Vicepresedintele Societatii Romane de Terapie Intensiva: “In ATI e iadul, suntem Arca lui Noe”

Vicepresedintele Societatii Romane de Terapie Intensiva, Dorel Sandesc, a declarat ca sectiile ATI sunt sufocate de numarul de cazuri de Covid: “Iadul”. Medicul face apel la oameni sa se vaccineze si spune despre pacienti care, inainte de a deceda regreta ca nu s-au vaccinat. “Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntam zilnic, de disperari mult prea tardive”.

“E iadul in ATI. Sectiile ATI sunt pline ochi, si sectiile UPU sunt pline cu pacienti in stare critica, unii intubati care asteapta un loc.

Suntem o Arca a lui Noe arhiplina de care se agata cu disperare atatia oameni. Ma tem ca acest val nu se va termina imediat, ma tem ca vor veni perioade foarte critice.

E foarte greu pentru noi sa traim sub acest stres ca nu mai poti ingriji oamenii.

Publicitate

Ne-am extins pe unde am putut, am incercat sa gasim solutii, vedem ca parca au fost in van toate eforturile si ca suntem mai rau decat oricand.

Epidemiologii spun ca e doar inceputul, ei arata aceste previziuni sumbre, e foarte dureros”, a declarat medicul la Digi 24.

Citeste si articolul :   Coronavirus. 37 de noi cazuri si un deces in ultimele 24 de ore

Dorel Sandesc a facut, de asemenea, o comparatie cu situatia din spitalele din celelalte tari europene si a mentionat ca acolo situatia este diferita, deoarece oamenii au ales sa se vaccineze, asa ca nu fac forme grave ale bolii.

“Ne uitam la colegii nostri din tarile vest europene, vorbim cu ei, vedem cat de relaxati sunt, cat de putine decese au sau cat de putine cazuri in ATI. Ei au transformat o molima teribila intr-o banala viroza sezoniera. Asta e diferenta uriasa, ca acolo a devenit o banala viroza sezoniera, desi e aceeasi tulpina. Totul pentru ca s-a atins pragul de imunizare colectiva, oamenii se pozitiveaza si acolo in numar mare, dar nu mai fac forme grave, nu mai e nevoie sa se interneze si se ajunge ca la o gripa sezoniera, cu stranut si simptome minimale”, a mai spus medicul.

Publicitate

“Am vazut oameni in forme grave cerand cu disperare sa fie vaccinati ca sa fie salvati, dar nu se mai putea. Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntam zilnic, de disperari mult prea tardive, cand oamenii regreta, marturisind inainte de a-si da duhul ca si-ar fi dorit sa fie vaccinati.

Citeste si articolul :   Coronavirus. 69 de noi cazuri si 9 decese in ultimele 24 de ore

Asa e natura umana, auzim de tot felul de tragedii si vorbim despre ele, dar cu sentimentul ca noua nu ni se poate intampla. Oricui i se poate intampla, indiferent de varsta, de stare de sanatate, de rang. Acum vedem oameni tineri care fac forme foarte grave si mor pentru ca sunt nevaccinati, covarsitoarea majoritate a celor care blocheaza ATI si alte sectii sunt nevaccinati.

Studii din Marea Britanie arata ca e de peste 40 de ori mai mare riscul sa mori daca nu esti vaccinat”, a marturisit medicul.

Totodata, acesta a subliniat importanta informarii corecte a oamenilor.

“Multi antivaccinisti cu care vorbesc dau exemplul Israelului, dar ei au tras o concluzie gresita.

Israel e caz-scoala. A fost pe primul loc la startul vaccinarii, acolo au estimat ca intr-o luna-jumate ajung la peste 80% nivel de vaccinare si au grabit masurile de relaxare. Dar s-a intamplat ceva neanticipat – vaccinarea s-a plafonat si ei sunt acum pe locul 33. Israel nu mai e de mult pe primul loc, ei nu au reusit sa depaseasca 60%, pentru ca acolo sunt multi fundamentalisti ai credintei care au refuzat sa se vaccineze. Asa ca Israel nu a atins pragul de eficienta spre 90%, plus masurile de relaxare. De aici rezulta situatii cu foarte multe cazuri pozitive si multi ajung la spital.

Citeste si articolul :   Rafila a ramas fara aer in timp ce prezenta programul pe Sanatate al PSD

Noi, in Romania indeplinim ambele conditii – avem procentaj mult mai mic de vaccinare – 30% si o lunga perioada de relaxari, iar nota de plata e foarte grea si foarte dureroasa.”, a mai spus medicul pentru sursa citata mai sus.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.