Colesterolul ridicat poate duce la consecinte grave: probleme cu inima, vasele de sange, sistemul nervos si, de asemenea, cauzeaza boala Alzheimer.
Colesterolul este o acumulare asemanatoare grasimilor care se depune pe peretii vaselor de sange, reducand permeabilitatea lor la sange si provocand boli arteriale, hipertensiune si accidente vasculare cerebrale. Asa-numitele placi de colesterol pot bloca complet vasul si pot opri alimentarea inimii sau a altui organ. Daca artera carotida este afectata, se dezvolta un accident vascular cerebral ischemic, care pune viata in pericol pentru pacient. In acest sens, este necesar sa se monitorizeze indeaproape nivelul colesterolului din sange, in special pentru acei pacienti care au o ereditate proasta.
Nivelul acestei substante creste din cauza malnutritiei, obezitatii, stilului de viata sedentar, tulburarilor metabolice si deficitului hormonal.
Colesterolul ridicat este foarte greu de observat, deoarece simptomele sale sunt aproape invizibile.
Publicitate
Angina
Acest simptom este considerat o forma de boala a arterei coronare. Poate fi detectat numai prin ECG sau prin examinare si analize prescrise de un specialist.
Angina pectorala se manifesta prin accese de durere in piept si dificultati de respiratie, chiar si cu un efort fizic minim.
Acest simptom poate fi deja un semn de pericol, deoarece cu colesterol ridicat, angina pectorala poate fi deosebit de severa si inconfortabila.
Durerea la nivelulpicioarelor
Colesterolul afecteaza vasele de sange nu numai in inima, ci si in tot corpul. Picioarele sufera cel mai mult de asta.
Daca observati ca picioarele sunt dureroase, umflate sau se simt grele, acest lucru s-ar putea datora nivelului ridicat de colesterol. De regula, disconfortul apare chiar si cu efort fizic usor, de exemplu, mersul pe jos.
Dureri in piept.
Durerea toracica regulata indica leziuni vasculare. Cu toate acestea, uneori poate fi o manifestare a nevralgiei.
Pentru a distinge intre aceste simptome, trebuie sa stiti cand apare disconfortul. De regula, nevralgia apare in timpul inhalarii si expiratiei, dar exista momente in care o persoana nu schimba postura, dar simte dureri in piept.