Adormirea Maicii Domnului 2020. Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare

Adormirea Maicii Domnului 2020. Pe data de 15 august este mare sarbatoare pentru crestini. In aceasta zi se pranuiete Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare.

Aceasta zi este hotarul dintre vara si iarna si vine cu multe traditii, obiceiuri si superstitii. Aceste obiceiuri difera de la zona la zona.

Istoricul sarbatorii

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sarbatoare inchinata Sfintei Fecioare Maria.

Publicitate

Locul de origine al sarbatorii ar fi, potrivit unor specialisti, la Ierusalim, Orasul Sfant, unde se pastreaza pana astazi, in apropierea Gradinii Ghetsimani, mormantul Maicii Domnului si biserica zidita pe acest mormant. In spatele mormantului Maicii Domnului din aceasta biserica este pusa la inchinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, cunoscuta sub numele de Ierusalimitissa.

Maica Domnului este mijlocitoarea noastra, blandetea insasi, pururea rugatoare, aparatoarea celor mahniti, singuri, a celor pe care nu are cine sa-i iubeasca, sa-i miluiasca si sa le surada. Maica Domnului se afla permanent in apropierea celor napastuiti, langa mamele si copiii agresati si alungati, langa cei care sufera pe pat de spital sau se afla in temnita, langa cei neputinciosi. Maica Domnului este ocrotitoarea si ajutatoarea familiei crestine, a unitatii si armoniei dintre soti si dintre parinti si copii. De aceea, pentru noi, crestinii, Maica Domnului este ca o mama mereu pregatita sa se roage, sa iubeasca, sa ierte si sa ne mijloceasca rugaciunile catre Dumnezeu.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare:

Ce nu se face in aceasta zi sfanta

De Adormirea Maicii Domnului spalatul rufelor, chiar si cu masina de spalat, este interzis. Se spune ca cine spala haine in timp ce oamenii sunt la biserica va avea parte numai de ghinioane toata viata.

Nu ai voie sa te tunzi de Sfanta Maria Mare. Acest lucru este valabil atat pentru femei cat si pentru barbati. In cazul barbatilor, daca se tund si arunca parul la gunoi, risca sa cheleasca.

Nu se sta cu usa inchisa pe parcursul acestei zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand in casele crestinilor pentru a imparti harul sau divin.

Nu se scalda in rauri de munte, altfel vei fi “lovit” de soarta.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate si fara roade daca vor lucra in aceasta zi mare, iar vitele li se vor imbolnavi si gospodaria se va destrama.

Citeste si articolul :   Rugaciunea care se spune de Sfanta Maria Mare.

Nu este bine sa mergi inapoi, intrucat atragi tristetea Maicii Domnului.

Nu se aprinde focul in soba. O alta superstitie legata de ziua Adormirii Maicii Domnului spune ca nu este bine sa se aprinda focul in soba, acesta fiind un gest care atrage boala si ghinionul.

Ce se face in ziua de Sfanta Maria Mare

Fetele nemaritate culeg flori din gradina, pe care le duc la biserica, asezandu-le la icoane. In modul acesta, se crede ca familiile lor vor fi protejate de boli si de necazuri.

Din 15 august se deschide si sezonul nuntilor, acesta tinand pana la intrarea in postul Craciunului.

Oamenii merg la biserica si se roaga la Fecioara Maria: fetele de maritat pentru un “ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodariei, iar barbatii pentru recolte bogate.

In data de 15 isi schimba barbatii palaria cu caciula, iar cei care mai sunt vazuti cu palaria dupa aceasta data sunt luati in ras de catre ceilalti sateni.

Citeste si articolul :   Sfantul Andrei 2020. Traditii si obiceiuri romanesti

In dimineata de 15 august se tamaiaza mormintele.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.