Medicul pediatru Mihai Craiu spune ca bebelusii si copiii mai mari care au boli grave au un risc foarte mare de infectare cu noua varianta, Delta, a coronaviruslui.
„Vor fi mai multi copii infectati, dar cu boli severe si care sa necesite spitalizare nu ne asteptam la aceeasi proportie ca si la adulti. Imensa majoritate a copiilor infectati fac forme foarte usoare sau nu au simptome deloc.Pacientii care sunt acum in terapie intensiva in Romania sunt copii care fie aveau anterior o afectiune grava, o comorbiditate foarte importanta, fie au varste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii in primele luni de viata sau cei mai mari care au boli grave”, a declarat medicul.
La ce trebuie sa fie atenti parintii?
„Un parinte cu un copil absolut sanatos, care a frecventat si inainte gradinita, trebuie sa aiba grija la semnele unei boli acute febrile si sa nu se sperie de orice fel de muc in nas si simptome minore respiratorii. Parintii sa vorbeasca intre ei. Daca incep sa aiba semne mai mult de 2-3 copii intr-o clasa, da, trebuie sa ne gandim la coronavirus. Daca e un caz singular, e absolut improbabil.
Daca apar semne de gravitate la boala febrila respectiva, adica copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urineaza sau copil care respira dificil, peste 50 pe minut respiratie, sau copil cu alterarea starii generale, categoric trebuie sa mearga la spital.
Publicitate
Parintii trebuie sa faca si ce faceau inainte de pandemie: pare o viroza severa, merg la doctor, pare o boala obisnuita, vorbesc cu medicul de familie si iau masurile obisnuite”, a explicat Mihai Craiu, la Digi24.
Potrivit medicului pediatru, scolile din zonele rurale, unde transmiterea comunitara nu e foarte mare, vor ramane probabil deschise in continuare, dar situatia va fi diferita in orasele mari.
„Daca nu se schimba absolut nimic in ceea ce priveste purtatul mastii, aglomeratul la gardul scolii, probabil ca o sa apara multe cazuri si DSP-urile o sa inchida unele clase sau chiar scoli, din pacate, pentru ca va creste numarul de copii.
America are deja o luna de scoala in momentul asta, cand vorbim de 30% din copii infectati. Asa vor fi si in Romania, tot atatia, n-o sa fie mai putini ca nu suntem mai rezistenti decat copiii americani. Numai ca de infectat se infecteaza, dar nu vor ajunge la ATI copiii anterior sanatosi. Adolescentii pot face faimosul sindron inflamator multisistemic care, desi nu e frecvent, poate evolua sever si poate sa lase sechele”, a mai spus medicul Mihai Craiu.
Publicitate