7 virtuti redutabile ale rozmarinului. Iata ce lucruri poti face daca ai rozmarin acasa

Datorita aromei sale deosebite si parfumului rasinos, rozmarinul este una dintre cele mai utilizate plante aromatice in gatit. Tocanite, gratare, ceaiuri de plante … acest condiment se preteaza la mai multe preparate si ne aduce ca bonus o multitudine de virtuti de care ar trebui profitat mai des. De la parul gri la respingerea tantarilor, descoperiti 7 lucruri usoare de facut daca aveti rozmarin acasa.

Folosit de milenii pentru beneficiile sale terapeutice, rozmarinul, cunoscut si sub numele de planta de coroana, este o planta de condimente cu utilizari surprinzatoare. Antibacterian si antioxidant, poate fi cultivat cu usurinta in ghivece sau in gradina dvs. de legume pentru a-l avea intotdeauna la indemana. Ideal pentru simplificarea vietii de zi cu zi, are cateva virtuti redutabile. Sa le examinam:

1. Pentru a curata parul gras

Rozmarinul are proprietati de reglare a sebumului si va poate ajuta daca aveti par gras. In plus, are o actiune antiinflamatoare si astringenta care curata pielea capului pentru un par mai matasos.

Pentru a beneficia de aceasta, scufundati 300 g de rozmarin proaspat in 500 ml de apa clocotita. Lasati-l sa fiarba la foc mic timp de 15 pana la 20 de minute, apoi scoateti-l de pe foc si adaugati 2 linguri de otet de mere. Lasati sa se raceasca cateva minute si aplicati apa de rozmarin pe par de la radacini pana la varfuri. Masati cu miscari circulare si lasati timp de 20 de minute inainte de clatire.

2. Sa lupti impotriva parului gri

Rozmarinul este unul dintre sfaturile naturale pentru a lupta impotriva parului gri . Intr-adevar, acesta din urma face posibila intunecarea lor treptat, in special atunci cand este utilizata in mod regulat.

Citeste si articolul :   Lidia Fecioru, despre cum atragi norocul in casa: „Se iau trei foi…”

Pentru a profita de proprietatile sale colorante, turnati 15 picaturi de ulei esential de rozmarin in sticla de sampon si aplicati-l ca de obicei. De asemenea, puteti pregati o infuzie cu cateva crengute de rozmarin si o puteti folosi ca apa de clatire.

3. Pentru a respinge tantarii

Un excelent repelent, rozmarinul este ideal pentru a evita insectele care se tem de mirosul puternic al acestuia. Puteti sa-l asezati pe marginea ferestrelor sau sa profitati de el, facandu-va propriul spray anti-tantari pentru a aplica pe piele pentru a va proteja de intepaturi.

Pentru a face acest lucru, introduceti cateva frunze de rozmarin uscate sau cateva crengute de rozmarin proaspat in apa clocotita timp de 15 pana la 20 de minute. Odata ce lichidul s-a racit, se filtreaza si se toarna intr-o sticla dotata cu spray. Ecologic si 100% natural, remediul acestei bunici poate fi pulverizat pe piele si are avantajul ca nu contine substante chimice!

4. Pentru a prepara sare aromata de rozmarin

Pentru a va imbogati felurile de mancare si a le da mai multa savoare, de ce sa nu incercati sa pregatiti putina sare cu rozmarin? Acest condiment este ideal pentru a spori gustul retetelor preferate.

Citeste si articolul :   6 sfaturi pentru a avea muscate frumoase care parfumeaza gradina sau casa

Carne, peste sau supa, iata sfatul de urmat pentru a va condimenta felurile de mancare: amestecati 5 pana la 6 crengute de rozmarin proaspat cu 500 de grame de sare intr-un castron mare. Apoi turnati acest amestec pe o foaie de copt si puneti la cuptor timp de 30 de minute la o temperatura de 50 de grade Celsius. Odata ce amestecul s-a racit, pastrati sarea aromata intr-un borcan de sticla etans.

5. Pentru a lupta impotriva mirosurilor de transpiratie incrustate pe haine

Una dintre virtutile mai putin cunoscute ale acestei plante este capacitatea sa de a neutraliza mirosurile neplacute.

Pentru a lupta impotriva mirosurilor neplacute asociate cu transpiratia si care sunt incrustate pe rufele dvs., puneti cateva crengute de rozmarin intr-un lighean umplut cu apa calduta. Inmuiati-va hainele si lasati-le timp de 20 de minute. Apoi le puteti pune in masina de spalat pentru spalarea obisnuita.

6. Sa-ti faci propriul insecticid

Beneficiile respingatoare ale rozmarinului pot fi, de asemenea, valorificate pentru a respinge insectele si pentru a va proteja casa de acesti daunatori.

Citeste si articolul :   Secretul celor mai bune combinatii alimentare

Aruncati doar cateva crengute de rozmarin in dulap pentru a tine la distanta aceste animale mici. De asemenea, puteti pune frunze de rozmarin uscate intr-o punga mica de bumbac si asezati-le pe acestea din urma in camara.

7. Pentru a accelera vindecarea ranilor

Datorita proprietatilor sale de vindecare si antiseptice, rozmarinul poate fi foarte util in accelerarea regenerarii pielii si prevenirea infectiilor.

Pregatiti acest remediu natural prin infuzarea rozmarinului in 1 litru de apa clocotita. Odata ce lichidul s-a racit, se strecoara si se aplica pe rana folosind un tampon de bumbac. Intotdeauna asigurati-va ca ati curatat-o bine inainte de a continua cu aceasta operatie.

Autor