Inca un judet intra in scenariul rosu. Ce restrictii urmeaza sa fie aplicate

Inca un judet intra in scenariul rosu. Judetul Ilfov este al doilea care intra in scenariul rosu in valul 4 al pandemiei, dupa Satu Mare. Incidenta cazuriilor de COVID a crescut la 3,06 la mie. In acest scenariu, accesul la mai multe activitati ar urma sa se faca doar in baza certificatului verde, in baza unei hotarari de guvern in acest sens, care a intrat in vigoare luni.

Ilfov este pe locul al doilea in ceea ce priveste rata de infectare, dupa Satu Mare, unde incidenta a crescut la 3,28 la mie.

Patru judete si Bucurestiul sunt in scenariul galben, cu incidenta de peste 1,5 la mie.

Potrivit hotararii de guvern de saptamana trecuta, in judetele/localitatile cu o incidenta intre 3 si 6 la mie, accesul la mai multe activtati este permis doar in baza certificatului verde, care atesta ca o persoana a fost vaccinata, are un test COVID negativ sau a trecut prin boala in ultimele 6 luni.

Certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul in localuri, restaurante, evenimente publice si private, concerte, spectacole, piscine.

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, anunt de ultim moment! Ce se intampla cu scolile

Ce masuri pot fi impuse in localitatile cu rata de infectare intre 3 si 6 la mie

Guvernul a aprobat vineri obligativitatea prezentarii certificatului digital COVID acolo unde incidenta cazurilor din ultimele 14 zile trece de 3 la mie, dar nu depaseste 6 la mie.

obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca, precum si pe o raza de 50 metri in jurul unitatilor de invatamant.

se interzic activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna.
activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora este permisa doar pentru persoanele cazate in cadrul acestora.

restaurantele si cafenele aflate in interiorul cladirilor, precum si terasele pot fi ocupate pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si numai in intervalul orar 5,00-2,00, iar activitatea in baruri, cluburi si discoteci este permisa fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului, in acelasi interval orar. Clientii vor trebui sa faca dovada vaccinarii impotriva COVID sau sa prezinte rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. Va fi, totodata, permis si accesul persoanelor care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

Citeste si articolul :   Institutul „Cantacuzino” lanseaza pe piata serul impotriva infectiilor

este permisa organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sunt permise cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie si organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale, cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori si cu purtarea mastii de protectie, care vor face dovada vaccinarii, a unui test negativ ori care au trecut prin boala.

se permite organizarea de evenimente private (nunti, botezuri) cu un numar de participanti de maximum 200 de persoane in interior si cu asigurarea unei suprafete de minimum 2 mp pentru fiecare persoane.

este permisa activitatea in sali de sport si/sau fitness, fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei suprafete de minimum 7 mp de persoana, si activitatea in locurile de joaca pentru copii in spatii inchise, fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului si numai in intervalul orar 5,00-24,00.

Autor