Care sunt simptomele muscaturii de capusa si ce trebuie sa faci

Odata cu inceputul sezonului primavara-vara, capusele – paraziti care se hranesc cu sangele oamenilor sau animalelor – devin active. Perioada lor de activitate incepe de la sfarsitul lunii martie – inceputul lunii aprilie si dureaza pana la debutul vremii reci. Cele mai favorabile conditii de viata pentru capuse sunt considerate a fi 80% umiditate a aerului si o temperatura de 18-22 grade.

Dar de unde stie o persoana ca a fost muscata  de o capusa. Cu cat o persoana gaseste mai repede o insecta, cu atat va fi mai usor sa o indeparteze si corpul se va recupera mai repede.

Deci, care sunt simptomele muscaturii de capusa?

Fotofobie

Unul dintre cele mai clare semne ale unei muscaturi de capuse este o reactie negativa la lumina zilei sau la lumina artificiala. Cineva va prefera sa stea pe intuneric , iar de la soare si de la lumina puternica, vor incepe sa apara ameteli si dureri de cap puternice.

Publicitate

Cresterea temperaturii

Acest simptom poate fi asociat cu alte boli, dar dupa o muscatura de capusa, incepe un proces inflamator in organism, provocand o crestere a temperaturii. De regula, poate creste  pana la 38 de grade.

Citeste si articolul :   Care sunt principalele simptome ale bolilor renale

Stare generala de rau

Datorita efectului capuselor asupra corpului, starea generala a unei persoane se inrautateste. Se produc greata, dureri la nivelul membrelor, cefalee si oboseala.

Respiratie scurta

Acest simptom merita atentie  daca este dificil pentru o persoana sa mearga sau sa se angajeze in munca fizica. Respiratia scurta poate aparea atunci cand mergeti sau chiar urcati scarile. Acarienii ataca sistemul respirator, care provoaca acest simptom.

Halucinatii

Acest simptom nu dispare intotdeauna, dar se poate observa adesea daca o persoana a fost muscata de o capusa de mult timp. Deci, datorita infectarii  si temperaturii ridicate la nivelul corpului , pot  aparea  halucinatii vizuale.

Ce trebuie sa faci?

Primul ajutor in caz de muscatura de capusa

Daca ai observat ca ai o capusa pe piele, este indicat sa mergi la medic pentru a fi scoasa. Atentie! Nu incercati sa trageti de ea, pentru ca exista posibilitatea ca insecta sa se rupa, iar capul ei sa ramana in continuare in piele.

Daca nu poti ajunge la medic, pentru indepartarea capusei, incearca sa o scoti cu o penseta. Insecta nu trebuie prinsa de corp, ci de cap si se extrage incet, fara a pune prea multa presiune pe ea.

Citeste si articolul :   Care sunt semnele deficitului de potasiu? (Si in ce alimente sa-l gasesti)

In cazul in care capusa s-a rupt, iar capul ei a ramas pe piele, cel mai bine este sa mergem la doctor pentru a scoate si restul insectei.

Scoaterea capusei:

Este recomandat ca indepartarea/extragerea completa a capusei sa se faca in camera de garda a unui spital de urgenta, de catre medical chirurg, si cat mai curand dupa muscatura capusei.

Este important sa se inlature capusa in totalitate, fara a rupe partea posterioara a corpului, iar capul sa ramana infipt in rana.

Dupa extragerea capusei, se recomanda consultarea unui serviciu de Boli Infectioase, pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice.

„Nu incercati folosirea de caldura sau diferite substante pentru a neutraliza capusa. Aceasta se poate adanci mai mult in piele, sa elibereze o cantitate mai mare de saliva, sau varsarea continutului stomacal al capusei in rana, crescand riscul de infectie. In situatia in care nu puteti apela la serviciul medical, se poate scoate capusa folosind o penseta cu varf subtire, in unghi; penseta se fixeaza cat mai aproape de punctul de acces al intepaturii. Se trage lent, uniform, cat mai drept, fara a invarti, cu atentie sa nu zdrobiti/ striviti capusa. Ulterior dezinfectati cu apa si sapun, apoi aplicati o solutie antiseptica. Mainile salvatorului se protejeaza cu manusi sau tifon”, arata dr. Daniela Mihalcea, medic primar boli infectioase.

Citeste si articolul :   5 semne de avertizare timpurie ale unui accident vascular cerebral

Cand este periculoasa muscatura de capusa?

Muscatura de capusa poate aduce probleme de sanatate, intrucat aceste insecte sunt purtatoare unor boli, precum, babesioza, febra butonoasa si encefalita de capusa.

Asadar, dupa ce ai indepartat capusa, trebuie sa fii atent la locul unde a fost muscatura si daca apar simptome precum febra, eritemul migrator, semne de raceala, infectie, dureri de cap, dureri musculare etc.

In acest caz, trebuie sa te prezinti de urgenta la medic.

Publicitate

Autor