Se schimba regulile de acordare a concediilor medicale. CNAS a facut anuntul

CNAS anunta noi reglementari referitoare la modul de acordare a concediilor medicale. Acestea intra in vigoare incepand cu 1 august.

Astfel, pentru fiecare episod de boala obisnuita concediile medicale se vor elibera in cel putin doua etape, in vederea recuperarii capacitatii de munca a persoanei asigurate si reinsertiei socio-profesionale, a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), potrivit Agerpres.

Noile reglementari survin punerii in aplicare a Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017.

Potrivit unui comunicat al CNAS, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical in cazul incapacitatii temporare de munca pentru boli obisnuite, care prevede evaluarea starii de sanatate si monitorizarea pacientilor de catre medicii curanti prin intocmirea unui plan de urmarire a evolutiei afectiunii.

“Medicul de familie va acorda in prima etapa maxim 4 zile de concediu medical, cu incadrarea in limita maxima de 7 zile pentru fiecare episod de boala, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda in prima etapa maxim 15 zile, cu incadrarea in limita maxima de 30/31 zile/luna, respectiv 90 de zile pe an. In situatia in care prima etapa a concediului medical pentru incapacitate temporara de munca se finalizeaza intr-o zi nelucratoare, certificatul de concediu medical in continuare poate fi eliberat in prima zi lucratoare care urmeaza, cu incadrarea in limitele maxime mentionate”, se arata in comunicatul citat.

Citeste si articolul :   Alerta: Nor de praf asiatic deasupra Romaniei. Medicii ne sfatuiesc sa nu deschidem geamurile

In situatia in care asiguratul se afla in imposibilitatea deplasarii la cabinetul medical in vederea acordarii concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultatii la domiciliu sau la distanta.

Daca dupa acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezinta pentru evaluarea starii de sanatate conform planului de urmarire a evolutiei bolii, precum si in situatia in care evolutia starii de sanatate a asiguratului este favorabila ca urmare a respectarii de catre acesta a planului de urmarire a evolutiei bolii medicii curanti nu vor mai acorda concediu medical in continuare.

Prin exceptie, medicii curanti nu vor intocmi planul de urmarire a evolutiei bolii in cazul eliberarii certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii si tuberculoza), pentru urgentele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A si pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, precum si in situatia in care asiguratul este internat in spital.

Citeste si articolul :   Benajamin Netanyahu, prima declaratie dupa ce a fost vaccinat impotriva COVID: „Inceputul revenirii la viata normala”

Concediile medicale pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si in cazul riscului maternal pot fi acordate intr-o singura etapa, fara a fi necesara intocmirea planului de urmarire a evolutiei bolii.

CNAS mentioneaza ca se mentine prevederea conform careia dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital, in cazul in care starea sanatatii persoanei asigurate nu permite reluarea activitatii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeasi afectiune fara a fi necesara intocmirea planului de urmarire a evolutiei bolii.

Incepand cu data de 1 august, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copiilor cu afectiuni grave in varsta de pana la 18 ani, nu pana la 16 ani, cum a fost reglementat pana la aceasta data.

De asemenea, persoanele care se deplaseaza in interes personal in zone in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent inalt patogen, desi aceste conditii erau cunoscute la momentul initierii deplasarii si care, la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin in contact, intra in concediu de carantina, vor beneficia de indemnizatie suportata din FNUASS doar pentru o perioada de 5 zile.

Citeste si articolul :   Romania va infrunta cea mai grava contractie trimestriala din ultimii 20 de ani

“Noua reglementare conform careia pacientul va fi monitorizat de medicul curant pe parcursul unui episod de boala reprezinta un efort suplimentar al medicilor, dar aduce beneficii celor aflati in incapacitate temporara de munca si ajuta la gestionarea corecta si eficienta a costurilor suportate din FNUASS”, a declarat presedintele CNAS, Adrian Gheorghe, citat in comunicat.

Autor