Curtea de Apel Cluj anuleaza hotararile de guvern care impun certificatul verde si continuarea starii de alerta

Curtea de Apel Cluj decide ca horararile de guvern care impun certificatul verde si continuarea starii de alerta sunt ilegale. Hotararea poate fi atacata cu recurs.

Actiunea in instanta a fost initiata de avocatii Mikolt Kapcza si Gabriel Marin.

Curtea de Apel Cluj a anulat marti, 28 septembrie, trei Hotarari ale Guvernului Romaniei, dintre care doua vizeaza prelungirea starii de alerta, iar a treia reglementeaza folosirea certificatului verde pentru unele activitati. Solutia Curtii de Apel Cluj nu este definitiva. Un complet de la Curtea de Apel Cluj a admis o actiune formulata de doua persoane fizice care solicita anularea a trei Hotarari ale Guvernului Romaniei.

Decizia nu este insa definitiva, iar procesul va fi transat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Publicitate

„Respinge exceptia tardivitatii modificarii de actiune. Respinge exceptia nulitatii cererii de chemare in judecata si exceptia lipsei de interes a reclamantilor in formularea actiunii. Admite in parte actiunea formulata de reclamantii K M K si M G impotriva paratilor G R si M A I. Anuleaza in intregime HG 826/5 august 2021, H G 932/9 septembrie 2021 si HG 990/17 septembrie 2021. Respinge capatul privind acordarea de daune morale. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare”, este solutia pronuntata, marti, de Curtea de Apel Cluj si publicata pe portalul instantelor de judecata.

Documentele la care se face referire sunt: Hotararea de Guvern nr. 826 din 5 august 2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 11 august 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodata, Hotararea de Guvern 826/5 august 2021 si Hotararea de Guvern 932/9 septembrie 2021 sunt ultimele doua hotarari de guvern prin care s-a prelungit starea de alerta si sunt stabilite scenariile in functie de incidenta cazurilor de COVID-19.

Ultimul act reglementeaza folosirea in unele zone si la unele activitati a asa-numitului certificat verde COVID care atesta ca o persoana este vaccinata anti-COVID, ca aceasta a trecut prin boala in ultimele sase luni sau ca poate prezenta un test negativ pentru infectia cu SARS-CoV-2, test efectuat in ultimele 48 de ore daca este de tip antigen sau in ultimele 72 de ore daca este de tip Real Time PCR.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.