Medicul Streinu-Cercel avertizeaza: “Vreti sa scapam mai usor si fara victime, asta va trebui sa facem”

Adrian Streinu-Cercel, fostul manager de la “Matei Bals” propune “testarea la fiecare scara de bloc” pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2. Medicul a declarat ca “trebuie sa dam oamenilor o sansa de a fi diagnosticati din prima, pentru ca la un diagnostic precoce, sansa de supravietuire creste considerabil”.

“Ar trebui luate o serie de masuri prin care sa se incerce limitarea transmiterii acestui virus, ba mai mult decat atat, sa incepem sa testam la fiecare scara de bloc, in asa fel incat sa dam oamenilor o sansa de a fi diagnosticati din prima, pentru ca la un diagnostic precoce, sansa de supravietuire creste considerabil”, a spus senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel.

Intrebat ce inseamna la fiecare scara de bloc, Streinu-Cercel a spus: “Oamenii din domeniul epidemiologiei trebuie sa coboare in strada pentru a preveni transmiterea virusului din om in om. Vreti sa scapam mai usor si fara victime, asta va trebui sa facem. Atunci ne vom limita la ceea ce avem si sa nu ne miram”.

Potrivit lui Streinu-Cercel, la rata actuala de incidenta, numarul pacientilor de COVID va continua sa creasca, dar ne indreptam “spre un platou al numarului de cazuri”.

“La rata de transmitere pe care o cunoastem in momentul de fasa ne asteptam ca numarul pacientilor sa creasca. Daca pentru tulpina din Wuhan aveam o rata de transmitere de 1 la 3, in momentul de fata este de 1 spre 10. In spatele fiecarei persoane cu un test la nivelul exudatului nazo-faringian pozitiv, avem inca 8 sau 10 persoane in spate asimptomatice si de care nu se stie. (…) Rezultatele restrictiilor se vad dupa sase saptamani. Si este usor de calculat, pentru ca luati in calcul o incubatie de circa 14 zile, la aceasta incubatie de 14 zile se mai pune, de obicei, inca o saptamana, deci inseamna 21 de zile, interval in care te uiti sa vezi care este dinamica infectarilor. Si atunci, asta se multiplica cu un coeficient si undeva la 6 saptamani ar trebui sa fim pe o panta net descendenta. Deocamdata, suntem spre un platou”, a explicat Streinu-Cerce.

De asemenea, medicul infectionist a indemnat la vaccinare si la purtarea mastii din momentul iesirii din locuinta pana la revenirea acasa.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.