Ce amenda primesti daca esti prins fara masca de protectie in Romania, dupa 15 mai

Cel mai probabil, dupa disparitia starii de urgenta de pe 15 mai, Romania nu va renunta complet la restrictii. Presedintele Iohannis poate declara anumite exceptii care nu vor fi la fel de restrictive precum cele din starea actuala de alarma. Iohannis a anuntat la inceputul conferintei de presa de marti ca „Va fi obligatorie purtarea mastilor dupa 15 mai”.

Primul ministru si ministrul Sanatatii au dat instructiuni cu privire la obligatiile care raman in vigoare dupa 15 mai, iar una dintre cele mai populare este purtarea obligatorie a mastilor de protectie.

Valoarea amenzilor nu a fost inca anuntata, dar Romania este cunoscuta pentru nivelul ridicat al amenzilor in balanta cu nivelul veniturilor.

In judetele unde mastile au fost obligatorii de ceva timp, au fost date amenzi si sanctiuni din partea autoritatilor locale. De exemplu, la Timisoara, cetatenii arestatipentru ca nu au purtat masti au fost amendati de la 500 pana la 1.500 de lei.

Primarul Timisoarei a anuntat ca, in conformitate cu Legea nr. 61/1991, in acest oras, mastile de protectie sunt obligatorii, iar amenzile cuprinse intre 500 si 1.500 de lei sunt date cetatenilor care nu respecta reglementarile.

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, anunt de ultim moment despre inchiderea scolilor

Mastile de protectie sunt  obligatorii in judetele Galati, Vaslui, Hunedoara, Maramures, Iasi, Bacau si Suceava.

Politia romana a anuntat marti, intr-un comunicat, ca s-au impus 3.789 sanctiuni pentru nerespectarea interdictiei de calatorie. Acestea au fost date luni, 27 aprilie, ceea ce inseamna ca o sanctiune este  impusa la fiecare 22,8 secunde.

Pe site-ul ofocial al politiei s-a scris, intr-o postare “„In misiunile lor, politistii au fost sprijiniti de peste 3.700 de politisti locali, alaturandu-se, in activitatile in sistem integrant, jandarmi si efective ale M.Ap.N. In ultimele 24 de ore, politistii au verificat 30.946 de persoane cu privire la respectarea masurilor si interdictiilor impuse. 323 de autovehicule (cu 1.001 persoane) au fost preluate, din zonele de frontiera. De asemenea, in cursul zilei de ieri, in urma verificarilor in teren, au fost aplicate 3.789 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea interdictiilor privind deplasarea/libera circulatie, in valoare de 7.271.781 de lei”.

Totodata, anunta reprezentantii institutiei, in ultimele 24 de ore politistii au verificat aproape 31.000 de persoane in ceea ce priveste respectarea interdictiilor si masurilor impuse si au intervenit la peste 2.600 de evenimente. Tot in cursul zilei de luni, politistii au realizat 2.646 de interventii la evenimente, dintre care 2.183 au fost sesizate de cetateni prin Apelul Unic de Urgenta 112, fiind organizate 278 de actiuni.

Autor