Lasata secului de Sfanta Maria 2021. Cand incepe Postul si ce poti manca in aceasta perioada

Postul Sfintei Marii in 2021 incepe pe data de 1 august iar lasata secului se face in data de 31 iulie.

Postul Adormirii Maicii Domnului incepe de obicei pe 1 august si are o durata de doua saptamani (1-15 august). Lasata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe pe 31 iulie. Anul acesta, Postul Adormirii Maicii Domnului incepe pe 31 iulie.

Este un post care ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mancaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de “dulce”, caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu.

Publicitate

Daca in acest post se recomanda ajunare luni, miercuri si vineri pana la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mancare uscata, iar daca marti si joi ni se cere sa mancam fara ulei, nu trebuie sa intelegem ca postul Adormirii Maicii Domnului dispretuieste trupul. Nu, acest post cauta sa-l mantuiasca impreuna cu sufletul.

Citeste si articolul :   8 Septembrie 2021. Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Ce nu ai voie sa faci de Sfanta Maria Mica

Sa nu ajungem la astfel de ganduri: “Maine ce voi mai gati?”, “Astazi cu ce bani sa mai cumpar bucate de post?”, caci nu diversificare alimentara si cheltuiala peste masura cere postul. Faceti din rugaciune mancare pentru vremea postului si veti vedea cat de hranitoare si de ieftina este adevarata mancare de post. Nu va indemn la o postire peste puterile dumneavoastra, ci doresc sa va atrag atentia ca postul are nevoie si de rugaciune. Fara ea, cele doua saptamani de post vor fi chinuitoare si vor parea ca nu mai au sfarsit.

Ce se consuma in postul Adormirii Maicii Domnului

Pe parcursul celor doua saptamani, poti manca fructe si legume proaspete sau gatite, o varietate de cereale si fructe oleaginoase.

Ai la dispozitie o multime de legume precum dovlecei, vinete, rosii, ardei gras, castraveti, ceapa verde, salata. Din ele iti poti face salate delicioase pe care sa le asezonezi cu sare, piper si putina zeama de lamaie sau poti gati ghiveciuri minunate.

In plus, foloseste legume precum fasole, porumb sau orez si ai parte de mese satioase si hranitoare.

In ceea ce priveste fructele, ai o varietate din care sa alegi. De la pepeni, piersici, caise pana la fructele exotice din pite si magazine

Citeste si articolul :   Sfanta Maria 2020. Se spune sau nu "La multi ani" pe 15 august. Raspunsul preotului Emil Jurcan

Cerealele precum quinoa, seminte de chia, bulgur, cuscus, ovazul, semintele de in sau legume precum fasole, naut, lintea sunt ideale pentru a iti oferi o senzatie de satietate pentru o perioada lunga.

In plus, incearca sa consumi si oleaginoase precum migdale, nuci, fistic, alune de padure sau nuci de macadamia. Sunt alimente bogate in Omega 3 si au multe vitamine si minerale.

Traditii si obiceiuri de Postul Adormirii Maicii Domnului:

O mare sarbatoare crestin ordotoxa care are loc in postul Sfintei Maria Mare este sarbatoarea Schimbarii la Fata, denumita popular si Obrejenia sau Pobrejenia, cand e dezlegare la peste.

Traditia romanilor, spune ca, la aceasta zi mare, natura se pregateste de toamna. Pasarile calatoare se pregatesc la randul lor de plecare spre taramuri calde, iar animalele taratoare incep sa intre in pamant, la adapost de vreme rece.

O alta traditie populara ne spune ca, de Obrejenie oamenii trebuie sa se impace unii cu altii, daca au fost certati, altfel vor fi mustrati tot restul anului.

De sarbatoarea Schimbarii la Fata sau Pobrejenie se leaga o multime de superstitii, care de care mai mult sau mai putin respectate, si anume:

Cine mananca struguri inainte de Obrejenie, adica nesfintiti, o sa aiba dureri de burta, fiindca acestia trebuie, mai intai, dusi la biserica pentru a fi cititi;

Fetele nu trebuie sa se spele pe cap de Obrejenie, fiindca asa cum iarba nu mai creste in campuri, asa nu le va mai creste nici lor parul;

Citeste si articolul :   Nu-l mai arunca la gunoi! Cum sa folosesti zatul de cafea in gradina

De asemenea cei care nu tin sarbatoarea Schimbarii la Fata or sa sfarseasca uscati si galbejiti, precum florile care se vor ofili incepand cu aceasta zi;

Femeile care spala rufe de Pobrejenie vor fi napadite de paduchi si plosnite, iar cele care poarta prunci, daca tin aceasta zi, vor avea o nastere foarte usoara;

Nu este bine ca de Obrejenie sa te mai scalzi in apele repezi de munte, fiindca apele se racesc, iar cerbii vin si le spurca urinand in ele;

Cine nu-si vede umbra capului la rasaritul soarelui in dimineata zilei de Obrejenie, se spune ca va muri pana la sfarsitul anului;

Se spune ca ziua de Pobrejenie este una din zilele sfinte in care se deschid Cerurile, iar cei alesi de Dumnezeu pot sa vada Portile Raiului.

Daca esti insarcinata, in ziua de 14 august, premergatoare sarbatorii Sf. Maria, nu trebuie sa muncesti sau sa trebaluiesti pentru a avea o nastere usoara si un copil sanatos.

Post cu bucurie!

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.