Cum se spala pernele ingalbenite: 3 sfaturi pentru a le face albe ca noi

Daca pilotele si pernele dvs. au inceput sa se ingalbeneasca, acest lucru este destul de normal. In timp, mai multi factori precum acarienii sau transpiratia afecteaza calitatea asternutului. Din fericire, este posibil sa faci din pernele galbene , albe ca zapada cu trucurile potrivite. Descoperiti trei metode de spalare simple si eficiente, precum si cateva sfaturi practice pentru a pastra intotdeauna lenjeria curata.

Dupa cum probabil stiti, tot ceea ce tine de asternut trebuie spalat in mod regulat, iar pernele nu fac exceptie de la aceasta regula. Este intr-adevar important sa le dezinfectati si sa scapati de orice pata galbuie care s-a adapostit acolo.

In plus, pernele se pot transforma cu usurinta intr-un mediu propice acarienilor, virusurilor si bacteriilor. Acestea provin, printre altele, din sudoare si particule de murdarie care se formeaza acolo in timp. Dar, in ciuda petelor galbui si a mirosurilor care pot emana din perne, nu trebuie intotdeauna sa le arunci. Acest lucru este cu atat mai normal daca acestea din urma sunt de buna calitate si nu au depasit o durata de viata de 2 ani.

Care sunt cauzele ingalbenirii pernelor?

Dupa cum va puteti imagina deja, principalul si cel mai frecvent motiv este transpiratia. Si, dintr-un motiv intemeiat, perna dvs. se va ingalbeni treptat si ireversibil in fiecare noapte din cauza aceasta. Transpiratia corporala patrunde in fibrele pernei inainte de a aparea la suprafata. Dar, desi transpiratia ramane cel mai frecvent motiv, intra in joc si alti factori, acesta este cazul salivei.

Publicitate

Fluidele pe care le secretam contribuie intr-adevar la ingalbenirea pernei care le absoarbe. Mai mult, aceasta decolorare nu este doar o preocupare estetica, deoarece este dovada faptului ca bacteriile si acarienii si-au facut resedinta in centrul fibrelor. Si acest lucru este natural, deoarece aceste creaturi au nevoie de umiditatea sa prolifereze. Ele pot provoca afectiuni precum astmul, alergiile sau rinita.

Iata 3 metode eficiente pentru a va spala pernele ingalbenite:

1. Apa fierbinte si lamaie

Lamaia este un aliat de nepretuit si foarte eficient daca vrei sa dormi bine intr-un confort optim. Urmatorul truc va va permite sa profitati de proprietatile de albire si dezinfectare ale citricelor.

Incepeti prin a fierbe 2,5 litri de apa si adaugati 6 pahare de suc de lamaie. Apoi inmuiati perna in aceasta apa de lamaie timp de aproximativ 2 ore. Va trebui doar sa spalati perna cu apa cu sapun pentru a indeparta petele inainte de a clati si usca. Puteti sa adaugati mai multa apa, astfel incat perna sa fie complet scufundata in solutie.

Citeste si articolul :   Sfaturi de la gradinari iscusiti. Ce legume se planteaza in luna mai in gradina.

2. Otet alb si bicarbonat de sodiu

Pentru a usura si a inmuia in mod natural fibrele textile ale pernei, o combinatie de bicarbonat de sodiu si otet alb este o solutie excelenta. Puteti conta intr-adevar pe actiunea antibacteriana si de albire a acestor doua elemente pentru a alunga toata murdaria, transpiratia si petele prezente pe perna. In plus, va contribui, de asemenea, la combaterea mirosurilor neplacute care ar fi putut fi incorporate acolo.

Pentru a le utiliza corect, este foarte simplu. Asezati perna intr-un lighean umplut cu apa fierbinte si adaugati o jumatate de cana de otet alb amestecat cu aceeasi cantitate de bicarbonat de sodiu. Se lasa la macerat 1 ora. Apoi alegeti un ciclu normal de spalare si puneti-o in masina de spalat, apoi uscati-l la aer. Retineti ca bicarbonatul de sodiu poate fi folosit si pentru curatarea saltelei.

3. Lamaie si peroxid de hidrogen

Ideal pentru inlocuirea inalbitorului, acest tratament anti-pete si anti-praf consta in combinarea sucului de lamaie si a peroxidului de hidrogen pentru decolorarea rufelor. Cele doua contin ingrediente active capabile sa indeparteze cu usurinta petele de transpiratie sau de saliva.

Pentru a profita de virtutile lor, pregateste o galeata cu apa fierbinte in care vei pune o jumatate de cana de suc de lamaie si vei dubla aceasta cantitate de peroxid de hidrogen. Asezati perna in galeata si lasati sa stea o ora. Dupa ce a trecut acest timp, rulati un ciclu normal in masina de spalat pentru a clati perna si apoi lasati-o sa se usuce la soare.

Sfaturi practice pentru spalarea pernelor

Pentru a asigura spalarea optima a pernelor, este important sa se ia in considerare o serie de recomandari:

Cititi intotdeauna eticheta: indiferent daca este poliester, bumbac sau pana, fiecare tip de perna trebuie spalat conform instructiunilor de spalare ale etichetei pentru a-si mentine calitatea. Deci, asigurati-va intotdeauna ca a dvs. este compatibila cu masina.

Pentru masinile cu capacitate mare: incorporati doua perne odata pentru a mentine echilibrul masinii.

Citeste si articolul :   Iata cum se poate spune daca puiul nu mai este bun

Uscati la aer sau la soare: cand ati terminat de spalat, tot ce trebuie sa faceti este sa va agatati pernele la soare, astfel incat acestea sa poata beneficia de razele UV. Acestea promoveaza decolorarea materialului textil, ceea ce face din aceasta sursa de lumina cel mai bun mod de a va usca asternutul, facilitand in acelasi timp eradicarea acarienilor. Rezultat: gasesti o perna alba stralucitoare pentru a dormi linistit noaptea.

Daca optati pentru uscarea la masina, optati pentru un program de aer proaspat. Daca este o perna cu pene, adaugati mingi de tenis pentru a pastra captuseala. Dar aveti grija sa nu puneti mai mult de doua, altfel tamburul aparatului ar putea fi deteriorat.

3 sfaturi pentru ingrijirea pernelor

In afara de spalare, este la fel de important sa se adopte masuri preventive si benefice pentru intretinerea buna a pernelor, astfel incat acestea sa ramana moi, curate si confortabile:

1. Folositi un protector de perna

Puteti oferi pernei o a doua linie de aparare impotriva celulelor moarte, a sebumului sau a transpiratiei secretate de piele. Tot ce trebuie sa faceti este sa obtineti un protector de perna pe care sa-l puneti sub perna, astfel incat alergenii sa nu poata intra in ea. De asemenea, asigurati-va ca spalati aceste huse lunar.

2. Spalati pernele de 3-4 ori pe an

Acesta este si mai mult cazul daca descoperiti ca se ingalbenesc. In ceea ce priveste fetele de perna, care sunt, evident, primele expuse la fluidele noastre corporale, o data sau de doua ori pe saptamana este o frecventa corecta.

3. Inlocuiti pernele dupa 2-3 ani

In timp ce multi oameni isi pastreaza pernele pentru o perioada deosebit de lunga de timp, cel mai bine este sa inlocuiti pernele dupa 2 sau 3 ani de utilizare. Intr-adevar, dupa un timp, pernele isi pierd fermitatea si nu mai sunt in masura sa va sustina in mod corespunzator capul. Cu toate acestea, ingalbenirea lor nu ar trebui sa fie intotdeauna un motiv pentru a le inlocui.

Cum se spala pernele in functie de tipul lor?

In functie de umplutura pernelor, instructiunile de spalare variaza. Iata cum trebuie sa faceti acest lucru pentru fiecare tip:

Perna cu spuma de memorie:

Tinand cont de riscul ca masina de spalat sa deterioreze umplerea cu spuma si comportamentul viscoelastic al pernei de memorie, poate fi cel mai bine sa mergeti pe o spalare manuala. Va trebui sa incepeti prin scufundarea completa in apa, apasand perna timp de 10 minute. Apoi clatiti pana cand apa curge limpede, asigurandu-va ca ati stors-o bine inainte de uscare cu aer. Daca exista pete, stergeti-le cu o carpa umeda umezita cu o cantitate mica de detergent usor sau detergent pentru pete. Rezultatul: o perna ferma, ideala pentru sustinerea coloanei vertebrale.

Citeste si articolul :   Cum impiedici merele taiate sa devina maronii? Doar adaugati cateva picaturi din acest lichid

Perna din poliester:

Pentru acest tip de perna din fibra sintetica, spalati-o in apa calduta pe un ciclu delicat. Cantitatea de detergent ar trebui sa fie minima. Una sau doua lingurite este suficienta pentru spalarea la masinia.

Perna cu puf de pene sau de gasca:

Puneti aceste perne in masina de spalat folosind apa rece si un detergent usor. Apoi uscati la temperatura scazuta pentru a nu deteriora puful. Calitatea acestora din urma se poate deteriora intr-adevar din cauza temperaturilor ridicate.

Lenjeria de pat, cat de des trebuie spalata?

Dormitorul este un loc cu umiditate si caldura, care ofera conditiile perfecte pentru acumularea de bacterii, germeni si alte murdarii. Pentru a evita aceste probleme, este necesar sa spalati cearsafurile si husa de plapuma la fiecare doua saptamani, sau chiar in fiecare saptamana. Exista, de asemenea, solutii naturale pentru a va curata eficient salteaua .

Cum sa va spalati corect cearsafurile?

Seturile de pat si lenjeria de pat ar trebui sa beneficieze de o spalare regulata, astfel incat sa va bucurati de lenjerie care miroase mereu proaspata. Prin urmare, este recomandabil sa le spalati la temperatura potrivita, favorizand caldura. Este intr-adevar o temperatura ridicata care va elimina toti agentii patogeni care s-ar fi putut cuibari in microfibrele foilor. Cu toate acestea, asigurati-va intotdeauna ca verificati temperatura recomandata pe eticheta. Acest lucru va va ajuta sa evitati sa va stricati calitatea rufelor.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.