Cum elimini o pata incapatanata de pe rufele albe si 4 greseli de evitat la spalarea hainelor

Este esential sa indepartati petele incapatanate inainte de a va pune hainele albe in masina de spalat. Pentru a face acest lucru, exista un ingredient cu o eficienta formidabila: sapunul de Marsilia.

Pentru petele vechi:

Intr-adevar, acest sapun poate desprinde urme incapatanate indiferent de natura fibrei textile. Bumbac, in, fibre sintetice sau lana, frecati pata cu sapun de Marsilia pe care l-ati umezit usor. Lasati sa stea 30 de minute pentru a permite efectul ingredientului, apoi clatiti partea murdara cu apa limpede si spalati-o in masina de spalat.

Pentru petele de grasime:

Daca va confruntati cu o pata de grasime, frecati-o cu sapun de Marsilia, periati pata si clatiti cu apa fierbinte. Apoi, va trebui sa va spalati imediat imbracamintea.

Pentru petele de cafea:

Daca exista o pata de cafea, inmuiati rufele intr-un lighean umplut cu apa rece la care veti adauga 1 lingura de sare. Dupa cateva minute, frecati pata de cafea cu sapun de Marsilia, apoi spalati haina in masina de spalat.

Daca exista o pata persistenta, amestecati 2 linguri de bicarbonat de sodiu cu o cana de apa fierbinte si inmuiati o carpa curata in aceasta solutie. Apoi frecati zona murdara si spalati-o ca de obicei.

4 greseli de evitat la spalarea rufelor albe

1. Se amesteca culorile

Acest sfat pare evident, dar nu este intotdeauna respectat, mai ales atunci cand doriti o spalare rapida. Intr-adevar, multe dintre gospodine tind sa puna cat mai multe haine in masina de spalat fara a sorta mai intai hainele dupa culori. Daca doriti sa va pastrati albul rufelor, sortati-le. Asadar, asigurati-va intotdeauna ca separati hainele albe de restul hainelor de spalat.

2. Folositi servetele antitransfer cu bumbac

Din cauza lipsei de timp pentru sortarea hainelor, multi oameni opteaza pentru servetele de transfer anticolor, in speranta de a-si proteja rufele in timpul trecerii lor in masina. Din pacate, acest truc nu este intotdeauna eficient, mai ales atunci cand amesteci rufele albe cu rufele negre. Acesta este in special cazul hainelor din bumbac care nu accepta amestecarea culorilor , spre deosebire de materialele sintetice care pot beneficia de eficienta acestor servetele.

Citeste si articolul :   Cum se pastreaza painea proaspata pe o perioada mai lunga de timp

3. Decolorarea hainelor cu inalbitor

Datorita proprietatilor sale de indepartare a petelor, inalbitorul ne pare uneori cea mai buna solutie. Retineti insa ca aceasta substanta chimica poate deteriora si uza si imbracamintea, mai ales atunci cand este utilizata in doze mari. Din acest motiv, verificati intotdeauna etichetele hainelor pentru a va asigura ca pot rezista la spalarea cu inalbitor si preferati ingrediente mai naturale pentru a va intretine rufele fara a le deteriora.

4. Umplerea excesiva a masinii de spalat

Intr-adevar, o masina de spalat supraincarcata nu va putea spala rufele corect si, prin urmare, creste riscul de a sfarsi cu pete sau o culoare plictisitoare pe haine si cearsafuri albe. Pentru o eficienta optima, asigurati-va intotdeauna ca respectati aceste reguli:

Pentru sintetic: umpleti tamburul pana la jumatate;

Pentru lana si tesaturi delicate: tamburul trebuie umplut la o treime din volumul sau;

Pentru bumbac: umpleti complet, dar in asa fel incat sa va puteti misca mana in interior.

In cele din urma, asigurati-va ca ati luat rufele rapid de la masina de spalat odata ce ciclul este terminat pentru a evita mirosurile proaste care se ataseaza la fibrele hainelor.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.