Lista efectelor secundare pentru 3 vaccinuri diferite, potrivit oamenilor de stiinta

Nu este neobisnuit ca unele persoane sa se simta ingrijorate dupa vaccinare la cel mai mic simptom neobisnuit. Pentru a evita orice interpretare alarmista in contextul luptei impotriva Covid-19, un medic a decis, prin urmare, sa revizuiasca cele mai frecvente efecte secundare in urma unei injectii si, mai presus de toate, sa explice de ce nu ar trebui sa fie descurajate sa se vaccineze.

Transmisa de CNN , aceasta opinie a expertilor americani doreste sa ridice valul cu privire la indoielile care pot dauna campaniei de vaccinare. Obiectivul sau este de a informa cetatenii cu privire la efectele secundare la care se pot astepta , oferind in acelasi timp mai multe informatii cu privire la acest subiect.

De ce este normal sa apara reactii adverse?

Potrivit doctorului Peter Hotez, vaccinolog si decan al Scolii Nationale de Medicina Tropicala de la Colegiul de Medicina Baylor, unele efecte frecvente includ dureri ale corpului , dureri in brat, uneori cu febra usoara sau oboseala. Dupa ce a primit el insusi a doua doza de vaccin Pfizer / BioNTech, el spune ca a simtit „frisoane si tremuraturi pentru cateva ore”. O reactie linistitoare pentru acest medic, deoarece, potrivit lui, aceasta se intampla deoarece „vaccinul este foarte puternic pentru a provoca un raspuns imun”. De fapt, „acesta este unul dintre motivele pentru care obtinem un nivel atat de ridicat de protectie”, adauga dr. Hotez. CNN citeaza, de asemenea, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor ( CDC) pentru a identifica alte reactii adverse precum roseata, umflaturi la locul injectarii, durere si posibile greata sau cefalee.

Citeste si articolul :   8 alimente si bauturi care accelereaza imbatranirea pielii

Care sunt cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinurilor?

Conform fiselor de vaccin publicate de Agentia Nationala pentru Siguranta Medicamentelor si Produselor de Sanatate din Franta, exista patru frecvente posibile pentru reactiile adverse:

Publicitate

Foarte frecvente: ≥1 / 10

Frecvente: ≥ 1/100 pana la <1/10

Mai putin frecvente: ≥ 1/1000 pana la <1/100

Rare: ≥ 1 / 10.000 pana la <1 / 1.000

Cele mai frecvente efecte secundare ale Pfizer / BioNTech:

Pentru Pfizer, ANSM identifica efectele de intensitate usoara pana la moderata care dispar in general la cateva zile dupa vaccinare. Cele mai frecvente reactii locale sunt umflarea sau durerea la locul injectarii. Reactiile sistemice includ:

Dureri de cap

Frisoane

Mialgie

Publicitate

Oboseala

febra

Artralgie (dureri articulare)

ANSM observa, de asemenea, ca reactiile sistemice, in special durerile de cap, oboseala si febra sunt mai frecvente dupa injectarea celei de-a doua doze de vaccin .

Cele mai frecvente efecte secundare ale Moderna:

Vaccinul Moderna are aceleasi reactii locale ca Pfizer / BioNTech pentru cele mai frecvente efecte secundare ale sale, cu reactii sistemice precum:

Citeste si articolul :   Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca a fost aprobat de Comisia Europeana

Frisoane

Dureri de cap

Oboseala

Mialgie

Greata

Febra

Varsaturi

Limfadenopatie (ganglioni limfatici care vad cresterea volumului lor)

Artralgie

La fel ca vaccinul american-german, frecventa reactiilor sistemice este, de asemenea, mai mare dupa a doua doza, cu exceptia limfadenopatiei.

Cele mai frecvente efecte secundare ale AstraZeneca:

Dezvoltat in parteneriat cu Universitatea din Oxford, vaccinul AstraZeneca are efecte secundare foarte frecvente, frecvente si rare. Cele mai frecvente reactii locale sunt in conformitate cu dosarul agentiei: sensibilitate, mancarime, febra, vanatai sau durere la locul injectarii. Reactiile sistemice implica:

Mialgie

O stare febrila

Artralgie

Dureri de cap

Oboseala

Greata

Frisoane

Lesin

Ce ar trebui sa fac daca apar efecte secundare „nedorite” dupa vaccinare?

Dupa cum s-a explicat intr-un articol din Journal des Femmes, este posibil sa nu simtiti nimic dupa injectarea vaccinului sau, dimpotriva, sa observati unele efecte nedorite. In acest caz, discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii (medic, asistent medical, farmacist). Acelasi lucru este valabil si pentru efectele nementionate in prospectul vaccinului. Si anume ca este posibil sa se raporteze direct efectele nedorite resimtite , specificand, atunci cand este posibil, numarul lor de lot si acest lucru, datorita sistemului national de raportare.

Citeste si articolul :   9 simptome ale deficitului de vitamina C. Lipsa acestei vitamine poate avea consecinte grave

In plus, trebuie sa stiti ca efectele neplacute considerate a nu fi grave, cum ar fi oboseala sau roseata dispar in general dupa cateva zile. Efectele mai intense pot aparea mai tarziu dupa vaccinare sau pot dura mai mult. In plus, exista rare asa-numitele reactii neasteptate.

In cele din urma, persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca trebuie sa-si contacteze medicul imediat daca anumite simptome dureaza mai mult de 3 zile dupa injectie, cum ar fi umflarea picioarelor, dificultati de respiratie, dureri abdominale sau toracice, vedere incetosata, cefalee severa sau vanatai aproape de locul injectarii.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.