Ficatul gras va poate imbolnavi si obosi: 6 semne la care trebuie sa aveti grija

Boala ficatului gras non-alcoolic, numita si boala a ficatului gras sau NASH, rezulta din acumularea de grasimi in ficat. Foarte frecvente la persoanele cu diabet zaharat sau boli hepatice grase nealcoolice supraponderale pot trece uneori neobservate si pot provoca o serie de complicatii.

Acest exces de grasime acumulat in organul filtrant poate creste riscul de probleme de sanatate. Pentru a face acest lucru, sa analizam simptomele asociate bolii.

Potrivit profesorului Victor de Lédinghen , hepatolog la Spitalul Universitar din Bordeaux, boala ficatului gras apare atunci cand „picaturile de grasime ajung in celulele ficatului si se acumuleaza acolo”. Acest fenomen provoaca inflamatii si leziuni hepatice, care pot trece neobservate ceva timp. Spre deosebire de boala hepatica grasa care este asociata cu excesul de alcool din ficat, boala hepatica non- alcoolica provine din aportul alimentar al unei persoane. O dieta bogata in grasimi poate provoca niveluri ridicate de trigliceride in sange si va duce la un ficat bolnav.

Care sunt cauzele bolii hepatice grase nealcoolice?

Publicitate

Profesorul Lawrence Serfaty, hepatolog, spune ca boala hepatica grasa nealcoolica priveste in principal persoanele cu obezitate sau sindrom metabolic. De fapt, o dieta prea bogata in calorii si bogata in grasimi si lipsa activitatii fizice poate face corpul rezistent la insulina. Cu toate acestea, „atunci cand rezistenta la insulina este mare, aceasta grasime abdominala inunda ficatul cu lipide transportate de vena porta”. Ficatul stocheaza apoi lipide care nu mai pot fi eliminate de catre organism.

Citeste si articolul :   Cele mai bune 6 remedii casnice din intreaga lume

Care sunt riscurile asociate cu excesul de grasime din ficat?

Daca raspandirea acestei boli ii ingrijoreaza pe specialisti, aceasta se datoreaza faptului ca poate provoca o serie de riscuri pentru sanatate. Boala ficatului gras nealcoolic creste riscul de accidente cardiovasculare, diabet, dar si cancer extrahepatic, dezvaluie Le Figaro. In plus, aceasta boala poate provoca inflamatia celulelor hepatice, care poate duce la necroza. Cand se instaleaza boala, leziunile celulelor hepatice pot forma fibroza care poate evolua spre ciroza, spune prof. Vlad Ratziu, hepatolog la spitalul Pitié Salpêtrière din Paris. Astfel, boala poate progresa ducand la complicatii grave precum sangerari gastro-intestinale, insuficienta hepatica sau encefalita hepatica. Mai mult, „aceste ciroze cresc riscul de cancer la ficat cu 2% pe an”, spune el.

Care sunt simptomele bolii hepatice grase?

Adesea, boala NASH este considerata asimptomatica si dificil de detectat de catre cei care o au. Dar, in unele cazuri, pot aparea simptome revelatoare pentru a semnala aceasta boala. Potrivit Clinicii Mayo , iata semnele care ar trebui sa va alerteze:

Citeste si articolul :   11 alimente care stimuleaza imunitatea

– Oboseala neobisnuita: atunci cand ficatul sufera de un exces de grasime, acesta poate slabi intregul corpul, care va fi lipsit de energie

– Durere abdominala insuportabila: excesul de grasime din organul hepatic poate provoca disconfort si dureri mari in abdomen

Intr-un stadiu mai avansat, persoanele care sufera de boala pot avea urmatoarele simptome

– Umflare abdominala: numita si ascita, umflarea abdominala rezulta dintr-o acumulare de lichid in membrana care inconjoara viscerele abdomenului

– Hepatomegalie : atunci cand ficatul si splina castiga mai mult volum fara un motiv aparent, este un semn ca ficatul este supraincarcat cu grasime

– Inrosirea palmelor mainilor: numita si eritromelalgie , acest simptom rezulta dintr-o slaba reglare hormonala a organului hepatic

– Ingalbenirea pielii si a ochilor: icterul este unul dintre cele mai relevante simptome ale cirozei.

Cum se previne boala ficatului gras nealcoolic?

– Pierderea in greutate: dupa cum a indicat profesorul Lawrence Serfaty, hepatolog “o pierdere in greutate de la 5% la 10% este suficienta pentru a face NASH sa regreseze si pentru a reduce fibroza”. Astfel, controlul greutatii pare necesar pentru a reduce riscul de a suferi de boli ale ficatului gras.

Citeste si articolul :   De ce este utila fasolea?

– Favorizati alimentele sanatoase: fructele, legumele , cerealele integrale, leguminoasele si grasimile bune pot ajuta la limitarea riscului bolii. In plus, reducerea consumului de carne rosie, zahar si grasimi sunt, de asemenea, masuri de adoptat.

– Exercitii fizice: Activitatea fizica regulata nu numai ca ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase, dar limiteaza si depunerile de grasimi din ficat.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.