Anunt de ultim moment. In ce conditii se supenda cursurile fizice

Mai sunt doar cateva zile pana la inceperea noului an scolar. Printr-un proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Educatiei, exista posibilitatea suspendarii cursurilor fizice si trecerea tuturor elevilor si copiilor la scoala online. Acest proiect este introdus in Legea 55/2020 pe perioada 13 septembrie 2021 – 10 ianuarie 2022.

In actul normativ este vorba despre reglementarea care va permite autoritatilor ca, prin ordin de ministru, sa suspende scoala fizica.

Se introduce, prin acest proiect de OUG, dupa alineatul (1^4) al articolului 38, un nou alineat, alineatul (1^5), cu urmatorul cuprins:

“In perioada 13 septembrie 2021 – 10 ianuarie 2022, prin exceptie de la prevederile alin. (1), in baza si sub rezerva analizei situatiei epidemiologice la nivel national realizate de Ministerul Sanatatii impreuna cu Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei si in baza hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, prin ordin al ministrului educatiei, se pot dispune suspendarea activitatilor care impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant si continuarea activitatilor didactice in sistem on-line.“

„Proiectul de OUG a fost transmis spre avizare tuturor ministerelor avizatoare”, a precizat ministrul Educatiei.

Tot prin acest proiect se introduce posibilitatea suspendarii cursurilor fizice si trecerea la cursurile online pentru invatamantul superior.

Cum sunt justificate aceste masuri.

„Avand in vedere faptul ca actuala legislatie, respectiv Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de invatamant si pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/2021 si unele prevederi din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare isi inceteaza efectele odata cu sfarsitul anului scolar/universitar 2020 – 2021, pentru a asigura continuitatea in desfasurarea activitatilor didactice la nivelul sistemului de invatamant, dat fiind termenul foarte scurt pentru asigurarea cadrului legal necesar si stiind ca noul an scolar incepe la 1 septembrie, respectiv noul an universitar incepe, de regula, in prima zi lucratoare a lunii octombrie,

Citeste si articolul :   Scandal urias la Spitalul Judetean din Satu Mare, dupa decesul unei gravide de 20 de ani bolnave de COVID

-intrucat atat starea de urgenta, cat si starea de alerta se instituie numai in situatii exceptionale, cu aplicabilitate limitata in timp, iar suspendarea activitatilor didactice de predare, evaluare, care presupun interactiunea fata in fata, poate sa fie dispusa de autoritatile din domeniu si in afara acestor situatii deosebite,

–in conditiile unei potentiale limitari a interactiunii la clasa/cursuri sunt imperios necesare asigurarea unui cadru juridic adecvat si implicit securitatea raporturilor juridice in privinta asigurarii dreptului fundamental la invatatura,

-avand in vedere faptul ca neadoptarea prin ordonanta de urgenta a acestor masuri imediate si a reglementarilor pentru implementarea lor genereaza disfunctionalitati majore cu efecte negative asupra bunei desfasurari a activitatilor din sistemul national de invatamant, dar si asupra beneficiarilor dreptului la invatatura, in temeiul (…), Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta…” se arata in proiectul oug.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.