Calendar ortodox 7 august. Este praznuita Sfanta Teodora de la Sihla! Multe romance poarta numele ei

Calendar ortodox 7 august. Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla este pomenita in calendarul crestin ortodox la 7 august.

Cine a fost Sfanta Teodora de la Sihla?

S-a nascut in vremea domniei lui Vasile Lupu si a mitropolitului carturar Varlaam Motoc; a fost fiica armasului cetatii Neamt Stefan Joldea – boier cu rang de comis. A fost casatorita contra vointei sale. Nevand copii, sotii hotarasc impreuna sa se calugareasca, el retragandu-se la Manastirea Poiana Marului si ea – la varsta de aproape 30 de ani – la Varzaresti.

Publicitate

Navalirile straine o determina sa se retraga in Muntii Buzaului (se pare ca a trecut si pe la Schitul rupestru Fundatura), unde vietuieste aproape un deceniu (numele ei este pomenit si intr-un pomelnic inscriptionat in piatra pe altarul schitului rupestru din Muntii Buzaului – de la Agatonul Nou[1]). De aici se indreapta mai intai spre Manastirea Neamt, de unde este indrumata spre Muntii Neamtului la schitul Sihastria (la acea vreme recent infiintat in 1655). Cu indrumarea staretului de aici si cu binecuvantarea egumenului schitului, a suit muntii pentru a sihastri in pustia Sihlei. Cuvantul „sihla” inseamna padure deasa de copaci tineri; hatis[2]. Cu peste un un secol mai tarziu, Calistrat Hogas descrie astfel acest salas de pustnici:

Citeste si articolul :   Plantarea usturoiului de toamna: trucuri simple pentru o recolta bogata!

„Daca Sihla nu paseste dincolo de marginile firesti, apoi are cel putin insusirea de a atinge aproape culmea de asprime, singuratate si salbaticie a celei mai puternice inchipuiri.”

Publicitate

Initial Teodora a locuit intr-o chilie aflata sub stancile Sihlei, cedata de un sihastru batran. Traditia orala spune ca in vremea altor navaliri straine, calugarite refugiate au ajuns si la chilia cuvioasei, aceasta cedandu-le locul pentru a se muta intr-o pestera, unde era si mai greu de ajuns. Aici ar fi supravietuit in cea mai mare parte a timpului.

Dupa moartea sa, trupul celei supranumite Floare duhovniceasca a Moldovei a ramas in pestera unde isi petrecuse mare parte din sihastrie. Stirea vietii si mortii ei ar fi ajuns si la sotul ei, calugarit sub numele de Elefterie, astfel ca acesta a plecat de la Poiana Marului si a venit sa-si petreaca cel din urma deceniu al vietii la Sihastria, aproape de locul de odihna sotiei sale. Pe la 1725 s-a intemeiat schitul Sihla in amintirea ei.

Ramasa inmormantata aici pana prin anii 1828-1834, in timpul ocupatiei rusesti a Principatelor Romane a fost dusa la Lavra Pecerska din Kiev.

Despre ea Calistrat Hogas scria in cartea sa Pe drumuri de munte:

„”Frumoasa Sfanta Teodora, legendara anahoreta a locurilor acestora, se infatisa inchipuirii mele ca o a doua Marie din Egipt, cu viata bantuita de aceleasi nenorociri, tot ca si ea. Sfanta Teodora se lepadase, poate, de placerile imbatatoare ale lumii acesteia, multumindu-se, in cele din urma, cu crapatura umeda a unei stanci, in locul palatelor aurite unde luxul si desfraul domneau cu rasfatare…”

Citeste si articolul :   Calendar Ortodox, 11 septembrie 2020. O mare Sfanta este pomenita

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat canonizarea Cuvioasei Teodora de la Sihla pe 20 iunie 1992, stabilind ca zi de praznuire data de 7 august.

Sfanta Teodora de la Sihla face minuni cu credinciosii care ii aduc slava.

Cine citeste aceasta rugaciune va fi ajutat sa treaca peste tot necazul si durerea.

“Sfanta Teodora, izvoratoare de mir si mare facatoare de minuni, la vreme de necaz la tine alergam cu zdrobire de inima, stiind ca mult i-ai ajutat pe toti cei care ti-au cerut ajutorul cu credinta.

Cum ai binecuvantat inca din timpul vietii Manastirea Sfantului Stefan, asa binecuvanteaza toate manastirile si schiturile ortodoxe, pe toate monahiile si pe toti monahii, pe toti cei incepatori in viata monahala ca sa ramana statornici pe calea cea ingusta pe care au pornit.

Tu, care te-ai folosit de sfintenia duhovnicului tau, ajuta-i pe toti preotii sa fie pastori priceputi ai turmelor pe care le pastoresc. Roaga-te, sfanta, pentru toti ierarhii Bisericii lui Hristos, sa ramana in dreapta credinta si sa o marturiseasca fara teama la vreme de prigoana sau ratacire. Ai grija de toate familiile crestine, de toti parintii si de copiii lor.

Citeste si articolul :   4 motive pentru care te trezesti obosit

Indeparteaza de la ei toata tulbur4rea, toata ispita, toata cearta. Vezi sovaiala tinerilor care nu stiu unde le e locul, in lume sau in manastire, si roaga-te pentru ei, ca sa isi inteleaga chemarea si sa faca intru toate voia lui Dumnezeu.

Fii in fata inimilor noastre ca o icoana vie, Sfanta Teodora, ca ducand noi lupta cea buna sa ne invrednicim de raiul cel gatit sfintilor si de bucuria Imparatiei Cerurilor, pe tine sa te laudam, iar Dumnezeului cel in Treime laudat sa Ii aducem slava si inchinaciune in vecii vecilor.

Amin.”

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.