Alimentele care contin zahar sunt cu siguranta placute datorita gustului lor. Dar, din pacate, utilizarea excesiva a acestora poate afecta grav sanatatea, crescand riscul de a dezvolta multe boli periculoase: diabet, obezitate, boli de inima, depresie etc. Pentru a evita aceste consecinte neplacute, cantitatea de zahar din dieta ar trebui sa fie cel putin usor redusa. Acest lucru va va oferi cateva avantaje semnificative. Iata cateva dintre ele.
Pierdere in greutate
Alimentele si bauturile bogate in zahar tind sa fie bogate in calorii si cresc apetitul si pofta de alimente nesanatoase. Prin urmare, utilizarea frecventa a dulciurilor poate duce la faptul ca pe talie se formeaza cativa centimetri in plus, dar refuzul acestora (sau reducerea consumului), dimpotriva, va va ajuta sa slabiti. Daca va este foame, nu va grabiti sa mancati o ciocolata. In schimb, mancati alimente bogate in fibre, proteine si carbohidrati complecsi. Pentru o gustare, nucile, banana cu unt de arahide, sandvisul cu ou si avocado, shake-ul cu proteine, iaurtul natural, salata de legume etc. sunt excelente .
Energie si buna dispozitie
Dulciurile duc la o crestere accentuata a glicemiei, ceea ce inseamna ca acestea cresc mai intai rapid nivelurile de energie si starea de spirit, iar apoi la fel de repede le reduc, facand o persoana cu chef, obosita si nefericita. Dar daca mancati mai des alimente care nu duc la cresteri ale zaharului din sange, atunci va veti asigura bunastarea si niveluri stabile de energie pe tot parcursul zilei.
Dinti sanatosi
Daca doriti sa aveti dinti sanatosi, reducerea aportului de zahar este un prim pas minunat. Zaharul din alimente si bauturi favorizeaza cresterea bacteriilor in gura, care pot distruge smaltul dintilor, pot provoca cariile dentare si boli ale gingiilor.
Publicitate
Piele curata
Salturile si scaderile puternice ale nivelului de zahar din sange cauzeaza nu numai cresterea foametei si a starii de spirit proaste, ci si a inflamatiei in organism. La randul sau, inflamatia poate duce la diverse probleme ale pielii: acnee, umflaturi, cearcane sub ochi, uscaciune etc. Asadar, daca doriti ca pielea dvs. sa arate proaspata si sanatoasa, mancati mai putine dulciuri, dar beti mai mult apa adesea si mananca alimente bogate in acizi grasi omega-3 si vitaminele A si E.
Imbunatatirea performantei cognitive
Consumand prea mult zahar poate afecta negativ abilitatile cognitive: memorie, atentie, invatare. Poti inlocui unele dintre dulciurile obisnuite cu alimente bogate in omega-3 acizi grasi: nuci, peste gras, seminte, ulei de masline . Acest lucru va oferi sprijinul necesar creierului si sistemului nervos.
Publicitate