Incepe pelerinajul la Sf. Parascheva. Medic din Iasi: “Sa nu aiba cineva ideea sa vina sa se trateze.”

Cel mai mare pelerinaj din tara noastra incepe astazi, la Iasi, in ciuda faptului ca localitatea se apropie de 8 infectari la mie. La racla Sfintei Parascheva pot merge atat oameni vaccinati, cat si nevaccinati. Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au cerut ca pelerinajul organizat la moastele Sfintei Parascheva sa se desfasoare fara niciun fel de restrictii si au spus ca sunt pregatiti sa organizeze sarbatoarea in cele mai bune conditii.

Anul trecut, de hramul Sfintei Parascheva, Romania trecea de 4.000 de cazuri noi de COVID pe zi. Anul acesta, sunt aproape de patru ori mai multe cazuri noi pe zi. Cu toate acestea, sunt asteptati la Iasi mii de credinciosi, din toate colturile tarii, indiferent ca sunt sau nu vaccinati.

Traseu de tip labirint pentru credinciosi

Culoarul de acces catre racla Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane se intinde pe o distanta de un kilometru si jumatate. Va putea prelua aproximativ 1000 de pelerini, de 10 ori mai mult fata de evenimentele din anii precedenti. Este pentru prima oara cand a fost gandit un astfel de sistem, un traseu labirintic, astfel incat foarte putini oameni sa stea la rand in strada, in afara catedralei, asteptand sa se roage in fata raclei.

Organizatorii spun ca au luat masuri stricte pentru a preveni imbolnavirile. 350 de voluntari se vor ocupa ca toate masurile sa fie respectate.

„Voluntarii vor veghea ca pelerinii sa respecte randul, sa poarte masca, vor oferi masti. Avem cateva mii de masti pregatite, putem merge si pana la 30.000 de masti. Sunt vreo 400 de litri de dezinfectant”, detaliaza Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

La Iasi, incidenta se apropie de 8 la mie

Spitalele sunt arhipline

Medicii ii avertizeaza pe credinciosi ca daca au probleme mari de sanatate, mai bine sa stea acasa, pentru ca nu vor putea conta pe serviciile medicale din Iasi.

„Sa nu aiba cineva ideea sa vina catre Iasi sa se trateze, sa fie vazut intr-un spital, pentru ca efectiv spitalele de aici abia fac fata pacientilor din Iasi. E clar ca sunt depasite de numarul acestor pacienti si nu vor putea asigura asistenta medicala de urgenta sau de specialitate”, a declarat medicul Diana Cimpoesu, coordonatorul UPU SMURD Iasi.

Pelerinajul de la Iasi se va incheia pe 15 octombrie.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.