7 alimente care imbunatatesc starea de spirit, care contin serotonina

Serotonina este un neurotransmitator care joaca un rol cheie in diferite procese ale corpului, inclusiv in reglarea dispozitiei. Potrivit surselor , pe langa implicarea sa in starea de spirit, se stie ca serotonina promoveaza un somn bun prin reglarea ritmurilor circadiene, controlul apetitului, imbunatatirea memoriei si a concentrarii, precum si a sentimentelor pozitive. Din acest motiv, consumul de alimente care contin triptofan poate afecta pozitiv nivelul serotoninei din creier. Acesta din urma este un aminoacid care este transformat in serotonina in creier.

De asemenea, un deficit de serotonina ar putea duce la urmatoarele simptome:

-Un sentiment de anxietate, slabiciune sau depresie;

-Iritabilitate;

Publicitate

-Somn deranjat;

-Pierderea poftei de mancare;

-Probleme digestive, inclusiv iritabilitate;

-Somn deranjat;

-Pierderea poftei de mancare;

-Probleme digestive, in special aparitia gretei;

-O dorinta crescuta de dulciuri si alimente bogate in carbohidrati;

Aflati care alimente ajuta la cresterea nivelului de serotonina:

Oua

Se crede ca proteina din galbenusurile de ou creste nivelul plasmatic de triptofan din sange. Pe langa bogatia lor in aceasta componenta, sunt bogate si in tirozina, colina, biotina, acizi grasi omega-3 si multi alti nutrienti care pot oferi beneficii pentru sanatate.

Citeste si articolul :   Afirmatii pozitive pentru a deveni mai puternici

Branza

O sursa excelenta de triptofan, branza poate fi folosita in multe feluri de mancare, cum ar fi macaroanele.

Somonul

O sursa de acizi grasi omega-3, somon si orice tip de peste gras ar oferi suficient triptofan pentru multi oameni. In plus, se crede ca acizii grasi din somon ajuta la sustinerea oaselor puternice, a pielii sanatoase si a functiei oculare bune. Ca sa nu mai vorbim de bogatia sa in vitamina D, esentiala pentru sanatatea oaselor, a dintilor si a muschilor puternici.

Nuci si seminte

Pe langa continutul ridicat de triptofan, nucile sunt, de asemenea, o sursa buna de proteine, grasimi sanatoase si fibre, iar beneficiile lor pentru sanatate sunt diverse. In plus, contribuie la senzatia de plin, daca sunt ciugulite intre mese. Semintele nu sunt, de asemenea, lipsite de triptofan. Presarandu-le pe o salata, amestecandu-le cu nuci sau chiar adaugandu-le la cereale sau iaurt, acestea vor contribui la cresterea zilnica a serotoninei din creier.

Citeste si articolul :   Cum sa recunosti o alergie la oua

Legumele verzi

Spanacul, de exemplu, este o sursa buna de triptofan. Ca sa nu mai vorbim de bogatia sa in fier care stimuleaza productia de globule rosii sanatoase.

Pasari de curte

In general bogate in proteine, pasarile de curte precum puiul, curcanul sau gastele contribuie la aportul de triptofan, mai ales ca sunt sarace in grasimi.

Fructele

Bananele si ananasul sunt fructe recomandate in special in caz de deficit de serotonina. Aportul lor de triptofan creste serotonina din creier, motiv pentru care nu trebuie privata.

Pe langa alimente si suplimente, exista si alte modalitati de a creste nivelul serotoninei.

Activitatea fizica regulata, conform cercetarilor, ar actiona ca un efect antidepresiv.

Expunerea la soare sau la lumina puternica este asociata cu o crestere a nivelului de serotonina, potrivit cercetarilor. Un motiv bun pentru a va bucura de o plimbare afara.

Trecerea la pozitivitate ar contribui la cresterea nivelului de serotonina

Se spune ca probioticele suplimentare sunt utile si joaca un rol in nivelul serotoninei prin axa intestin-creier.

Autor