Cate paturi noi de terapie intensiva a gasit ministrul Sanatatii in spitalele din tara

Inmultirea cazurilor noi de COVID-19 in toata tara a bagat autoritatile in alerta, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, explicand, joi, cate paturi noi de terapie intensiva a reusit sa gaseasca in spitale.

Nelu Tataru a spus, joi, in sedinta de guvern, ca la nivelul Capitalei a identificat pana in acest moment 102 paturi de terapie intensiva.

„Doua dintre spitale, Colentina si Malaxa, sunt in integralitate spitale suport COVID. Aici avem 10 paturi la Malaxa de terapie intensiva, 29 la Colentina, cu posibilitate de inca 20. Celelalte spitale, care sunt Floreasca, Universitarul, Sf, Ioan si Pantelimon sunt spitale suport COVID de terapie intensiva, unde avem, la Pantelimon 20 de paturi, 10 la Floreasca, 11 la Universitar si 10 la Sf. Ioan. In Capitala, posibilitatea acum este de 102 paturi si inca 35 le putem operationaliza, dar trebuie sa aducem si personal”, a spus Nelu Tataru.

La Iasi, la sfarsitul saptamanii trecute erau 25 de paturi de terapie intensiva, iar dupa operationalizarea ATI de la ORL, acum sunt 53. Dupa ce statiile de oxigen vor fi repornite la spitalul mobil, capacitatea ar putea sa creasca la 104 paturi.

Citeste si articolul :   Canicula loveste Romania: Cod galben in tara. Anuntul meteorologilor

Ministrul Sanatatii a mai spus ca la Suceava exista o sectie de terapie intensiva in cadrul Spitalului de Boli Infectioase, dar se analizeaza si posibilitatea suplimentarii de paturi ATI in cadrul Spitalului Judetean.

In zona de Centru, la Mures este o capacitate de 61 de paturi de ATI prin operationalizarea a inca 20 in aceasta saptamana, la complexul din Sala Polivalenta, potrivit ministrului Sanatatii.

O situatie complicata este la Cluj-Napoca, unde numarul de cazuri de COVID-19 a crescut, s-a trecut in operationalizare tip suport COVID Spitalul Municipal Clujeana, insa de mai multe cadre medicale s-au infectat.

„Au solicitat personal (la Clujeana – n.r.), s-au reorganizat ca personal, avand in vedere ca e un numar de paturi mai mic pe suport COVID decat capacitatea spitalului si atunci acolo din 17 paturi de ATI in acest moment sunt operationalizate sase, urmand ca celelalte sa fie operationalizate zilele urmatoare”; a spus Tataru.

La Brasov sunt 28 de paturi de ATI pentru bolnavii COVID-19, dintre care 14 de terapie intensiva si 14 de terapie intermediara, in spitalul modular de langa spitalul Judetean. La Boli Infectioase se operationalizeaza inca 5 paturi de ATI si in 2 saptamani va fi operationalizat si Spitalul Tractorul, unde, din cele 150 de paturi, 20 sunt de ATI.

Citeste si articolul :   3.130 de noi cazuri de Covid inregistrate in ultimele 24 de ore

Pe zona de Vest, la propunerea Spitalului Judetean Timisoara, va fi operationalizata, ca suport COVID, Casa Austria, unde sunt 50 de paturi pentru simptomatologie medie si 11 paturi de ATI. La Timisoara este si o unitate mobila de terapie intensiva.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii evalueaza, zilele acestea, si numarul de paturi de ATI din regiunea de Sud-Est, Constanta si Galati, si din regiunea de Sud-Vest, zona Craiova.

Autor