Doliu in sportul romanesc. S-a stins legenda canoei romanesti: “A plecat si nu se mai intoarce”

Doliu in sportul romanesc. Canoistul Ivan Patzaichin s-a stins din viata duminica, la varsta de 71 de ani. Sportivul a decedat dupa o lunga suferinta.

Familia sa a facut anuntul trist pe pagina sa de Facebook : ”Ivan a plecat si nu se mai intoarce”.

De 3 luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul „Elias”, dupa ce a fost diagnosticat cu o boala incurabila, ar fi fost diagnosticat cu cancer pulmonar. Starea lui s-a agravat in ultima luna, iar duminica a incetat din viata.

″E legenda … un CampiOM s-a transformat in stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simt si al caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat inapoi inzecit si a inspirat oamenii sa traiasca frumos. Dincolo de medaliile stralucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM daruit si generos. Drum lin, Ivan! Vesnic in inimile noastre! Condoleante familiei! Dumnezeu sa il ierte si sa odihneasca!″⁣, se arata intr-un mesaj postat de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, duminica, pe pagina de Facebook.

Cine a fost ivan Patzaichin

Publicitate

Nascut pe 26 noiembrie 1943, la Mila 23, in Delta Dunarii, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m in 1972 (Munchen) si la Canoe-2 pe 1.000 m in 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) si 1984 (Los Angeles), precum si trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m in 1980 (Moscova) si 1984 (Los Angeles) si la Canoe-2 pe 1.000 m in 1972 (Munchen).

De asemenea, are in palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).

In 1984 s-a retras din activitate si a devenit antrenor la Clubul Sportiv Dinamo.1986 a fost promovat ca antrenor la lotul national, pentru ca din 1995 sa fie numit antrenor coordonator al lotului national olimpic. A reusit sa castige peste 100 de medalii ca antrenor al lotului national si olimpic de kaiac-canoe, calitate in care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 – Barcelona, 1996 – Atlanta, 2000 – Sydney, 2004 – Atena, 2008 – Beijing. A fost vicepresedinte al Federatiei Romane de Kaiac-Canoe si vicepresedinte al Comitetului Olimpic Roman (ales in 1990).

Citeste si articolul :   A fost confirmat oficial. Care sunt judetele cu probleme

In septembrie 2009, Ivan Patzaichin a anuntat ca a renuntat la functia de la lotul national de kaiac-canoe.

Juan Antonio Samaranch, presedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platina, fiind singurul sportiv roman detinator al acestui ordin, iar in anul 2000 a fost distins cu Ordinul national ‘Serviciul Credincios’ in grad de ofiter.

In aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai inalta distinctie a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

La 26 noiembrie 2019, cand a implinit 70 de ani, a primit din partea Presedintiei Romaniei Ordinul National ″Steaua Romaniei″⁣ in grad de Cavaler.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.