Cinci dintre cele mai delicioase si sanatoase ingrediente pentru salata

Salatele proaspete de legume  sunt o masa excelenta de vara. Sunt usoare, racoritoare  si sunt destul de sarace in calorii, dar in acelasi timp ne  satura bine datorita fibrelor gasite in legume. Desigur, daca folosesti o tona de maioneza ca pansament, atunci salatele vor deveni imediat cel mai nesanatos  aliment.

Din fericire, exista multe alternative sanatoase si gustoase la maioneza care pot fi adaugate la salatele de legume.

Ulei de masline

Uleiul de masline este bogat in antioxidanti si acizi grasi omega-3, ceea ce reduce inflamatia din corp si protejeaza, de asemenea, creierul, sistemul nervos si inima. In plus, consumul regulat de ulei de masline ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. Pentru sosul de salata, este mai bine sa folositi ulei de masline extra virgin, la care sa adaugati putin otet balsamic, mustar, ierburi italiene, suc de lamaie sau usturoi tocat pentru aroma.

Tahini

Tahini este un sos cremos realizat din seminte de susan macinate care este cel mai frecvent utilizat in preparatele din Orientul Mijlociu si mediteranean. Deoarece tahini este un sos destul de gros, trebuie amestecat cu putina apa (doua linguri de sos la o lingura de apa) pentru a face un sos de salata. De asemenea, puteti adauga suc de lamaie, usturoi tocat si ardei iute la tahini.

Guacamole

Sosul mexican de guacamole este bun nu numai la sandvisuri, ci si la salate. Guacamolul se face din pulpa de avocado cu adaos de rosii, suc de lime si ierburi (ceapa, usturoi, coriandru etc. ). Sosul are un gust proaspat placut si se potriveste bine cu multe legume. Acest dressing pentru salate nu este doar delicios, ci si sanatos: este bogat in antioxidanti, fibre, grasimi sanatoase, vitamine E si K, precum si potasiu si magneziu.

Citeste si articolul :   8 alimente cu cantitatea cea mai mare de fosfor

Hummus

O alta optiune de sos pentru salata groasa si cremoasa. Extern, humusul este foarte asemanator cu tahini, dar este facut din naut cu adaos de ulei de masline, usturoi, lamaie si pasta de susan. Hummus va va face salata mult mai hranitoare, deoarece contine o multime de proteine vegetale. De asemenea, este bogat in folat, magneziu, potasiu, fier, vitaminele A, E si C.

Pesto

Cel mai adesea, sosul pesto este adaugat la paste , dar poate fi folosit si ca sos de salata. Pesto se face cu busuioc proaspat, pin sau caju, ulei de masline si branza parmezana tare. Sosul este foarte gustos singur, dar merge bine cu legumele. Puteti adauga cantitati mici de carbohidrati sanatosi la salata pesto, cum ar fi quinoa sau cartofi dulci.

Autor