5 semne care pot ascunde o problema hepatica

Ficatul, acest organ vital care actioneaza ca o veritabila „planta de purificare” a corpului uman, se poate trezi rapid coplesit de excese de tot felul, inclusiv de hrana ultra-procesat. Din fericire, corpul nostru ne da cateva semnale de avertizare in avans pentru a remedia acest lucru. Ascultati-va corpul, deoarece va poate avertiza asupra unei posibile disfunctii hepatice. Iata 5 semne la care trebuie sa fii atent.

Pesticide, conservanti, coloranti alimentari, alcool, tutun … Consumate in exces, ficatul este coplesit de munca si ne da semnale de avertizare.

Ficatul: la ce serveste si de ce ar trebui sa avem grija de el?

Ficatul este cel mai mare organ vital din corpul uman. Mai mult decat atat, singur indeplineste mai mult de 500 de functii esentiale pentru buna functionare. Acestea variaza de la producerea bilei, metabolismul proteinelor, glucidelor, fierului si colesterolului, pana la depozitarea vitaminelor si mineralelor. Rolul sau cel mai important este filtrarea deseurilor toxice din sange , care acumulate, pot dauna altor organe.

Publicitate

Un ficat sanatos asigura buna functionare a organismului in ansamblu. Cu toate acestea, daca nu este ingrijit, bolile care pot rezulta nu sunt usoare. Ciroza hepatica, hepatita, ficatul gras sau cancer la ficat. Multe dintre ele pot fi cauzate de o dieta proasta sau de un stil de viata prost.

Citeste si articolul :   Ce trebuie sa stii despre vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca

5 semne care va vor ajuta sa observati o posibila disfunctie hepatica

Pentru a detecta o posibila problema hepatica, este esential sa va ascultati corpul. Exista cateva simptome revelatoare care va pot spune sa consultati un medic pentru a va prescrie tratamentul corect si a lua masuri la timp. Iata 5 semne evidentiate de Clinica Mayo:

1. Mancarime si sensibilitate a pielii

O acumulare de toxine poate provoca disconfort in tot corpul. Deoarece ficatul nu le poate evacua, acest lucru ar putea provoca o reactie neplacuta la nivelul pielii.

Profesorul Patrick Marcellin, hepatolog si director al echipei de cercetare INSERM de la spitalul Beaujon, explica ca acest lucru se intampla in special atunci cand ficatul nu poate procesa bila, „ceea ce provoaca prea mult acid biliar in sange , mici inflamatii ale vaselor de sange si, prin urmare, mancarime a pielii ”.

2. Un sentiment de greutate

Un sentiment de greutate poate aparea din cauza problemelor hepatice, in special la cei care consuma mult alcool, care afecteaza in cele din urma ficatul . Un examen clinic poate determina daca este vorba de tulburari digestive, intestinale sau hepatice.

3. Pierderea brusca in greutate

Citeste si articolul :   Beneficiile ceaiului de menta

Scaderea brusca si inexplicabila a greutatii, legata de pierderea poftei de mancare, poate indica multe afectiuni de sanatate, una dintre acestea fiind ciroza. Aceasta boala trebuie tratata rapid, deoarece poate duce la cancer la ficat.

4. Senzatie permanenta de oboseala

Cu totii avem momente in care ne simtim obositi . Dar cand oboseala este constanta, aceasta poate indica o problema mai mult sau mai putin grava cu ficatul. Se poate observa si o lipsa de energie, o pierdere de interes sau chiar o depresie, subliniaza Prof. Marcellin.

5. Vanatai si sangerari frecvente

Potrivit site-ului  Societatii Franceze de Hepatologie (AFEF), acestea implica prezenta sangelui in varsaturi, sange negru sau rosu in scaun, sangerari din nas sau gingii, precum si vanatai frecvente.

Pentru a preveni sau a limita riscurile de disfunctie hepatica, cel mai intelept este sa adopti un stil de viata sanatos. Desi unele simptome pot indica o problema usoara, altele indica boli mult mai grave. Retineti ca aceste simptome nu sunt exclusive bolilor hepatice si pot indica alte probleme de sanatate. Din acest motiv, este imperativ sa consultati un medic pentru un diagnostic fiabil.

Cateva sfaturi pentru un ficat sanatos

Foarte usor de integrat in viata ta de zi cu zi, aceste cateva sfaturi si trucuri iti vor permite sa adopti un stil de viata mai bun pentru a preveni riscurile pentru ficat si pentru a-i face munca mai usoara.

Citeste si articolul :   6 ceaiuri benefice pentru raceala

Il vei ajuta astfel sa aiba o „piele noua”. Pentru ca da, unul dintre avantajele minunate ale acestui organ este ca se regenereaza singur, trebuie doar sa-i dai un pic de impuls!

Limitati consumul de alcool … un suc de legume este mai bun seara!

Bea o ceasca de cafea pe zi … fara zahar, desigur!

Limitati consumul de zahar … optati pentru inlocuitori la fel de deliciosi precum migdale sau nuci!

Adaugati usturoi si ceapa la felurile de mancare … compozitia lor de sulf ajuta ficatul sa elibereze enzimele si sa evacueze mai bine toxinele!

Consumati ridichea neagra … acest tubercul este un aliat excelent al ficatului.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.