga), apelati imediat la ajutor. Recuperarea functiilor si sansele de supravietuire depind esential de viteza interventiei lor. Gestionarea accidentului vascular cerebral trebuie sa aiba loc in decurs de 3 ore de la aparitia primelor semne de avertizare.

Ce sa faci in timp ce astepti ajutor?

Acronimul VITE desemneaza de fapt:

V: Fata paralizata

I: Inertia unui membru

T: Tulburari de vorbire

E: In caz de urgenta, sunati la 15!

Exista, de asemenea, anumite reflexe de adoptat in asteptarea ajutorului :

1. Intindeti victima sprijinindu-si capul pe o perna

2. Notati momentul aparitiei primelor simptome

3. Nu dati mancare sau bautura persoanei bolnave

4. Nu dati niciun medicament

5. Daca este posibil, grupati analizele de sange ale pacientului si ultimele prescriptii ale pacientului pentru a facilita managementul acestuia.

Care sunt consecintele unui accident vascular cerebral?

Daca este imperativ sa reactionezi atat de repede in urma unui accident vascular, este pentru ca acesta din urma blocheaza o artera, care impiedica sangele sa iriga creierul pentru a-i furniza zahar sau oxigen. Rezultat: celulele creierului din zona afectata se deterioreaza, explica dr. Bertrand Lapergue, seful sectiei de neurologie la Hôpital Foch. Se considera ca aproape 2 din 3 persoane sufera de efecte secundare dupa un accident vascular cerebral, natura si severitatea acestora variind de la caz la caz. De obicei, cele mai frecvente sunt problemele de memorie si echilibru. Aproximativ 51% dintre victimele cu sechele raporteaza, de asemenea, dificultati de deplasare, iar aproape jumatate dintre ele raporteaza dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice, de obicei toaleta.

Citeste si articolul :   Ce trebuie sa consumam atunci cand avem gripa

Accidentul vascular cerebral poate duce si la depresie sau incontinenta urinara, adauga dr. Lapergue.

Cum sa preveniti accidentul vascular cerebral?

Potrivit unei publicatii a Ministerului Sanatatii, exista mai multi factori de risc potential prevenibili, legati de o viata sanatoasa. Acesta din urma ar fi asociat cu 90% din accidente vasculare cerebrale:

Fumat

Lipsa de activitate fizica

Obezitatea

Istoric de hipertensiune arteriala

O alimentatie nesanatoasa si dezechilibrata

Consumul de alcool

Diabet

Factori psihosociali (depresie, stres, izolare sociala)

Fibrilatie atriala

O concentratie mare de lipide in sange (trigliceride, colesterol etc.)

Pentru a remedia acest lucru, este deci recomandabil sa adoptati masuri preventive pentru a asigura un stil de viata sanatos.

Monitorizati tensiunea arteriala ridicata

Practicati o activitate fizica regulata (de 5 ori pe saptamana, 30 de minute pe zi)

Scaderea in greutate in caz de obezitate sau supraponderalitate

Optati pentru o dieta echilibrata (mai putina sare, mai multe fructe si legume)

Limitati consumul de alcool

Controlati dislipidemia sau diabetul

Renuntati la fumat

Monitorizati nivelul colesterolului

Reduceti expunerea la stres

Acest ghid trebuie discutat si cu medicul curant pentru a adapta aceste masuri la starea sa de sanatate si la orice tratament. In sfarsit, cunoasterea simptomelor este benefica pentru a actiona rapid in cazul unui accident vascular cerebral.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.