Cinci obiceiuri alimentare care slabesc sistemul imunitar

Functionarea corecta a sistemului imunitar este foarte importanta, mai ales acum, cand apar noi tulpini de virusi cu o frecventa alarmanta. Imunitatea unei persoane depinde de multi factori, inclusiv de ceea ce mananca in mod regulat. Uneori, obiceiurile alimentare ale oamenilor nu ajuta deloc la intarirea imunitatii lor, ci, dimpotriva, doar o slabesc. Iata cateva dintre aceste obiceiuri.

 Consumul a prea mult alcool

Un pahar de vin la  cina de cateva ori pe saptamana nu va va face rau si poate fi chiar de ajutor. Dar consumul excesiv de alcool poate submina serios apararea organismului. In alcool, trebuie sa stiti cand sa va opriti, deoarece creste riscul de a contracta boli infectioase si incetineste recuperarea dupa acestea, precum si creste frecventa complicatiilor postoperatorii, afecteaza vindecarea ranilor etc.

Prea multa sare

Putini oameni pot manca  mancare fara sare deloc  si este in regula. Dar excesul de sodiu din organism cauzat de consumul excesiv de alimente sarate este rau. Poate provoca hipertensiune arteriala si retentie de lichide. In plus, atunci cand rinichii elimina excesul de sare, reduce capacitatea organismului de a combate infectiile bacteriene.

Aport excesiv de zahar

Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat ca zaharul determina o scadere a capacitatii celulelor imune de a lupta impotriva bacteriilor datorita zaharului. Prin urmare, nu mancati prea multe dulciuri. Reducerea excesului de zahar adaugat in dieta dvs. imbunatateste nu numai sanatatea fizica, ci si sanatatea mintala.

Cofeina in exces

Cafeaua si ceaiul puternic pot fi foarte benefice pentru organism, dar numai cu masura. Consumul de zece cani de bauturi pe baza de cofeina pe zi va poate slabi sistemul imunitar si poate promova inflamatia. Acest lucru se datoreaza faptului ca cofeina afecteaza calitatea somnului, iar somnul slab, la randul sau, afecteaza negativ functionarea intregului corp. Evitati sa beti ceai si cafea cu cel putin patru ore inainte de culcare.

Lipsa de fibre in dieta

Fibrele sustin o digestie buna si ajuta la remodelarea bacteriilor intestinale de care imunitatea noastra depinde in mare masura. Cel mai bun mod de a va creste aportul de fibre este sa mancati mai multe alimente intregi, inclusiv legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci si seminte. Cu toate acestea, consumul de alimente procesate, cum ar fi alimente conventionale, carnati, chipsuri si dulciuri, ar trebui sa fie redus.

Autor