Ce trebuie facut pentru o entorsa de glezna

Putini dintre noi au trecut prin viata fara a entorsa de glezna. Entorsele sunt printre cele mai frecvente leziuni musculo-scheletice la persoanele de toate varstele, iar gleznele sunt deosebit de vulnerabile din cauza dimensiunii reduse a articulatiei si a fortelor exercitate asupra acesteia atunci cand corpul este in miscare. In timp ce persoanele mai tinere sustin, de obicei, entorse in timp ce alearga sau cand sar, pentru persoanele in varsta doar o iesire sau o plimbare pe un teren neuniform poate face acest lucru. Pe masura ce imbatranesti, echilibrul si puterea ta se pot diminua, mai ales daca ai fost sedentar, crescand riscul de entorse.

Cum apar entorsele

Leziunea apare atunci cand unul sau mai multe dintre ligamente – benzi elastice de tesut care mentin oasele gleznei la locul lor – sunt intinse sau rupte. Cel mai frecvent tip de entorse de glezna este o leziune de inversiune sau entorsa laterala a gleznei. Piciorul se rostogoleste spre interior, deteriorand ligamentele gleznei exterioare. Mai putin frecvente sunt entorsele care afecteaza ligamentele gleznei interne si entorse care ranesc ligamentele care unesc cele doua oase ale picioarelor (tibia si fibula) chiar deasupra gleznei.

Citeste si articolul :   Studiu: pierderea gustului si a mirosului sunt printre simptomele cheie ale COVID-19

Ce trebuie sa faceti daca aveti o entorsa

Primul tratament pentru o entorse de glezna este regimul clasic – odihna, gheata, compresie. Odihniti glezna cat mai mult posibil pentru o zi sau doua. Tine gheata pe glezna pentru perioade de 20 pana la 30 de minute la fiecare trei sau patru ore pana cand umflatura incepe sa dispara. Comprimati cu o folie elastica, dar nu atat de strans incat sa blocati circulația si sa va pierdeti senzatia in degetele de la picioare. Ridicati glezna ranita la inaltimea soldului atunci cand stati.

Pentru entorse severe, poate fi necesar sa purtati un aparat de protectie si stabilitate timp de cateva saptamani. In unele cazuri, este posibil sa aveti nevoie de carje pana cand puteti merge fara durere.

Cand sa solicitati tratament

Nu este intotdeauna usor sa distingi o entorsa de o fractura. Ceea ce ar fi putut fi o entorsa la o persoana mai tanara poate fi o fractura la cineva mai in varsta, deoarece oasele sunt mai slabe. Daca aveti o multime de umflaturi, vanatai sau amorteli sau daca nu puteti lasa piciorul sau sa mergeti pe el, este posibil sa aveti o fractura. Daca aveti intrebari daca glezna are entorsa sau este rupta, ar trebui sa mergeti la un specialist.

Citeste si articolul :   Salata de Purslane sau Verdolaga – doza de sanatate care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa

Prevenirea leziunilor gleznei

Gleznele puternice si flexibile sunt esențiale pentru a evita ranirea. Exercitii simple precum scrierea alfabetului in aer cu piciorul sunt usor de facut in timp ce va uitati la televizor. Orice activitate care va tine pe picioare – cum ar fi mersul pe jos sau dansul – este de natura sa va ajute. Si, ca intotdeauna, purtarea incaltamintei de sustinere va va ajuta sa va asigurati ca sunteti pe picior stabil.