De ce are nevoie organismul de iod?

De ce este atat de important  iodul si ce se intampla cu corpul atunci cand acesta lipseste?

Pentru functionarea deplina a corpului uman, este nevoie de un numar mare de substante diferite. Printre acestea: proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine, macro si microelemente.

Unul dintre cele mai importante oligoelemente, fara de care sistemul va functiona defectuos, este iodul. Acest element al tabelului chimic este responsabil pentru multe functii ale corpului.

De ce are nevoie organismul de iod?

Iodul este un oligoelement care este implicat in sinteza hormonilor tiroidieni. Sunt produsi de glanda tiroida. Acesti hormoni afecteaza cresterea, metabolismul , functia de reproducere, dezvoltarea fizica si mentala si starea de spirit. Frecventa contractiilor muschiului cardiac, cantitatea de energie stocata si grasimea subcutanata depind de hormonii glandei tiroide.

Publicitate

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana ar trebui sa consume cel putin 150-200 mcg de iod pe zi.

Iodul intra in organism cu alimente. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana ar trebui sa consume cel putin 150-200 mcg de iod pe zi. Cea mai mare parte a acestuia ramane in glanda tiroida , in care intra din sange. Dar nu toate produsele alimentare contin o cantitate suficienta de iod, prin urmare, iodul nu intra intotdeauna in organism in cantitatile necesare. Pentru functionarea normala a corpului, exista intotdeauna o cantitate de iod in glanda tiroida. Deci, corpul incearca sa se protejeze de lipsa acestui oligoelement. Daca aceasta aprovizionare nu este completata, poate aparea o deficienta de iod.

Citeste si articolul :   Vitamina B6 : vitamina anti-imbatranire

Este foarte dificil sa identificam deficienta de iod la om. In sange, iodul este determinat in cantitati microscopice. In urina, nivelurile de iod se pot schimba in timpul zilei. Prin urmare, nu va bazati pe aceste date.

In cazul lipsei oligoelementului specificat, se dezvolta o gusa. Un gusa este o marire a glandei tiroide. Gusa endemica este o marire a glandei tiroide .

Deficitul de iod cauzeaza afectarea memoriei, scaderea inteligentei, slabirea fortei masculine. In cele mai avansate cazuri, deficitul de iod poate provoca aritmii. Deficitul de iod este cel mai periculos pentru femeile gravide si copii. Gradul extrem de deficit de iod la un copil este dezvoltarea cretinismului, iar la femei nastere prematura.

Semne de deficit de iod

Deficitul de iod este aproape imposibil de diagnosticat, mai ales daca nu exista semne vizibile – gusa. Exista cateva semne indirecte care servesc drept semnal pentru a vedea un medic:

• Oboseala constanta;

• Boli frecvente;

• Aparitia edemului;

Citeste si articolul :   De ce ai atata nevoie de vitamina B12?

• Starea proasta si depresia;

• Scaderea apetitului;

• Pierderea parului;

• Dureri de cap.

Prevenire

Cea mai mare parte a iodului de pe Pamant se gaseste in ocean. Persoanele care locuiesc in regiuni cu acces la mare sunt cele mai putin susceptibile la deficienta de iod. Acolo iodul poate fi obtinut nu numai cu alimente, ci si cu apa si chiar aer. Iar pentru oamenii care traiesc departe de mare, hrana este principala sursa de iod.

Cel mai mult iod este continut in fructele de mare : peste, calmar, midii, creveti, alge marine , precum si in  produsele lactate, hrisca, nucile, lamaia, ardeiul iute, sarea iodata sunt bogate in iod.

Deficitul de iod este un fenomen periculos pentru corpul uman, care poate duce la consecinte grave. Pentru a o evita, trebuie sa va formati corect dieta si sa va asigurati ca contine alimente bogate in iod. Deci, puteti exclude dezvoltarea deficitului de iod si, prin urmare, consecintele negative.

Autor