Sanatate, frumusete si bunastare: beneficiile putin cunoscute ale frunzelor de dafin

O aroma esentiala, la Mediterana, sosul de dafin sau laurul nobil este cunoscut pentru gustul sau subtil si proaspat, dar este, de asemenea, un simbol al gloriei si al onoarei. A fost cultivat inca din antichitate la Marea Mediterana si isi datoreaza reputatia multiplelor sale virtuti aromatice, medicinale si cosmetice. Pe langa imbunatatirea sosurilor si a felurilor de mancare, trateaza si previne mai multe afectiuni. Ca infuzie, combustie aromatica sau ulei esential, iata cele mai bune utilizari ale frunzelor de dafin pentru sanatate, bunastare si frumusete.

Proprietatile dafinului

Dafinul este bogat in antioxidanti, vitamine si acizi grasi esentiali (acid lauric, linoleic …) care le dau multe virtuti. Aceasta planta este antibacteriana, antiseptica si anxiolitica. Faciliteaza digestia, intareste imunitatea, reinvie stralucirea pielii si a parului …

Utilizari ale frunzelor de dafin pentru sanatate

– Dafinul amelioreaza durerile articulare si rigiditatea musculara . In caz de focare dureroase de osteoartrita sau reumatism, se maseaza articulatiile dureroase cu 5 picaturi de ulei esential de frunze de dafin diluat in 1 lingura de ulei de masline. Daca suferiti de lumbago, amestecati 5 picaturi de ulei esential de frunze de dafin , 5 picaturi de ulei esential de menta si crema de arnica si aplicati amestecul pe partea inferioara a spatelui, de 2 ori pe zi.

– Dafin pentru digestie mai buna: dafinul regleaza pofta de mancare, amelioreaza durerile de stomac, elimina gazele si balonare si faciliteaza munca ficatului . In caz de digestie dificila, infuzati 1 lingurita de foi de dafin uscate in 1 cana de apa si beti-o dupa fiecare masa.

Publicitate

– Dafin pentru scaderea in greutate: pe langa promovarea digestiei si prevenirea balonarii, frunzele de dafin ajuta la pierderea in greutate. Iata o reteta de frunze de dafin care te ajuta sa slabesti si sa arzi grasimile. Aduceti 1 litru de apa la fierbere si adaugati 7 foi de dafin , 1 mana de frunze de salvie si un bat de scortisoara. Fierbeti-le 10 minute, lasati-le sa se raceasca si beti acest ceai de plante pe stomacul gol, timp de 1 saptamana, in fiecare dimineata.

Citeste si articolul :   Top 10 alimente bogate in nutrienti

– Dafin pentru tratarea bolilor respiratorii si ORL: vindeca gripa, raceala, sinuzita, bronsita si atenueaza simptomele astmului. In caz de bronsita, pregatiti o baie de aburi infuzand intr-o oala cu frunze de dafin uscate, cimbru si ramuri de eucalipt intr-un litru de apa clocotita si inspirati timp de 15 minute, de 2 ori pe zi. De asemenea, va puteti masa pieptul, gatul si talpile cu 3 picaturi de ulei esential de frunze de dafin diluate in 15 picaturi de ulei de masline.

– Dafin pentru a trata dureri la nivelul gurii: dafinul trateaza eficient herpesul si aftele. Doar aplicati un tampon de bumbac inmuiat in ulei esential de frunze de dafin (diluat in ulei de masline) pe leziune. Pentru ameliorarea durerilor dentare si a gingivitei, pregatiti o apa de gura cu o infuzie de frunze de dafin sau diluand 5 picaturi de ulei esential de frunze de dafin intr-o cana de apa.

Faceti gargara cu aceasta solutie dupa fiecare periere.

– Dafin pentru a ameliora anxietatea si insomnia: Frunzele fde dafin amelioreaza starile de anxietate, atacuri de anxietate amelioreaza si ajuta adormind in caz de insomnie. Pentru un efect calmant, ardeti cateva frunze de dafin uscate intr-o oala si inchideti camera timp de 10 minute. Dupa ardere, fumul de frunze de dafin , pe langa mirosul sau placut, va avea un efect calmant si linistitor. Toti muschii tai vor fi relaxati si vei fi gata pentru un somn bun. Acelasi efect se obtine cu un difuzor de ulei esential sau cateva picaturi de ulei esential de frunze de dafin adaugat la o baie fierbinte seara.

Citeste si articolul :   Deficitul de fier poate provoca probleme grave de sanatate. Iata care sunt semnele la care trebuie sa fii atent si ce alimente te ajuta

– Dafin pentru a lupta impotriva surmenajului: Dafinul ajuta la concentrare, imbunatateste memoria si lupta impotriva epuizarii. Este un stimulent cerebral eficient in caz de depresie sau oboseala nervoasa. Il puteti folosi ca difuzie de ulei esential sau il puteti lua ca infuzie cu cateva bucati de ghimbir.

Dafinul reglementeaza , de asemenea , echilibrul de zahar din sange si diabetul zaharat. Scade colesterolul, trigliceridele si regleaza tensiunea arteriala. Este, de asemenea, un diuretic si un antiseptic. Infuzia sa este foarte eficienta in cazurile de infectie a tractului urinar .

Utilizari ale frunzelor de dafin pentru frumusete, par si piele

– Dafin pentru o piele frumoasa si sanatoasa: dafinul vindeca, intinereste, ajuta la vindecarea ranilor, regleaza secretia de sebum si purifica pielea. Iata cum sa preparati o lotiune purificatoare pe baza de frunze de dafin : Pregatiti un decoct de frunze de dafin cu 100 g de frunze uscate pentru 1 litru de apa filtrata. Se lasa sa fiarba 20 de minute. Filtreaza si foloseste aceasta lotiune dimineata si seara pe o fata curatata.

– Dafin pentru par puternic, stralucitor si fara matreata: Dafinul curata scalpul si parul. Calmeaza mancarimea, accelereaza cresterea parului si elimina matreata. Puteti folosi frunzele de dafin ca lotiune de clatire: infuzati 20 de frunze de dafin in 1 litru de apa timp de 10 minute si lasati sa se raceasca. Dupa sampon, clatiti parul cu aceasta infuzie de dafin si lasati-l sa actioneze 20 de minute inainte de a clati cu apa limpede. Pentru a va intari si hrani parul, masati-l cu 10 picaturi de ulei esential de frunze de dafin diluat in ulei de cocos sau unt de shea. Se lasa sa actioneze o ora (sau ideal peste noapte) apoi samponati. Acest tratament hraneste parul de la radacina pana la varf.

Citeste si articolul :   7 alimente pe care nu trebuie sa le incalziti in cuptorul cu microunde

Precautii care trebuie luate cu frunzele de dafin

In uleiul esential, ca si in infuzie, frunzele de dafin trebuie utilizate cu precautie. Nu trebuie utilizat de femeile insarcinate si care alapteaza sau de copiii cu varsta sub 7 ani, deoarece poate fi alergenic in doze mari. Uleiul esential de laur poate avea un efect sedativ si poate provoca somnolenta. Prin urmare, trebuie sa tineti cont de acest lucru daca conduceti vehicule sau lucrati pe utilaje.

De asemenea, aveti grija atunci cand cumparati sau culegeti feunze de dafin , deoarece exista soiuri otravitoare din aceeasi familie.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.