Ministrul Educatiei, anunt de ultim moment despre inchiderea scolilor

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, spune ca nu stie, deocamdata, cum vor functiona scolile in urmatoarea perioada. Acesta si-a manifestat disponibilitatea de a semna impreuna cu ministrul Sanatatii modificarea ordinului comun care prevede ca la depasirea incidentei de 6 la mie scolile trec in sistem online.

Ministrul a precizat ca ar putea face acest lucru numai dupa consultarea tuturor celor indreptatiti sa se pronunte si numai pe baza unei hotarari a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

“Avem doua variante in acest moment: fie ramanem la prevederile ordinului comun ministrul Educatiei – ministrul Sanatatii, care ne spune ca la depasirea ratei de incidenta de 6 la mie in localitate toate scolile trec in online, cu exceptia scolilor speciale, cu exceptia orelor de terapie pentru elevii cu cerinte educationale speciale, gradinitele si cresele raman deschise. (…) A doua varianta – daca prin discutia pe care ne dorim sa o avem astazi cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, CNCAV, CNSU, INSP se va consolida un numitor comun, din care va rezulta ca riscul poate fi gestionat prin beneficiile pe care le va prezenta Ministerul Educatiei din perspectiva scolii cu prezenta fizica vor fi predominante, atunci am deplina disponibilitate sa semnez alaturi de ministrul Sanatatii modificarea ordinului comun pe baza unei hotarari CNSU, care sa aiba valoarea de hotarare de guvern”, a explicat Cimpeanu intr-o conferinta de presa care a avut loc la sediul Ministerului Educatiei, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, mai intai trebuie discutata aceasta situatie, apoi gasit un numitor comun, transpus intr-o hotarare a CNSU si, in final, in hotarare de guvern.

“Ne-am angajat public in ziua de vineri sa aducem la cunostinta cum vor functiona scolile pentru saptamana urmatoare”, a transmis Sorin Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a anuntat ca pe parcursul zilei de miercuri va avea intalniri cu toti cei ”indreptatiti sa se pronunte” pe aceasta tema – “echilibrul risc gestionabil versus beneficii”.

“Mai exact, este vorba despre dorinta de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de functionare a scolilor. (…) Primim foarte multe solicitari in acest sens: sunt convins ca toti cei indreptatiti sa se pronunte vor cauta acel numitor comun in interesul elevilor atat din perspectiva educationala, cat si din perspectiva sanitara”, a mai spus Cimpeanu.

Pana vineri trebuie anuntate scenariul si regulile dupa care vor functiona scolile incepand de saptamana viitoare.

“Pana vineri, asa cum am anuntat deja, va trebui sa anuntam cat se poate de clar, pentru ca vineri este ziua in care anuntam scenariul pentru saptamana urmatoare, care sunt regulile. Daca ramanem pe aceleasi reguli sau daca, asa cum ne dorim noi, cei din educatie, daca cei din domeniul sanitar sunt de acord, vom putea sa mentinem pe modelul gradinitelor si scolile deschise pana la aparitia unui numar de cazuri”, a mai spus Cimpeanu.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.