De obicei, o persoana nu simte bataile inimii sale. Dar de multe ori in timpul exercitiilor fizice, in situatii stresante, inima incepe sa bata mai des, perturband ritmul normal.
Poate aparea o slabiciune brusca, respiratia va deveni mai frecventa si transpiratia va creste. Aceasta afectiune se numeste aritmie.
Cum sa ajute inima sa revina la ritmul normal daca nu exista nicio modalitate de a vedea un specialist si nu exista medicamente necesare la indemana?
Puteti „calma” temporar aritmiile cardiace utilizand tehnicile simple enumerate mai jos.
Foloseste-ti respiratia
Respirati adanc si tineti-va respiratia timp de 5-10 secunde. Expirati incet, incercand sa treceti putin aer prin buzele stranse. Repetati aceasta procedura de mai multe ori.
Aceasta metoda activeaza sistemul nervos parasimpatic si scade ritmul cardiac.
Masajul zonei sinusului carotidian
Zona sinusala carotida este situata in zona gatului sub maxilarul inferior, unde artera carotida se imparte in intern si extern. Aceasta zona este implicata in reglarea tensiunii arteriale si in normalizarea ritmului cardiac.
Pentru a masa zona sinusului carotidian, folositi degetul mare, cu care apasati usor pe aceasta zona timp de 3-5 minute, mai intai pe o parte a gatului si apoi pe cealalta.
Apasati usor pe globii oculari
Daca incalcarea ritmului cardiac nu este asociata cu o boala cardiaca patologica, ci este o consecinta a stresului, oboselii fizice, atunci puteti utiliza un mod destul de simplu de a normaliza ritmul cardiac.
Pentru a face acest lucru, apasati usor pe globii oculari cu degetele 2 si 3 ale mainii timp de un minut.
Repetati actiunea daca este necesar.
Citeste-ti pulsul cu voce tare
Stai pe un scaun si inchide ochii. Asezati mana dreapta pe incheietura mainii stangi. De indata ce va simtiti pulsul, incepeti sa va numarati ritmul cardiac cu voce tare timp de 3-5 minute.
Numerele ar trebui sa fie clar indicate, astfel incat sa nu se acorde atentie faptului ca impulsul se poate abate usor de la numarare.
Dupa un timp, aritmia va scadea si ritmul cardiac va reveni treptat la normal.
Incearca sa „vorbesti ” aritmia
Asezati-va sau intindeti-va pe podea, relaxati-va, inchideti ochii. Puneti mana dreapta pe inima si incepeti sa vorbiti cu ea. Incercati sa va „convingeti” inima sa nu va faceti griji pe un ton calm: „Linisteste-te, ia-ti timp … unu, doi … trei. Totul va fi bine. Ei bine, vedeti, totul functioneaza, multumesc … ”
Cuvintele pot fi foarte diferite, principalul lucru este sa scapi de toate problemele si sa petreci 5-10 minute pe cel mai important organ – inima.
De obicei, aceasta tehnica de autohipnoza ajuta si ritmul cardiac este restabilit.
In majoritatea cazurilor de oboseala sau stres, aceste modalitati simple de a „calma” inima pot ajuta la normalizarea functiei inimii.
Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam de regula de baza care ar trebui respectata in cazul unor abateri in munca cu inima – consultati un medic cat mai curand posibil. Numai un specialist va face diagnosticul corect si va prescrie un tratament eficient.