Este stirea momentului in Romania. Anuntul facut de Florin Citu

Florin Citu a anuntat ca a aprobat in sedinta de Guvern o hotarare care prevede aprobarea vaccinarii impotriva Covid-19 cu doza a 3-a.

Premierul a mentionat faptul ca aceasta prevedere ii priveste pe cei care au facut deja doza completa de vaccin.

Incepand cu data de 28 septembrie se pot vaccina cu a 3-a doza de vaccin anti Covid-19 persoanele care au implinit cel putin 6 luni de la administrarea rapelului.

Decizia a fost luata dupa o sedinta la care au participat reprezentantii Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sanatatii (MS), Institutului National de Sanatate Publica (INSP) si ai Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR).

La intalnire au luat parte si ministrul interimar al Sanatatii, Cseke Attila, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Vass Levente si presedintele ANMDMR, Robert Ancuceanu.

”Avand in vedere evolutia epidemiologica severa din Romania si necesitatea asigurarii protectiei maximale a cetatenilor impotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotarat in unanimitate, pe baza datelor stiintifice disponibile, necesitatea administrarii dozei de rapel, incepand cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.” – se arata in comunicatul autoritatilor.

Citeste si articolul :   Medic de familie, mesaj dur: "Ce stiu prostovanii aia de experti in epidemii..."

Cine se poate vaccina cu doza 3

Doza 3 este ferm recomandata:

➢ persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de varsta), persoanele din centrele medico-sociale si alte categorii vulnerabile prevazute in strategia nationala de vaccinare;

➢ persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social si din invatamant.

Aceste masuri sunt deosebit de importante pentru mentinerea bunei functionari a sistemului de sanatate si a unitatilor de invatamant.

Accesul la vaccinare este permis si altor categorii populationale, care au cel putin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent daca au istoric de trecere prin boala.
Important!

➢ Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe baza de ARN mesager, indiferent de schema initiala. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Avand in vedere ca in Romania imunizarea cu Johnson&Johnson a inceput la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesara, la acest moment, administrarea dozei de rapel.

Detaliile privind aceasta recomandare vor fi stabilite in perioada urmatoare, pe masura ce vor fi disponibile noi date stiintifice.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3)

Se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directa in centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei nationale de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale si rezidentiale, imobilizate la domiciliu sau fara adapost, se va utiliza aceeasi modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispozitie de catre directiile de sanatate publica judetene/ a municipiului Bucuresti.

Beneficiarii vor primi adeverinte de vaccinare unde va fi specificata schema de vaccinare, cu mentionarea celor trei doze efectuate.

”Reiteram cetatenilor necesitatea si importanta vaccinarii impotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, in interes invidual si al sanatatii publice, prin reducerea cazurilor severe si a deceselor. Vaccinarea ramane solutia sigura si eficienta pentru invingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate in Romania sunt autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneste experti la nivel european.

CNCAV asigura populatia de transparenta completa si responsabilitate deplina in comunicarea cu celeritate a tuturor informatiilor de interes, astfel incat procesul de vaccinare sa se realizeze intr-un mediu favorabil si sigur pentru toate persoanele care doresc sa se imunizeze impotriva COVID-19.” – se arata in comunicatul transmis de CNCAV.

Autor