Virgil Musta avertizeaza: “Suntem, din nou, in al 12-lea ceas”

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara spune ca suntem, din nou, in al 12-lea ceas in ceea ce priveste situatia pandemiei din tara noastra. Medicul avertizeaza ca pacientii nevaccinati fac forme severe de boala care necesita debite mari de oxigen, iar acestia nu se vindeca suficient de repede pentru a elibera locurile din spital in ritmul in care vin noi pacienti.

„La ritmul actual de cazuri noi si de cazuri grave, niciun sistem de sanatate din lume nu va putea face fata, oricat incercam sa mai crestem numarul de paturi”, spune medicul.

„Ceea ce poate sa urmeze ne va afecta deja pe toti (personal, pe membri ai familiei, pe prieteni sau cunostinte), daca nu contribuim fiecare dintre noi in perioada imediat urmatoare la scaderea transmiterii virusului, astfel incat sa diminuam cat mai mult numarul celor care se infecteaza si automat si numarul celor care ajung sa necesite spitalizare. Multi dintre d-voastra nu realizeaza inca in ce situatie reala ne aflam si faptul ca suntem, din nou, in al 12-lea ceas”, a scris medicul Virgil Musta, pe pagina de Facebook.

Cresterea numarului de noi cazuri este mult mai rapida fata de celelalte 3 valuri pandemice.

„In decurs de mai putin de o luna de zile, sectiile de terapie intensiva si sectiile Covid din spitale s-au umplut. Din observatiile noastre concrete de pana acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boala, care sa necesite internare in sectiile de terapie intensiva si mai ales in situatia unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boala”, a mai scris medicul.

Spitalele sunt pline de pacienti nevaccinati

„Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decat in celelalte valuri pandemice si a formelor mai grave, nu putem externa pacientii atat de repede pe cat ne vin alte noi cazuri”, a mai scris medicul.

„In Italia, in urma cu 1 an si jumatate, in momentul cand sistemul sanitar a fost coplesit si nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin aceasta boala a crescut de la 3-4% cat era in medie in acea perioada, la peste 13%, ceea ce este foarte grav! Conform statisticilor internationale, din tarile cu rata mica de vaccinare (cum suntem si noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri sa evolueze sever si peste 3% sa decedeze. Aceasta inseamna ca, la un numar zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel national, putem avea zilnic un numar de 700 cazuri care pot evolua sever si care ar necesita internare in sectii specializate. Daca nu facem ceva concret, pe ritmul actual de crestere, evaluarile specialistilor epidemiologi arata ca putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toti acei pacienti cu forme severe si critice”, a mentionat medicul.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Propuneri ISMB: In primele doua saptamani, revin la scoala elevii claselor a VIII-a si a XII-a

„Oricat incercam sa mai crestem numarul de paturi, se vor epuiza si acestea foarte repede. Singura solutie viabila este sa reducem rapid rata de infectare in comunitate, altfel vom urma si noi exemplul tragic al Italiei, de la inceputul pandemiei!”, a mai afirmat medicul.

Medicul explica si motivele pentru care Romania a ajuns din nou in acest punct:

1. Rata de vaccinare

Din toate statisticile internationale, in tarile cu un procent mare de vaccinare (peste 60%) in special in randul persoanelor vulnerabile, chiar daca numarul de cazuri noi a fost (sau inca este) in crestere si acolo din cauza tupinii Delta, numarul de pacienti cu forme severe sau critice este mult mai mic comparativ cu valurile anterioare, cat si numarul de persoane decedate. Iar acesta este, de fapt, cel mai mare castig, atat pentru cetateni, cat si pentru sistemele medicale!!!

2. Masurile de protectie

Faptul ca avem inca mult prea putine persoane protejate (prin vaccin sau boala si vaccin), in special in randul batranilor sau al persoanelor cu factori de risc, suprapus cu renuntarea la aproape orice masura de protectie peste vara (distantare, masca, dezinfectare etc) a reprezentat un teren mai mult decat favorabil pentru circulatia foarte rapida a variantei Delta la noi, cu un numar din ce in ce mai mare de cazuri.

Citeste si articolul :   Sfaturi de acum 100 de ani: „In timp de epidemie, vom sedea frumusel acasa, vom tinea in jurul nostru cea mai mare curatenie si nu vom intra nici in carciuma, nici la sezatoare si nici intr-alt loc, unde se aduna lume multa si de tot felul!”

Acesta sustine ca inclusiv persoanele trecute prin boala si/sau vaccinate trebuie sa respecte masurile de protectie (distantare, masca) pentru a diminua circulatia virusului si transmiterea lui, in special catre cei nevaccinati.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.