10 alimente sanatoase care ajuta la combaterea constipatiei

1.Prune uscate

La fel ca curmalele cunoscute pentru actiunea lor laxativa, prunele se afla in fruntea listei de alimente de favorizat in caz de constipatie si nu este o coincidenta. 100 de grame de prune uscate contin aproximativ 7 grame de fibre, ca sa nu mai vorbim de continutul lor de vitamina A si potasiu care le face un diuretic natural. Gasim si sorbitol, un carbohidrat relativ rar in sfera vegetala care nu poate fi asimilat optim de tractul digestiv.

2.Rubarba

Rubarba este un aliat pe care avem tendinta sa-l uitam in lupta impotriva problemelor de tranzit. Cu toate acestea, se stie ca aceasta planta mentine stomacul sanatos si contine aproape 1,8 grame de fibre la 100 de grame. Sennozidele, ingredientele sale active, sunt responsabile pentru beneficiile sale laxative naturale.

3.Kiwi

Bogat in vitamina C si fibre, fructele de kiwi sunt recomandate pentru un tranzit mai regulat. In medie, 100 de grame din acest fruct contin 2,4 grame de fibre, un mare avantaj pentru modularea abilitatilor motorii gastrointestinale conform acestui studiu. Intr-adevar, s-a demonstrat ca kiwi-ul ajuta la stimularea miscarii in tractul digestiv.

Citeste si articolul :   Beneficiile untului de arahide

4.Pere

Perele pot ajuta la combaterea constipatiei in mai multe moduri. In primul rand, sunt bogate in fibre. Se considera ca o para de marime medie are aproximativ 4 grame din aceste componente. Asemenea prunelor uscate, acestea contin si sorbitol, un carbohidrat care este o componenta a unor laxative osmotice. Cu alte cuvinte, atrage apa in intestine si, prin urmare, creste volumul scaunelor.

Publicitate

5.Mere

Bogate in oligoelemente, vitamine si minerale, merele sunt si o sursa buna de fibre, cu aproape 2,1 grame din aceste componente pentru un mar de marime medie. Fibrele sale, care nu sunt digerate de intestin, favorizeaza formarea si evacuarea miscarilor intestinale regulate pentru a combate constipatia, potrivit acestui studiu. In plus, merele contin pectina, un tip de fibre solubile cu proprietati laxative.

6.Fasole

Indiferent de varietatea lor, majoritatea boabelor sunt bogate in fibre si pot ajuta la reglarea tranzitului. Pentru o cantitate medie gatita de 100 de grame, fasolea alba contine, de exemplu, 13,8 grame de fibre. Prin urmare, continutul lor de fibre solubile si insolubile este recomandat ca remediu natural pentru constipatie. Primele functioneaza prin absorbtia apei si formand un fel de gel care inmoaie scaunul.

Citeste si articolul :   Medicul Adrian Marinescu: Cei fara simptome nu vor fi testati. Care sunt semnele ingrijoratoare

7.Chefir

Rezultat din fermentarea laptelui, chefirul este o bautura bogata in probiotice, bacterii intestinale bune benefice digestiei. Potrivit unui studiu din The American Journal of Clinical Nutrition, probioticele pot juca un rol in ameliorarea simptomelor de constipatie prin cresterea frecventei scaunelor, imbunatatirea consistentei acestora si reducerea duratei miscarilor intestinale.

8.Anghinare

Anghinarea contine aproximativ 5 grame de fibre alimentare la 100 de grame produs . Prin urmare, fibrele lor insolubile stimuleaza tranzitul si promoveaza o digestie mai buna. In plus, se spune ca au un efect prebiotic datorita continutului lor de inulina, care este benefica pentru sanatatea intestinala. Dupa cum explica o publicatie a Observatorului Alimentar din Franta, este un zahar indigerabil fermentat de colon si nu digerat de intestinul subtire. Acest prebiotic nu numai ca actioneaza pozitiv asupra sistemului digestiv, dar promoveaza si o mai buna absorbtie a nutrientilor.

9.Seminte de in

Semintele de in au beneficii uimitoare pentru sanatate. Pe langa multiplele beneficii pentru sanatate, continutul lor ridicat de fibre le face un aliment preferat de inclus in viata de zi cu zi. Si pe buna dreptate, o lingura de seminte de in contine in medie 4 grame de fibre, de tipurile solubile si insolubile.

Citeste si articolul :   9 alimente care iti detoxifica in mod natural corpul

10.Smochinele

Smochinele sunt o modalitate excelenta de a incuraja miscarile intestinale mai regulate cu fibrele lor insolubile. Potrivit dieteticianului Véronique Liégois, acestea din urma, care se gasesc in piele si seminte, au avantajul de a se umple cu apa in tractul digestiv, ceea ce previne scaunele uscate sau dure si stimuleaza tranzitul la persoanele constipate. In forma lor uscata, sunt cu atat mai interesante cu cat contin aproape 13 grame de fibre la 100 de grame produs  fata de 2,3 grame pentru aceeasi cantitate de smochine proaspete.

Publicitate

Autor