11 alimente care stimuleaza imunitatea

Ingrijirea corpului nostru trebuie sa fie o problema cruciala pentru fiecare dintre noi. Pentru un organism mai sanatos, este necesar sa se adopte zilnic actiunile corecte. Un stil de viata sanatos necesita in mod inevitabil alegeri dietetice mai bune. Intr-adevar, organismul are nevoie de alimente bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, pentru a se proteja de agentii patogeni care il ameninta. In acest sens, descopera cele 11 alimente care intaresc sistemul imunitar si previn bolile si infectiile.

1 – Citrice si ardei rosu

Lamaile, portocalele si grapefruitul sunt toate citrice care sunt pline de proprietati medicinale. Bogate in vitamina C, citricele au proprietati antioxidante care ajuta la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Un studiu indica faptul ca vitamina C joaca atat un rol preventiv, cat si un rol curativ impotriva diferitelor infectii, datorita influentei sale asupra celulelor imune. La randul lor, ardeii rosii sunt foarte bine alimentati cu vitaminele C si B. Contin calciu, fosfor si potasiu. In plus, acestea sunt pline de polifenoli care au multe beneficii pentru sanatate. Datorita componentelor lor, stimuleaza sistemul imunitar si lupta impotriva agentilor patogeni care il pot impiedica.

Citeste si articolul :   Cele mai sanatoase 5 legume

2 – Seminte de floarea-soarelui si migdale

Semintele de floarea-soarelui contin acizi grasi nesaturati, precum si antioxidanti care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi. Continand vitamina E, semintele pot avea mecanisme imunomodulatoare si ajuta la stimularea raspunsului imun al organismului la o potentiala amenintare. In plus, migdalele sunt o gustare excelenta de inclus in dieta ta zilnica. Ajuta la scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului rau si a zaharului din sange. O mana mica este suficienta pentru a oferi corpului o doza considerabila de vitamina E. Un studiu stiintific arata ca consumul de nuci poate activa raspunsul imun.

3 – Cartof dulce si morcovi

Cartofii dulci si morcovii au un continut ridicat de provitamina A, numita si beta caroten. Potrivit unui studiu stiintific, carotenoizii au o activitate pozitiva asupra functiei imune si pot preveni deteriorarea cauzata de stresul oxidativ.

Publicitate

4 – nuci de Brazilia si sardine

Nucile de Brazilia sunt printre cele mai populare nuci printre pasionatii de nutritie pentru sanatate. La fel ca sardinele, nucile de Brazilia contin seleniu, un puternic antioxidant care protejeaza celulele corpului. Potrivit oamenilor de stiinta, suplimentarea cu seleniu promoveaza sistemul imunitar al organismului si il ajuta sa lupte impotriva agentilor patogeni.

Citeste si articolul :   Alimentele pentru rinichi care trebuie incluse in dieta ta

5 – fasole si seminte de dovleac

Datorita continutului ridicat de zinc, fasolea coapta si semintele de dovleac sunt cunoscute ca fiind eficiente in stimularea sistemului imunitar. Zincul este un oligoelement care participa la mai multe reactii enzimatice si are o actiune antioxidanta. Intr-un studiu, cercetatorii evidentiaza rolul zincului in activarea celulelor imune si combaterea diferitelor boli.

6 – Sofran indian

Un condiment similar turmericului, sofranul indian a fost considerat in Antichitate ca fiind remediul pentru toate relele. Si, dintr-un motiv intemeiat, efectele sale antioxidante pot combate multe boli si infectii, explica cercetatorii.

7 – Cirese uscate

Foarte bogate in antioxidanti, ciresele uscate pot avea o influenta pozitiva asupra raspunsului imun al unei persoane. Cercetarile stiintifice au demonstrat ca ciresele  uscate reduc stresul si previn inflamatia tractului respirator.

8 – nuci

Nucile contin acizi grasi omega 3, vitamina E, vitamine din grupa B, precum si potasiu, magneziu, calciu si fier. Datorita acestui profil nutritional foarte avantajos, nucile sunt considerate un aliat de sanatate incomparabil care previne multe tulburari.

Citeste si articolul :   Ce sa mananci toamna pentru a nu te imbolnavi: cele mai bune cinci alimente

9 – Usturoi

Apartinand familiei alliaceae, cum ar fi ceapa  si prazul, usturoiul este considerat un antibiotic natural. Intr-adevar, comunitatea stiintifica pledeaza in favoarea proprietatilor terapeutice ale acestui aliment in tratamentul numeroaselor patologii.

10 – suc de rodie

Rodia este plina de antioxidanti care protejeaza organismul de efectele daunatoare ale stresului oxidativ. Foarte bogat in vitamina C, acest fruct va permite, de asemenea, sa profitati din plin de proprietatile sale revitalizante si imunoreglatoare. S-a demonstrat ca sucul de rodie creste sistemul imunitar si reduce durata infectiilor tractului respirator la unii pacienti, potrivit unui studiu.

11 – Legume verzi

Este de obicei acceptat faptul ca, pentru a fi sanatos, trebuie sa mananci mai multe fructe si legume. Intr-o meta-analiza, s-a convenit ca consumul de fructe si legume reduce mediatorii pro-inflamatori si imbunatateste raspunsul imun al organismului.

Publicitate

Autor