Bucurestiul si 4 judete au intrat in scenariul galben.

Bucurestiul si patru judete din tara au intrat in scenariul galben, dupa ce incidenta a crescut peste 2 la mie, potrivit datelor prezentate de Grupul de Comunicare Strategica.

Astfel, cea mai mare incidenta a cazurilor de Covid se inregistreaza vineri in judetul Satu Mare, de 2,91 la mie. Pe locurile urmatoare se gasesc judetul Ilfov, cu 2,37 la mie, Bistrita-Nasaud, cu 2,13 la mie, Timis, cu 2,08 la mie, si Bucurestiul, cu 2,05 la mia de locuitori.

Cea mai mica incidenta se inregistreaza in judetul Covasna, de 0,29 la mie.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, fata de ultima raportare, au fost inregistrate in Bucuresti – 651 si in judetele Timis – 313, Iasi – 225, Cluj – 186, a informat, vineri, Grupul de Comunicare Strategica.

Publicitate

Cele mai putine cazuri s-au inregistrat in judetele Harghita – 21, Tulcea – 21, Covasna- 22.

Ce masuri ar putea lua autoritatile

In zonele din scenariul galben ar putea fi introduse restrictii, dupa inaintarea propunerilor de catre DSP si convocarea comitetelor locale. Printre restrictiile care ar putea fi impuse sunt cele legate de capacitatea care ar putea fi ocupata in cinema si sali de spectacole – cel mult 70%, la competitiile sportive in sala – cel mult 50% sau in cluburi si discoteci – 70%, doar daca toate persoanele sunt vaccinate.

Citeste si articolul :   Lia Olguta Vasilescu a facut anuntul! Se deschid inainte de 15 martie!

In ultima Hotarare de Guvern care prelungeste starea de alerta (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc doua praguri de la care se impun interdictii si se inchid locuri (2-3 la mia de locuitori si peste 3 la mia de locuitori), precum alte doua praguri de la care se instituie carantina de noapte, fie doar in weekend, fie permanent (4 si 7,5 la mia de locuitori, respectiv).

Atunci cand incidenta este intre 2 si 3 la 1.000 de locuitori, se pot lua urmatoarele masuri:

Competitiile sportive se pot desfasura cu participarea spectatorilor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de minimum 1 metru intre persoane. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sunt permise cu participarea publicului pana la 70% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie.

Citeste si articolul :   Romania are cea mai mare rata de mortalitate in urma accidentelor rutiere din UE

organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori si cu purtarea mastii de protectie. Pot participa doar cei vaccinati, cei testati sau cei trecuti prin boala, conform descrierii de mai sus.

se interzic activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc impreuna.

se permite organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive etc.) cu un numar de participanti de maximum 150 de persoane in exterior sau de maximum 100 de persoane in interior. La stabilirea numarului de persoane in exterior si/sau in interior nu sunt luate in calcul persoanele care au varsta mai mica de 16 ani.

se permite organizarea de evenimente private (nunti, botezuri) cu un numar de participanti de maximum 300 de persoane in interior si cu asigurarea unei suprafete de minimum 2 mp pentru fiecare persoana. Pot participa doar cei vaccinati, cei testati sau cei trecuti prin boala, conform descrierii de mai sus.

se permite organizarea de conferinte cu un numar de participanti de maximum 150 de persoane in interior, cu asigurarea unei suprafete de minimum 2 mp pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie si cu respectarea normelor de sanatate publica stabilite in ordinul ministrului sanatatii.

Citeste si articolul :   Doi adolescenti au fost impuscati in cap, in fata unui liceu din Ploiesti

se permite organizarea de mitinguri si demonstratii cu un numar de participanti de maximum 100 de persoane, cu respectarea urmatoarelor masuri:

a) purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre toti participantii;

b) dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care sosesc in spatiul in care se desfasoara mitingul sau demonstratia;

c) mentinerea distantei fizice de minimum 1 metru intre participanti si asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp/ persoana, acolo unde este posibil;

d) dezinfectarea mainilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfasurarii mitingului sau a demonstratiei;

e) aplicarea regulilor de igiena colectiva si individuala pentru prevenirea contaminarii si limitarea raspandirii virusului SARSCoV-2;

activitatea in baruri, cluburi si discoteci este permisa fara a depasi 70% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-2,00.

activitatea operatorilor economici care administreaza sali de jocuri este permisa fara a depasi 70% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00-2,00.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.