Alerta ANM. Un ciclon ar putea lovi Romania. Anuntul facut de meteorologi

Dupa ce s-a confruntat cu canicula, dar si cu ploi torentiale si grindina, Romania va fi lovita de un ciclon.

Denisa Ticu, specialist in meteorologie, a vorbit la Antena 3 despre schimbarile meteorologice din ultima perioada. Aceasta sustine ca in urmatoarele zile, un ciclon care se dezvolta in Marea Neagra va lovi Europa, iar cea mai afectata zona va fi sudul Rusiei, dar si sudul Ucrainei si nordul Turciei.

„In sudul Europei nu se asteapta in urmatoarele zile precipitatii, ele sunt asteptate in alta parte generate de un ciclon care incepe sa se dezvolte in Marea Neagra. Va fi afectata zona de Sud a Rusiei partea de sud a Ucrainei si nordul Turciei.

Meteorologii prognozeaza acolo cantitati uriase de apa 200 de litri pe metru patrat. Este imens, sunt precipitatii care vor avea caracter torential pentru ca si in zonele respective temperaturile au fost foarte ridicate in aceasta perioada si urmeaza o vreme la extrem in jumatatea estica a Europei”, a spus meteorologul.

Totodata, specialistul sustine ca acest ciclonul va ajunge si in Romania, cauzand vijelii, dar si fenomene extreme in mai multe zone din sudul tarii.

„Este posibil sa ne afecteze si pe noi pentru ca e posibil ca ciclonul sa ajunga in zona de coasta a Marii Negre. Noi am mai trecut intr-o astfel de perioada in urma cu o luna de zile. Am vazut ce a lasat in urma acest ciclon care s-a format chiar deasupra Marii Negre.

Articolul continuă după reclame

Au fost cantitati uriase de apa au fost intensificari de vant, vijelii, toate aceste fenomene prezente pe partea de sud-est a tarii. Ne amintim de sudul Moldovei, zona Dobrogei chiar si Muntenia, au fost astfel de fenomene si posibil ca in perioada urmatoare acest ciclon care acum se dezvolta in zona de est a Marii Negre sa afecteze si zona tarii noastre”, a mai spus meteorologul.

Luna august, val de canicula

Denisa Ticu a mai mentionat ca valul de canicula si riscul de incendii care s-au produs in Europa in ultimele zile ar putea afecta si Romania, in contextul in care temperaturile vor fi mai mari decat in luna iulie.

Citeste si articolul :   Alerta ANM: Cod galben de furtuni. Judetele vizate

Meteorologul sustine ca vor fi inregistrate temperaturi de pana la 44 de grade, iar riscul de incendii se mentine ridicat atat in Grecia, Italia, cat si Spania.

„Nu va fi deloc foarte bine. Saptamana aceasta temperaturile din intreaga Europa incep din nou sa creasca si vor fi afectate in special in zona de sud a Italiei, din nou Grecia care a primit de la meteorologi cod portocaliu. Temperaturile vor trece la amiaza din nou la 43-44 de grade si se vor mentine aceste valori termice cateva zile bune.

Foarte important nu sunt importate precipitatii. in Grecia nu a mai plouat de o luna si nici in urmatoarele 10-12 zile conform prognozelor nu va cadea strop de apa.

Valabil si pentru sudul Italiei, Calabria, Sardinia acolo unde meteorologii au instituit un cod rosu de canicula. Temperaturile vor trece de 45 de grade Celsius. Si Spania, in special zona insulelor Canare va fi afectata din nou de un val de caldura”, a mai spus meteorologul.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.