5 motive pentru a manca sfecla in fiecare zi. Reteta de salata de sfecla

Avem intotdeauna motive intemeiate sa mancam legume. Acestea sunt alimente excelente, bogate in fibre, apa, vitamine, minerale, antioxidanti si au avantajul suplimentar de a fi sarace in calorii. Sfecla rosie nu face exceptie de la regula, cu toate beneficiile pe care le aduce organismului.

Cruda sau gatita, sfecla rosie se invita in mancarurile noastre cu placere si, din motive intemeiate, aroma sa dulce ne incanta si in acelasi timp ne lumineaza farfuriile cu o nuanta frumoasa roz stralucitor. Dar beneficiile sale nu se opresc aici, deoarece dincolo de aspectul sau festiv, este plina de vitamine si substante nutritive esentiale pentru sanatate.

Sfecla. Leguma sanatoasa prin excelenta

Este o leguma bogata in vitamina A, C, beta-caroten, fier, sodiu, magneziu, potasiu, calciu, zinc, cupru si fosfor. Atatea motive pentru care sfecla este, fara indoiala, un aliat al sanatatii.

Este un antioxidant remarcabil

Sfecla este plina cu antioxidanti , cum ar fi flavonoizi si betalani; acestea sunt responsabile pentru culoarea sa rosie. Potrivit expertilor, compusii sai fenolici au o activitate antioxidanta care face posibila neutralizarea radicalilor liberi , responsabili de boli si imbatranire celulara.

Scade tensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala poate deteriora mucoasa vaselor de sange si poate provoca boli cardiovasculare. Acesta este motivul pentru care este important sa favorizati legumele bogate in fibre si antioxidanti pentru a a proteja impotriva bolilor. Sfecla rosie, pe langa vitaminele si mineralele pe care le contine, are capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si acest lucru este confirmat de un studiu . Continutul sau ridicat de nitrati produce astfel efecte vasoprotectoare si reduce hipertensiunea . In plus, un alt studiu asupra acestei legume sanatoase a aratat ca sucul de sfecla rosie ar imbunatati hipertensiunea sau chiar ar avea un efect antihipertensiv.

Antiinflamatoare

Activitatea sa antioxidanta si antiinflamatorie este incontestabila. Mai mult, acest studiu a facut posibila demonstrarea faptului ca continutul sau de pigmenti betalainici este responsabil pentru actiunea antiinflamatorie si reducerea activitatii unei enzime inflamatorii.

Detoxifica ficatul

Stresul, consumul de produse procesate sau chiar poluarea afecteaza starea ficatului nostru. Prin urmare, este esential sa consumati alimente care ajuta la curatarea acestora. Printre aceste alimente se numara sfecla care, datorita bogatiei sale in antioxidanti, vitamina A, B6, precum si fier, protejeaza ficatul impotriva inflamatiei si stresului oxidativ si contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Atatea motive pentru a include aceasta leguma sanatoasa in dieta zilnica pentru a profita de beneficiile sale si a va purifica corpul.

Citeste si articolul :   Cum sa facem fata epuizarii emotionale

Protejeaza de anemie

Anemia se caracterizeaza printr-un nivel scazut de hemoglobina in sange. Aceasta din urma este utilizata pentru transportul oxigenului in tesuturile corpului. Suplimentarea nutritionala poate ajuta la protejarea impotriva anemiei, iar sfecla este considerata un aliment emblematic in acest sens. Motivul este ca vitaminele si mineralele din aceasta leguma sunt ingrediente care provoaca efecte hematinice si cresc nivelul hemoglobinei , potrivit acestui studiu .

Pentru a va bucura de beneficiile acestei legume sanatoase, iata o reteta de salata, usor de preparat, care poate fi folosita ca starter la felul principal sau pur si simplu pentru a savura la cina pentru o masa usoara fara calorii.

Reteta de salata de sfecla

Pentru a oprepara, veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente care, de preferinta, trebuie sa fie de origine organica pentru a va mentine sanatatea:

1 sfecla rosie

2 cartofi

2 cepe verzi sau una uscata

2 linguri de ulei de masline

1 lingura de suc de lamaie

1 buchet mic de patrunjel

Sare si piper

Citeste si articolul :   Berea este mai sanatoasa decat crezi - iata 5 beneficii pentru sanatatea ta

Gatiti sfecla intr-o cratita umpluta cu apa timp de 45 de minute. Odata fiarta, lasat-o lasati sa se raceasca, apoi o curatati si taiati in cuburi mici.

Aburiti cartofii timp de 15 minute. Dupa gatit, decojiti-i si taiati-i in cuburi mici.

Curatati cepele si taiati-le marunt. Faceti acelasi lucru cu patrunjelul.

Intr-un castron de salata, amestecati uleiul de masline cu sucul de lamaie, precum si sarea si piperul. Adaugati la acest amestec sfecla si cartofii taiati cubulete, ceapa si patrunjelul tocat si amestecati totul impreuna.

Se da la frigider pana in momentul servirii.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.