Restrictii noi de la 1 august? Raed Arafat a facut anuntul: “Sunt masuri pe care le vedem in Franta sau in Grecia”

Raed Arafat a vorbit despre noi restrictii incepand cu data de 1 august! Seful DSU nu exclude introducerea lor, dar acest lucru depinde de impactul evolutiei epidemiologice asupra spitalelor, mai ales asupra sectiilor de terapie intensiva

De asemenea, Raed Arafat a mai spus ca se va discuta inclusiv politic despre acest lucru.

Totodata, seful DSU a mentionat posibilitatea adoptarii de masuri diferite in cazul celor vaccinati, fata de cei care au refuzat vaccinarea.

O posibila hotarare a CNSU pentru 1 august

In functie de evolutia epidemiologica, se vor decide masurile ce vor fi luate pentru 1 august.

Publicitate

”Daca impactul este major pe spitale si pe ATI si creste mortalitatea, abordarea va fi alta”, a declarat Arafat, la Digi 24 TV.

”Nu am fost in sedinta coalitiei si nu am cum sa stiu ce s-a discutat acolo. Stiu ca saptamana viitoare urmeaza sa discutam o eventuala hotarare CNSU pentru 1 august, sa vedem care vor fi masurile care raman la fel, daca vor fi modificari.

Se va discuta inclusiv la nivel politic care este abordarea. Peste tot, zona politica a discutat masurile, in toate tarile”, a mai spus seful DSU.

Raed Arafat: Eu dau ipoteze vazand ce este in alte tari

”Este clar ca daca incepe sa creasca, si acum foarte multe tari se gandesc la acest aspect, ne uitam la ce impact va avea pe sectiile de Terapie Intensiva. Daca impactul este limitat, iar vaccinatii duc la limitarea impactului, abordarea este una. Daca impactul este major pe spitale si pe ATI si creste mortalitatea, abordarea e alta”, a mentionat Raed Arafat.

Citeste si articolul :   Pacienti de la Spitalul de Ortopedie Foisor din Capitala, evacuati dupa ce spitalul a fost transformat in unitate suport COVID.

”Asta inseamna ca, da, nu va intra toata lumea intr-un restaurant la interior, dar vaccinatii si testatii vor putea. Sunt masuri pe care le vedem in Franta sau in Grecia, in unele zone.

Poate sa se ajunga la asta, dar sa nu se ia ca am zis ca asa va fi. Eu dau ipoteze vazand ce este in alte tari”, a mai spus seful DSU.

El a explicat ca o eventuala restrictionare a accesului pentru nevaccinati s-ar face de la o anumita rata de incidenta, care era luata in calcul si anterior pentru introducerea de restrictii la nivel local – 3 la mie, 7 la mie etc.

„Daca ajungem la incidenta de 3 la mie, vom ajunge sa spunem: in interiorul restaurantelor scadem capacitatea, inchidem, nu permitem sa se deschida sau o sa spunem: iti permitem sa ai capacitatea mai mare, dar cu conditia sa ne asiguram ca cei care intra nu transmit, nu sunt bolnavi si asa mai departe”, a aratat Arafat.

De ce nu este vorba despre discriminare
Nu va fi vorba despre o discriminare, pentru ca nevaccinatilor li se va da varianta testarii pentru a avea acces in restaurante, de exemplu.

Este o problema de protectie sanitara publica, nu de discriminare, spune Raed Arafat. „In acest fel, permitem activitatilor economice sa se desfasoare. Poate limitam, dar nu cu o limitare cum a fost inainte, cand nu aveam vaccinul si nu puteam sa facem aceste lucruri. Accept aceasta solutie, ca sa nu am un impact economic major, ca sa nu inchizi totul”, subliniaza seful DSU.

Citeste si articolul :   Restrictii noi in Capitala? Bucurestenii ar putea sa nu mai aiba voie sa iasa din sectorul lor. Cand se anunta oficial

„Daca cineva iti spune nu vreau sa ma vaccinez, nu vreau sa ma testez, dar vreau sa fac de toate si nu ma intereseaza ce patesc cei din jurul meu, atunci avem o problema. Cel mai putin corect lucru este ca orice om sa creada ca poate sa faca absolut orice vrea punand viata altora in pericol. Asta este cel mai putin corect”, a argumentat Raed Arafat.

Tot in aceasta logica, seful sustine sustine si vaccinarea obligatorie a personalului medical. „E o abordare corecta, pentru ca protejezi inclusiv pacientul aici. Sa faci o protectie reala intr-un mediu in care este foarte propice sa se raspandeasca boala, in spitale, unde ai oamenii in saloane, unde medicul si asistenta se plimba de la un pacient la altul, faptul ca cer vaccinarea sau testarea nu are nimic ciudat, chiar este o masura foarte normala”, a punctat medicul Raed Arafat.

Nu vor mai fi restrictii totale

Pe de alta parte, Raed Arafat spune ca in toate tarile, zona politica a decis care masuri se aplica si de aceea este normal ca ele sa fie discutate mai intai in coalitie si in Romania.

„Noi inca stam bine, chiar daca se observa o crestere, inca suntem cu 30 si ceva de pacienti in terapie intensiva, inca suntem cu 100 si ceva de cazuri pe zi, dar vom urmari ce se intampla in celelalte tari”, a spus Arafat.

Citeste si articolul :   Actiuni judiciare, intentate in SUA impotriva Chinei, din cauza pandemiei

El a aratat ca deocamdata la noi nu este cazul sa fie aplicate astfel de masuri restrictive cum au inceput sa fie aplicate in Franta, Grecia si Italia.

„Dar daca crestem peste anumite incidente, este posibil sa ajungem acolo. Fara indoiala, masuri care sa limiteze raspandirea, dar care sa permita mai multe activitati decat au fost in alte perioade de restrictii, dar in conditii de siguranta, da, se pot propune. Discutii sunt, nu neaparat saptamana viitoare, suntem inca intr-o situatie foarte buna, dar daca sunt semne de crestere, poate o sa trebuiasca aplicate anumite reguli locale, zonale, cum am aplicat inainte, nu nationale neaparat – peste tot aceeasi masura, dar acolo unde vezi ca lucrurile scapa de sub control, anumite masuri suplimentare pot sa fie aplicate, fara sa ajungi la masuri restrictive totale”, a explicat seful DSU.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.