234 de oameni de stiinta avertizeaza: “Este vorba de cel mai dur semnal de alarma primit pana acum”

234 de oameni de stiinta, din peste 60 de tari au intocmit raportul despre catastrofe naturale, cauzate de incalzirea globala.  Prima parte va fi data publicitatii luni, 9 august.

Pentru prima oara dupa 2013, cercetatorii vor da publicitatii prima parte a unei lucrari ce va fi completata anul viitor sub egida Intergovernamental Panel on Climate Change.

In Raport se va preciza ca nivelul bioxidului de carbon in atmosfera este mai mare decat cel existent in ultimii 800.000 de ani, ceea ce provoaca o incalzire globala intre 1,8 gr C – 5,6 gr.C, scrie todayville.com.

IPCC spune ca „raportul va furniza cea mai recenta evaluare a cunostintelor stiintifice despre incalzirea planetei si proiectiile pentru incalzirea viitoare si va evalua impactul acesteia asupra sistemului climatic”.

Incalzire globala inseamna ca la latitudiini medii – ex. Canada si Europa – vom avea din ce in ce mai des valuri frecvente de temperaturi extrem de ridicate pe timpul verii si cu mult mai multe nopti tropicale (temperaturi peste 20 gr.C) . Temperaturile ridicate favorizeaza o evaporare mai intensa a apei din pamant si duc la seceta si incendii de padure.

Citeste si articolul :   Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, veste proasta: "Ne asteptam undeva la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie"

In plus, o atmosfera mai incarcata de apa poate produce o cantitate cu mult mai mare de precipitatii decat media, urmarea fiind inundatii violente si pe suprafete intinse. In Raport se noteaza si ridicarea vizibila si in ritm continuu a nivelului marilor si oceanelor din cauza topirii masive a ghetarilor din zona Arctica.

Daca se vor pastra actualele conditii, este previzibil ca aceasta sa ramana principala sursa care sa alimenteze pana in 2100 o crestere a nivelului apei intre 14 si 114 cm in functie de zona. Ceea ce ar putea duce la disparitia unor orase precum Lagosul, care sa devina de nelocuit pana la finele acestui secol din cauza ridicarii nivelului apelor.

“Este vorba de cel mai dur semnal de alarma primit pana acum”

Suntem “primejdios de aproape” de a pierde cursa contratimp in care ne aflam pentru evitarea unei schimbari cu consecinte cu adevarat catastrofale, avertizeaza Alok Sharma, presedintele COP26, forumul specializat al ONU care va organiza marea sa reuniune mondiala la Glasgow, exact peste 3 luni.

Citeste si articolul :   Danemarca suspenda vaccinul dezvoltat de AstraZeneca

Referindu-se la Raportul care va fi publicat luni, acesta afirma ca : “Este vorba de cel mai dur semnal de alarma primit pana acum… Vedeti zilnic ce se petrece in lume, anul trecut a fost cel mai cald in istorie, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald inregistrat vreodata.

Nu ne mai permitem sa mai asteptam inca doi ani, cinci sau zece ani, trebuie sa actionam acum. Nu cred ca nu mai e timp de a face ceva, dar ne apropiem extrem de primejdios de momentul in care nu va mai fi timp de facut ceva. Acest Raport ofera un semnal de alarma foarte clar ca, daca nu vom actiona acum, nu va mai fi timp s-o facem”.

Samantha Bove, cercetator de la Universitatea Rutger, arata intr-un studiu publicat in luna februarie, in revista Nature: Concluzia cercetarilor sale este ca temperaturile inregistrate acum sunt cele mai ridicate in ultimii 12.000 de ani si posibil chiar in ultimii 128.000 de ani.

Autor