11 simptome subtile care arata ca ai probleme cu tiroida

Hormonii sunt substante produse de glandele din organism. Fiecare dintre ele are un rol foarte specific si asigura un echilibru care, atunci cand este modificat, poate avea consecinte asupra sanatatii noastre. Tiroida este o glanda din gat care produce diversi hormoni, toti fiind esentiali pentru celulele noastre.

Concentrati-va pe cele 11 simptome de care trebuie sa aveti grija.

Problemele tiroidiene sunt foarte greu de identificat. Intr-adevar, simptomele cauzate de disfunctia acestei glande sunt foarte frecvente in alte boli. Prin urmare, nu este neobisnuit ca boala tiroidiana sa treaca neobservata in anii urmatori. Iata semnele care va permit sa o identificati.

Simptomele unei probleme tiroidiene

1. Depresie

Publicitate

Potrivit unui articol stiintific din Journal of Thyroid Research, exista o legatura intre depresie si problema tiroidei. Acesta ar fi cazul in special pentru persoanele care sufera de hipotiroidism, asa cum a explicat prof. Philippe Touraine, seful serviciului de endocrinologie din Paris. Expertul aminteste totusi ca depresia nu este legata exclusiv de o problema tiroidiana.

Citeste si articolul :   Dr. Carmen Dorobat, avertizeaza: "S-au schimbat momentele de aparitie ale simptomelor, nu se mai pastreaza aceleasi reguli”

2. Constipatie

Nu este neobisnuit ca problemele de digestie sa insoteasca disfunctia tiroidiana. Astfel, potrivit unui studiu stiintific publicat in Journal of Clinical Gastroenterology, ar exista o legatura intre cele doua. Studiul explica faptul ca hipotiroidismul, care este o boala caracterizata prin glanda tiroida subactiva, poate provoca constipatie.

3. Tulburarea apetitului

Tiroida joaca un rol cheie in reglarea poftei de mancare. O disfunctie a acesteia poate duce, prin urmare, la pierderea sau cresterea exagerata a foamei.

4. Lipsa concentrarii, pierderea memoriei

Intr-un articol transmis de Fox News, dr. Robin Miller, specialist in medicina integrativa, explica faptul ca hipertiroidismul, care este o supraactivitate a glandei tiroide, poate provoca tulburari de concentrare. In schimb, hipotiroidismul poate provoca probleme de memorie.

5. Pierderea libidoului

Publicitate

Potrivit cercetarilor din revista stiintifica Sexual Medicine Reviews, pierderea libidoului ar putea fi asociata cu o problema tiroidiana, desi aceasta din urma nu se situeaza pe locul intai pe lista tulburarilor asociate cu o scadere a apetitului sexual, potrivit doctorului Sylvain Mimoun , psihosomatician si ginecolog la Paris.

Citeste si articolul :   Deficitul de fier poate provoca probleme grave de sanatate. Iata care sunt semnele la care trebuie sa fii atent si ce alimente te ajuta

6. Probleme cardiovasculare

Tiroida poate avea un impact semnificativ asupra inimii, dupa cum a demonstrat un studiu publicat in jurnalistul metodist DeBakey Cardiovascular Journal. Intr-adevar, una dintre functiile tiroidei este de a regla ritmul cardiac. In caz de hipertiroidism, persoana poate suferi, prin urmare, de palpitatii, iar in caz contrar (hipotiroidism), tensiunea arteriala si ritmul cardiac scad.

7. Probleme de piele

Hipertiroidismul se poate prezenta cu simptome ale pielii. Astfel , pielea calda, umeda si moale poate fi una dintre caracteristicile sale. In schimb, pielea rece, uscata si palida poate fi un semn de hipotiroidism.

8. Intreruperea ciclului menstrual la femei

Un studiu a aratat ca femeile cu disfunctie tiroidiana se confrunta mai des cu nereguli menstruale.

9. Caderea parului

Intr-un articol din Jurnalul International de Trichologie, oamenii de stiinta explica faptul ca exista o legatura intre tulburarea tiroidiana si caderea parului , mai ales atunci cand varsta este destul de inaintata.

10. Cresterea brusca in greutate

Potrivit unui studiu publicat de Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, hipotiroidismul este asociat cu cresterea in greutate. Desi legatura dintre cele doua este indirecta, aceasta disfunctie ar putea induce oboseala si anxietate care cresc apetitul si promoveaza un stil de viata sedentar.

Citeste si articolul :   7 alimente accesibile care intaresc inima

11. Vocea ragusita

In caz de probleme cu tiroida, un studiu publicat in Eurasian Journal of Medicine a aratat ca femeile care sufera de ele pot suferi o modificare a vocii. Acest simptom este identificat si de Societatea Canadiana a Cancerului, mai ales atunci cand vine vorba de hipotiroidism.

Daca observati mai multe dintre aceste simptome, este imperativ sa va consultati medicul pentru a identifica cauza acestora si pentru a alege tratamentul adecvat.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.