Calendar Ortodox, 4 octombrie 2020. Un mare sfant e pomenit

Calendar Ortodox, 4 octombrie 2020. Astazi, Biserica Ortodoxa pomeneste pe Sfantul Mucenic Ierotei. Acesta a primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel, care l-a botezat si l-a asezat episcop in Atena. A fost insotitorul Sfantului Dionisie Areopagitul. Sfantul Ierotei a fost primul episcop al Atenei.

Despre Sfantul Ierotei se mai stie ca la Adormirea Maicii Domnului in Ghetsimani, chiar daca tot soborul Sfintilor Apostoli era de fata, totusi Sfantul Ierotei s-a invrednicit, in numele tuturor, sa faca inceput cantarilor, la prohodirea celei Preacurate. Si era Sfantul Ierotei cu totul instrainat si indepartat cu sufletul de cele pamantesti, iar lucrurile acestea erau cunoscute de toti oamenii, caci acest sfant era cu adevarat cinstitor de Dumnezeu si cuprins de dumnezeiasca ravna. Deci, vietuind in chip bineplacut Domnului si bucurand cu faptele sale minunate pe ingerii din ceruri, s-a mutat in pace la cerestile locasuri. A trecut la cele vesnice pe 4 octombrie.

Calendar Ortodox, 4 octombrie 2020.

Citeste si articolul :   Lasatul secului 2020. Cand este si ce trebuie sa stie toti credinciosii.

Troparul Sfantului Sfintit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

Glasul 4

Bunatate invatandu-te si imbarbatandu-te intru toate, cu buna cunostinta, ca un sfintitor cuvios imbracandu-te, ai scos din vasul alegerii cele negraite; si credinta pazind, stadiul intocmai ai savarsit, Sfintite Mucenice Ierotei, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

Alti sfinti pomeniti pe 4 octombrie.

Sf. Mc. Domnina, Audact si Calistena

Calendar Ortodox, 4 octombrie 2020.

In acest an, 4 octombrie pica in zi de duminica. Aceasta este Duminica a XIX-a dupa Rusalii (Predica de pe munte – iubirea vrajmasilor); Ap. II Corinteni XI, 31-33; XII, 1-9; Ev. Luca VI, 31-36; glas 8, voscr. 6

“Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea; si daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata puteti avea? Caci si pacatosii iubesc pe cei ce ii iubesc pe ei. Si daca faceti bine celor ce va fac voua bine, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii acelasi lucru fac. Si daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi intocmai.

Citeste si articolul :   Sfaturi pentru ingrijirea orhideelor acasa. Sunt delicate si au nevoie de multa atentie!

Ci voi iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti nimic in schimb, si rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, ca El este bun cu cei nemultumitori si rai. Deci fiti milostivi, precum si Tatal vostru este milostiv!” (Luca 6, 31-36).”, fragment din “Predica de pe munte – Iubirea vrajmasilor”