Un val de aer rece loveste Romania: “Vor fi ninsori si lapovita”

Meteorologii  ANM anunta ca un val de aer rece strabate Romania, iar temperaturile vor continua sa scada in urmatoarele zile si vor fi cu 10 grade mai putin fata de valorile normale pentru aceasta perioada. Luni noapte a nins pe Transfagarasan, una dintre cele mai inalte sosele din Romania. A nins atat de mult, incat drumarii au fost nevoiti sa intervina cu material antiderapant pentru a nu pune in pericol turistii care au ajuns astazi in zona.

“Cel putin pana vineri, vom vorbi de o vreme deosebit de rece in multe zone, dar mai ales in nord-vest si centru, unde in urmatoarele zile vor fi temperaturi maxime de 10 grade, ceea ce inseamna ca temperaturile vor fi si cu 10 grade mai mici fata de mediile multianuale. O vreme deosebit de rece si la munte. In aceasta dimineata a fost lapovita la Balea, temperaturi a scazut la -4 grade. Maine asteptam ca un sistem frontal sa abordeze nord vest, iar aria precipitatiilor sa fie in extindere, desi slabe cantitativ. La munte vor fi si ninsori sau chiar lapovita. Mai ales in Carpatii Meridionali, la peste 1.700 metri, vor fi ninsori si lapovita si asteptam sa se depuna un strat de zapada pe creste, unde si vantul va avea rafale de 70 km/h. Vant si in restul tarii, dar mai slab, in est si sud si extremitati de sud vest, rafale de 50 km”, a declarat Mihai Hustiu, meteorolog ANM, pentru Digi 24.

Temperaturile vor fi oscilante in urmatoarele doua saptamani, potrivit prognozei emise de meteorologi pentru perioada 20 septembrie – 3 octombrie.

Prognoza meteo pe 2 saptamani.

Vremea se raceste in toata tara in urmatoarele 3 zile. Temperaturile vor cobori la minime de 2 grade, iar la munte e posibil sa ninga. Temperaturile vor fi oscilante in urmatoarele doua saptamani, conform prognozei emise de meteorologi pentru perioada 20 septembrie – 3 octombrie.

Publicitate

Banat

Vremea se va raci pana in dimineata zilei de 23 septembrie si va deveni rece pentru aceasta perioada, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsa intre 14 si 18 grade, iar a minimelor intre 5 si 9 grade. Va urma o incalzire treptata, ce va culmina in jurul datei de 28 septembrie, cand media maximelor termice va fi de 23…25 de grade, iar a minimelor de 10…12 grade. In ultimele zile ale intervalului tendinta va fi de racorire usoara. Perioade cu ploaie vor fi relativ putine, cu o probabilitate mai mare la inceputul intervalului si dupa data de 28 septembrie.

Citeste si articolul :   ANM a facut anuntul! Fenomen meteo inedit in Romania. Ce se intampla cu vremea

Crisana

Intre 20 si 23 septembrie, vremea va fi rece, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsa intre 13 si 17 grade si a minimelor intre 4 si 7 grade. Va urma o incalzire semnificativa, pana in jurul datei de 28 septembrie, cand media maximelor termice va ajunge sa se situeze in jurul a 24 de grade, iar a minimelor va fi de 9…11 grade. In ultimele zile de prognoza tendinta vremii va fi de usoara racorire. Vor fi intervale cu ploaie, cel mai probabil in jurul datelor de 20 si de 22 septembrie, precum si dupa data de 28 septembrie.

Transilvania

Tendinta de racire a vremii se va mentine pana in jurul datei de 22 septembrie, cand maximele termice vor fi in medie in jurul a 12 grade, iar media minimelor de 2…4 grade. Va urma o perioada de incalzire, cu aproximativ 10 grade la valorile maxime si 5 grade la cele minime, pana in data de 28 septembrie, apoi se va racori usor. Vor fi cateva intervale de timp cu ploaie, probabilitatea mai mare de aparitie fiind in zilele de 20, 22, 24 septembrie, precum si dupa data de 27 septembrie.

Publicitate

Maramures

Vremea va fi rece pana in dimineata zilei de 24 septembrie si se va caracteriza printr-o medie a temperaturilor maxime cuprinsa intre 12 si 15 grade, iar a minimelor intre 3 si 6 grade. Pana spre mijlocul celei de a doua saptamani valorile termice maxime vor creste cu aproximativ 8 grade, iar minimele cu 5…6 grade. In zilele care vor urma va fi posibila o usoara racorire. Vor fi intervale cu ploaie, cel mai probabil in zilele de 22, 24 septembrie si incepand cu data de 28 septembrie.

Citeste si articolul :   Tanara care a raspandit coronavirusul in Hunedoara, reinternata la o zi dupa externare.

Moldova

Media temperaturilor maxime va scadea pana in data de 22 septembrie, cand se va situa in jurul valorii de 13 grade, apoi va creste, astfel ca la sfarsitul primei saptamani si in primele zile ale celei de a doua saptamani va atinge 20…21 de grade. In ultimele zile de prognoza va incepe sa scada usor si treptat. Media minimelor termice va cobori de la 8 grade in prima dimineata, pana spre 5 grade in dimineata zilei de 24 septembrie. Ulterior va creste, astfel ca in intervalul 25-29 septembrie va avea valori intre 9 si 11 grade. Tendinta pentru ultimele zile de prognoza este de usoara racorire. Vor fi intervale de timp cu ploaie, cu o probabilitate mai mare in zilele de 20, 22, 24 septembrie si din nou dupa data de 27 septembrie.

Dobrogea

Vremea se va raci pana in jurul datei de 23 septembrie, cand media maximelor termice va fi de 15…16 grade, iar a minimelor de 8…9 grade. In urmatoarele 3 zile se va incalzi, astfel ca, in medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 20 si 23 de grade, iar minimele intre 12 si 14 grade. In cea de a doua saptamana se va racori treptat. Zilele cu ploaie vor fi putine, iar cel mai probabil vor aparea in jurul datelor de 20 si 22 septembrie si posibil dupa data de 27 septembrie.

Muntenia

Vremea se va raci accentuat pana in data de 22 septembrie, cand media maximelor termice se va situa in jurul valorii de 15 grade. Va urma o incalzire, care in zilele de 26 si de 27 septembrie se va concretiza prin maxime termice ce vor atinge in medie 23…35 de grade. In zilele care vor urma se va racori. Minimele termice vor urma un scenariu asemanator, dar cele mai mici medii se vor atinge in diminetile zilelor de 23 si 24 septembrie, cand vor fi de 6…7 grade, iar cele mai ridicate in jurul datei de 21 septembrie, cand media se va situa in jurul valorii de 12 grade. Zilele cu ploaie vor fi putine, indeosebi la inceputul intervalului de prognoza si spre sfarsitul acestuia.

Citeste si articolul :   Avertizare METEO! Vine frigul in Romania.

Oltenia

Media temperaturilor maxime va fi in scadere accentuata, de la 24 de grade in prima zi, pana la 16 grade in ziua de 22 septembrie. In zilele urmatoare se va incalzi, astfel ca, in jurul datei de 27 septembrie, maximele termice vor atinge in medie 23…25 de grade. In ultimele zile de prognoza se va racori. Media minimelor termice va scadea de la 11 grade in prima dimineata pana la 6 grade in datele de 23 si 24 septembrie, apoi vor creste, iar intre 27 si 29 septembrie se vor situa intre 11 si 13 grade. Primele zile ale lunii octombrie vor fi cu medii in jurul a 9 grade. Regimul pluviometric va fi in general deficitar in mare parte a intervalului de referinta, sansele de ploaie fiind in crestere in primele si in ultimele zile de prognoza.

La munte

Vremea va fi rece pana in data de 24 septembrie; media maximelor termice va fi cuprinsa intre 4 si 10 grade, iar a minimelor intre -2 si 3 grade. Va urma o incalzire de aproximativ 4…5 grade pana in jurul datei de 28 septembrie, apoi nu vor mai fi variatii termice semnificative. Pe alocuri vor fi precipitatii aproape in fiecare zi. Va ploua, dar in prima saptamana, la altitudini in general de peste 1500, trecator vor fi posibile si ninsori slabe.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.