Incepe vaccinarea cu a treia doza! Platforma ROVACCINARE permite programarea celor care doresc sa se vaccineze cu doza III. Programarile se pot realiza pentru administrarea dozei de rapel cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, in centrele de vaccinare care administreaza aceste doua tipuri de vaccin.
Ministrul interimar al Sanatatii, Cseke Attila, si vicepremierul Kelemen Hunor s-au imunizat, marti, la Spitalul Militar Central “Carol Davila”, cu cea de-a treia doza de vaccin anti-COVID-19, informeaza Agerpres.
“De astazi, toti cei care s-au vaccinat cu schema completa cu cele doua doze si au trecut cel putin sase luni de la ultima doza pot cere vaccinarea cu cea de-a treia doza. Recomand tuturor si indemn pe toata lumea… Sunt peste un 1.100.000 de cetateni romani – personal medical, dar nu numai – care se incadreaza in aceasta categorie si care se pot vaccina cu cea de-a treia doza de vaccin”, a spus Cseke Attila.
“Pana azi dimineata, in platforma in care se pot programa pentru cea de-a treia doza, sunt programate circa 12.000 de persoane dintre cei care pot lua acest vaccin. Indemnul nostru si recomandarea in continuare este si pentru cei care astazi inca nu s-au vaccinat de a se vaccina”, a subliniat ministrul.
„Persoanele vaccinate care au cel putin sase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID se pot imuniza cu cea de-a treia doza incepand de marti (…) la centrele de la Romexpo. Sunt asteptate pentru vaccinare persoanele cu varsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice indiferent de varsta, personalul medical, personalul din asistenta sociala si alte categorii vulnerabile prevazute in strategia nationala de vaccinare. Cea de-a treia doza de vaccin poate fi administrata la liber, fara o programare prealabila”, a informat autoritatea locala.
La aceasta noua etapa de vaccinare pot veni si cei care au implinit cel putin sase luni de la rapel
Va puteti fie programa pe platforma de vaccinare, disponibila de luni seara, fie va prezentati direct la cel mai apropiat centru.
Administrarea celei de-a treia doza se va face in principiu celor care au primit serul la inceputul anului: varstnici, medici, bolnavi cu afectiuni cronice si angajati din domenii esentiale.
„In centrul de vaccinare, noi o sa recomandam utilizarea unui aceluiasi tip de vaccin pentru cei care au facut un vaccin ARN mesager. Adica daca te-ai vaccinat cu Pfizer ti se va recomanda se iti faci tot Pfizer”, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Aceleasi recomandari se vor aplica si la serurile Moderna si AstraZeneca.
Johnson and Johnson este singurul vaccin pentru care deocamdata nu a fost aprobata o doza suplimentara, pentru ca a inceput sa fie folosit mai tarziu
„Cum facem vaccinarea cu a treia doza?
Direct fara programare in unele din centrele pe care le identificam sau la fel de bine putem sa intram sa ne facem o programare incepand cu aceasta seara”, a mai spus Andrei Baciu.
Platforma permite deja programarea persoanelor interesate, dupa ce echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) a finalizat implementarea noilor functionalitati si optimizarile necesare. Prima zi de vaccinare a treia doza este 28 septembrie 2021, anunta CNCAV.
Conditii de vaccinare pentru doza trei
Toate persoanele vaccinate impotriva COVID-19 cu doua doze (completa sau heterologa) si pentru care au trecut sase luni (180 de zile) de la schema completa se pot programa in platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).
Indiferent daca administrarea primelor doua doze s-a realizat cu programare in platforma sau direct in centrul de vaccinare, toate persoanele care indeplinesc cele doua conditii se pot programa pentru doza de rapel (booster).
Pasi pentru programare in platforma pentru doza a III-a, potrivit CNCAV
1. Va autentificati in platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului si a parolei;
2. Selectati sectiunea „Beneficiari”: a. Pentru beneficiarii existenti in cont trebuie doar sa accesati pictograma „Programeaza pentru doza de rapel (booster)”; b. Pentru beneficiarii noi, accesati butonul „Adauga beneficiar”, completati datele necesare, iar la final accesati pictograma „Programeaza pentru doza de rapel (booster)”;
3. Alegeti centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar, vizualizati sumarul de prezentare a programarii si finalizati programarea
4. La final, accesati sectiunea „Programarile mele” pentru vizualizarea programarii, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.
Publicitate