Valeriu Gheorghita, seful campaniei nationale de vaccinare, a vorbit la Digi24 despre testele de anticorpi. Medicul a explicat de ce acestea nu pot fi trecute in certificatul digital alaturi de vaccinare, trecere prin boala sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR ori antigenic rapid. Gheorghita a spus ca testele anticorpi arata prezenta sau absenta anticorpilor, insa nu si capacitatea lor de neutralizare a virusului. Mai mult, testele care detecteaza anticorpi nu pot determina cand a fost bolnava persoana respectiva, deci nu se poate stabili valabilitatea certificatului digital in acest caz.
„Anticorpii care apar la trecerea prin boala nu sunt intotdeauna neutralizanti. Noi stim ca anticorpii-N sunt doar martori ca omul a trecut prin boala si nu au rol de protectie. Anticorpii care eventual au rol de protectie sunt anticorpii anti-proteina Spike, sunt singurii care apar si dupa vaccinare. Insa ceea ce folosim ca teste de laborator la acest moment – teste comerciale, disponibile – sunt in general teste calitative, adica iti spun ca ai anticorpi sau sunt absenti, sau sunt teste semicantitative, adica iti dau o valoare de anticorpi, dar ei sunt anticorpii totali si nu reprezinta anticorpii neutralizanti. Doar un procent din acesti anticorpi sunt neutralizanti”, a declarat Valeriu Gheorghita.
Medicul militar a mai precizat ca astfel de teste, in cazul in care detecteaza anticorpi, nu pot determina cand a fost bolnava persoana.
„Si mai important este ca atunci cand facem testare in masa pentru identificarea anticorpilor la oameni care nu au un istoric de trecere prin boala, acesti anticorpi nu au cum sa-ti spuna care este momentul trecerii prin boala. Ca atare, noi nu stim care ar putea sa fie valabilitatea acelui certificat digital in baza unui test de anticorpi. Lasand la o parte ca nu stim daca valoarea anticorpilor se coreleaza cu protectia”, a mai spus Gheorghita.
Publicitate
Seful campaniei de vaccinare a mai afirmat ca nicio tara din UE nu nu se bazeaza pe testul de anticorpi.
Publicitate